- Legea pensiilor este marea provocare a sesiunii parlamentare care începe în 3 septembrie. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat deja că această lege este „fundamentală” pentru partid.
- Idee interesantă vine din partea ALDE, care, prin vocea președintelui său, Călin Popescu Tăriceanu, vrea să înființeze în Parlament „Comisia pentru restabilirea adevărului”.
- Opoziția o cheamă de urgență pe Viorica Dăncilă în Parlament, pentru a explica violențele de la mitingul din 10 august și lipsa de acțiune după epidemia de pestă porcină africană. Totodată, Opoziția pregătește mai multe moțiuni la adresa membrilor Guvernului.
- Proiectul privind redefinirea familiei tradiționale ar putea ajunge la votul final, în Senat, iar inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” va fi înregistrată în Parlament.
- Și PMP va înregistra semnăturile pentru alegerea primarilor în două tururi la Parlament, încercând să forțeze un vot pentru schimbarea legii electorale.
Legea pensiilor, referendumul pentru familia tradițională, comisie pentru violențele din 10 august, pe agenda PSD
După Legea salarizării unice, PSD vine cu o nouă provocare – Legea pensiilor, o altă promisiune din Programul de guvernare.
Amânat de mai multe ori, anunțat cu surle și trâmbițe, proiectul se află pe ultima sută de metri în dezbatere publică și urmează să fie adoptat în Executiv. Apoi, va ajunge în Parlament, unde un vot final ar putea fi dat spre sfârșitul anului 2018.
Noul proiect de Lege a pensiilor, prezentat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ar aduce dublarea pensiilor, în 2021. Noile prevederi nu vizează doar pensionarii, ci și actualii angajați.
În noua sesiune parlamentară, social-democrații vor să înființeze o comisie specială pentru mitingul diasporei, din 10 august. Un impediment vine chiar din interiorul Coaliției, partenerii de la ALDE nefiind de acord cu această inițiativă.
Imediat după reluarea lucrului în Parlament, PSD vrea să dea vot pe inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei tradiționale ca uniune dintre bărbat și femeie, susținută de 3 milioane de semnături.
Potrivit planurilor lui Dragnea, după ce proiectul va primi votul final în Parlament și va ajunge la promulgare, referendumul pentru schimbarea legii fundamentale ar urma să fie organizat în această toamnă.
ALDE vine în Parlament cu legea lobby-ului și vrea Comisie specială pentru restabilirea adevărului
Parlamentarii ALDE, din cadrul Coaliției de guvernare, vor susţine, în sesiunea parlamentară de toamnă, o propunere legislativă privind activitatea de lobby. Subiectul apare în prim-plan, în contextul scandalului legat de scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani oficialilor români, care s-a dovedit a fi produsul unui lobby, plătit de o firmă de consultanță.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vrea să propună în noua sesiune parlamentară înființarea unei Comisii a adevărului şi reconcilierii. Deși nu știe ce finalitate ar putea avea această comisie, Tăriceanu susține că ar trebui „să fie capabilă să facă o analiză şi să facă recomandări, cu prezenţa unor personalităţi juridice, inclusiv din alte ţări”.
PNL, pregătiri pentru dărâmarea Guvernului și o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea
Liberalii sunt pregătiți de noua sesiune parlamentară și au cerut deja audierea premierului Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului, unde să explice intervenția în forță a jandarmilor, la mitingul din 10 august, dar și criza pestei porcine.
Totodată, liberalii pregătesc o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea, pentru că ar fi împiedicat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, după violențele la mitingul din 10 august.
Liberalii se vor reuni în şedinţă pe 2 septembrie, pentru stabilirea strategiei şi priorităţilor legislative.
USR înregistrează la Parlament inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. A strâns un milion de semnături
USR a reușit să își atingă ținta cu inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. După ce USR a strâns un milion de semnături, dublu față de cât avea nevoie, proiectul urmează să fie depus la Parlament, până pe 21 septembrie. Prin această inițiativă, USR vrea modificarea Constituției, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată accede în funcții publice.
Șansele ca această inițiativă să treacă de Parlament sunt, însă, minime, în condițiile în care actuala majoritate parlamentară nu va susține la vot un astfel de demers.
PMP vrea să impună alegerea primarilor în două tururi
Și PMP vine cu un proiect greu de votat în Parlament: alegeri în două tururi pentru primari. Formațiunea spune că a strâns peste 500.000 de semnături şi vrea să depună la Parlament inițiativa legislativă de modificare a legii electorale.
Președintele cere Parlament să reia dezbaterile pe legile justiției și modificările la codurile penale
Odată cu noua sesiune parlamentară, se va relua dezbaterea aprinsă între Putere și Opoziție pe tema reformei din legislația penală.
Dacă pentru legile justiției, căile de atac sunt aproape epuizate, președintele Klaus Iohannis fiind deja obligat să promulge una dintre legi, cea a organizării judiciare, în cazul codurilor penale, se așteaptă încă decizii privind controlul de constituționalitate, din partea Curții Constituționale. Astfel, unele proiecte ar putea reveni în Parlament, pentru corectare.
Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel către majoritatea PSD-ALDE să reia dezbaterile pe toate legile justiției, în Parlament, începând din toamnă. El a amintit faptul că deja Comisia de la Veneția, forul independent internațional, a emis o opinie preliminară, care arată fără echivoc că „modificările afectează independența sistemului de justiție, afectează încrederea cetățenilor în justiție, afectează eficiența actului de justiție și au un impact negativ asupra luptei anticorupție”.