MENIU CAUTĂ

Jurnaliștii RISE Project acuză că au fost somați să-și divulge sursele și amenințați cu amenzi uriașe după dezvăluirile din scandalul valiza Tel Drum

Distribuie

Jurnaliștii RISE Project au anunțat pe pagina lor de Facebook că s-au făcut presiuni asupra lor pentru a-și divulga sursele, după dezvăluirile Tel Drum, și susțin că au fost amenințați cu amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru.

În postare de pe Facebook, RISE Project scrie că „Gruparea ‘Dragnea’ încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni”.

„Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem

ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, anunță jurnaliștii într-o postare pe Facebook.


Jurnaliștii arată că instituția care i-a somat este condusă de Ancuța Opre, numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară.

„Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), într-un dosar celebru”, arată RISE Project.

Despre șefa ANSPCD, jurnaliștii scriu că este „om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP”.

În încheiere, jurnaliștii scriu că „RISE este un centru independent de investigații de presă, afiliat organizațiilor internaționale de profil, iar demersurile noastre sunt întreprinse exclusiv în interes public” și promit că vor continua.

O valiză care ar conține documente secrete ale companiei Tel Drum a fost găsită pe un câmp în Teleorman, scriu jurnaliștii de la Rise Project, care mai spun că au intrat în posesia ei prin intermediul unei surse din județ. Jurnaliștii de investigație mai spune că documentele au ajuns în posesia lor înainte ca procurorii DNA, cei care îl anchetează pe Liviu Dragnea în acest dosar să o vadă.

Reacția lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost întrebat despre acest subiect în cadrul conferinței pe care a susținut-o în Parlament.

„Ce-mi place această întrebare”, a răspuns Dragnea, zâmbind ironic. „Eu le-am spus celor de la Rise Project, m-au întrebat când îmi place de ei. Mie îmi place de ei și atunci când sunt penibili. Nu lucrez la Autoritate (ANSPCP), habar nu am de demersul pe care l-a făcut această instituție, deci nu am ce să comentez”, a răspuns Liviu Dragnea.


Citește și: DNA: Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de dolari de la o firmă din Austria! Dosarul, constituit la cererea autorităților austriece


 

Citește mai multe despre rise project și Valiza pe Libertatea.

Comentarii