Mereu împreună

Gemenii Drăgan sunt din comuna argeșeană Dragoslavele și fac parte din batalionul ,,Vulturii Carpaților”. Cătălin este mai mare cu 15 minute decât Gabriel. Au fost în aceeași clasă la școală și apoi au intrat la același liceu. ,,Ne-au pus în clase diferite, dar după o lună am făcut demersuri să fim împreună, vă dați seama”, povestește fratele mai mare.

,,În mare măsură, povestea noastră de viață este identică. Ca și noi, de altfel”, glumește militarul.

DSC_0570Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

De-abia au ajuns la baza aeriană NATO din Kandahar și vor fi staționați aici în următoarele șase luni. Amândoi sunt pentru a doua oară în acest teatru de operații. Au mai fost în 2008, la o altă bază, unde aveau alt rol. Acum sunt ,,guardian angels” (îngeri păzitori – n.r.), adică execută misiuni de protecție a altor soldați sau a oficialilor care vin în vizită în bază.

,,Cred că făceam mai multe misiuni de patrulare în vremea respectivă. Acum suntem încadrați într-o companie care execută misiuni de guardian angels. Protecție de structuri”, povestesc frații.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)

Gabriel, fratele mai mic, este căsătorit și are doi copii. Un băiat de nouă ani și o fetiță de cinci ani și jumătate. Cătălin este și el căsătorit, iar soția sa este profesoară. ,,Vă dați seama că nimeni din familie nu a fost de acord (cu plecarea în misiunea din Afganistan – n.r.). Civilul, mama, soția, tata, văd altfel. Dar noi știam că mergem la batalion și că asta vom face. Am încercat să le explicăm că trebuie să o facem. Dacă prima misiune a fost o curiozitate, acum știam ce ne așteaptă. Știam unde venim. Pentru noi e mai ușor, fiind amândoi. Pentru ei… ”, spune Cătălin, lăsând propoziția neterminată.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)

Foto: Dragoș Sasu

Amândoi au gradul de plutonier-major, dar funcții diferite. Colegii, chiar și cei care îi cunosc de ani buni, îi încurcă des. Militarii străini din bază, cu atât mai mult. Pentru americani ei sunt ,,twinșii”. (twins = gemeni, în engleză – n.r.).

,,Ne diferențiază foarte greu. Avem colegi care și după câțiva ani încă nu-și dau seama. Fratele are o funcție, eu altă funcție. Și mai vin colegi, superiori, să vorbească cu el, dar, de fapt, vorbesc cu mine. Îi las 2-3 minute, nu-i întrerup (…) Străinii sunt foarte surprinși. De multe ori nu ne cred. Se întâmplă și la sala de mese. ‘Drăgan, you have a brother?’. ‘Yes’. ‘Twins’. Geamăn. Și nu-i vine să creadă”, se amuză gemenii.

În România, la baza de la Cincu, o angajată a cantinei a crezut că soldatul Cătălin încearcă să primească mai multă mâncare inventând un frate geamăn.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)

,,S-a întâmplat la Cincu. M-am dus să iau mâncare și pentru fratele și am zis că am un geamăn. Doamna nu mă credea, am văzut-o. ‘Doamnă, știu că nu mă credeți, dar mai un frate geamăn și nu poate veni la masă în seara asta, dar mâine voi veni cu el’. A doua zi am venit cu el și era surprinsă”, își amintește Cătălin Drăgan.

Citește și:

 


Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731


Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.