Mergi direct la conținut »
L-au copiat pe Dragnea. Franța, Germania, Spania și Italia vor o ”taxă de egalizare” pe veniturile giganților din tehnologie
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > L-au copiat pe Dragnea. Franța, Germania, Spania și Italia vor o ”taxă de egalizare” pe veniturile giganților din tehnologie

L-au copiat pe Dragnea. Franța, Germania, Spania și Italia vor o ”taxă de egalizare” pe veniturile giganților din tehnologie

Franța, Germania, Italia și Spania vor ca multinaționalele online care activează în Uniunea Europeană, precum Google și Amazon, să fie taxate în baza veniturilor acestora, în locul profiturilor, potrivit unei scrisori semnate de către miniștrii de Finanțe din cele patru țări.

De Daniel Ionașcu,

Franța este cea care dorește noua legislație, iar aceasta vine după ce giganții din domeniul tehnologiei folosesc tot felul de portițe legislative pentru a nu plăti impozite, deși au vânzări de miliarde în statele respective. La rândul său, Italia are în derulare o serie de investigații asupra unor multinaționale.

De regulă, companiile din tehnologie folosesc state cu taxare redusă, precum Irlanda ca bază a operațiunilor europene. Astfel, toate operațiunile lor din UE se realizează prin astfel de state, ceea ce înseamnă că profiturile nu sunt taxate acolo unde sunt produse.

Google, Apple și Facebook folosesc ca bază Irlanda, Uber folosește Olanda, iar Amazon este înregistrată în Luxemburg.

”Nu mai trebuie să acceptăm ca aceste companii să deruleze afaceri în Europa în timp ce plătesc taxe minime către trezoreriile noastre”, au scris cei patru miniștri în scrisoare, potrivit Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de către ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, Schaeuble (Germania), Pier-Carlo Padoan (Italia) și Luis de Guindos (Spania). Aceasta este adresată președinției estoniene a Uniunii Europene.

”Taxa de egalizare”

Aceștia cer Comisiei Europene crearea unei ”taxe de egalizare” pe veniturile companiilor online, astfel încât să aducă taxarea la același nivel cu cel al impozitelor din statele unde sunt realizate veniturile.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

Miniștrii se vor reuni pe 15 și 16 septembrie la Tallin, Estonia, pentru a discuta propunerea.

”Prezență virtuală”

Președinția estoniană a UE are de gând să detalieze conceptul de ”rezidență permanentă”, astfel încât companiile să fie impozitate acolo unde produc banii, nu unde își au sediul.

Propunerea Franței vine după ce Fiscul francez a pierdut în iulie un proces în care cerea 1,1 miliarde de euro de la Google drept taxe neplătite în ultimii ani. Instanța a hotărât că Google nu are o ”rezidență permanentă” în Franța și că își derulează operațiunile prin Irlanda.

Estonia vrea să introducă conceptul de ”rezidență virtuală” pentru a stabili dacă societățile pot fi taxate.

”Taxa pe cifra de afaceri”

În România, Guvernul PSD condus de către Mihai Tudose are în programul de Guvernare ”taxa pe cifra de afaceri”, iar aceasta ar fi trebuit plătită de către corporațiile străine. Însă în urma unei analize premierul Mihai Tudose a anunțat că s-a renunțat la aceasta.

Argumentul economiștilor împotriva acestei taxe este că aceasta se dublează cu TVA-ul, ceea ce ar fi împotriva regulilor europene.

Close
Închide
  Close