Instanța Supremă a statuat că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Juriștii consultați de Libertatea au precizat că motivarea este foarte importantă și va influența multe dosare aflate pe rol, chiar și dosare deja judecate.
Conform acestora, Înalta Curte a stabilit că cel puțin din 2018 până în iunie 2022 nu a existat în Codul Penal posibilitatea întreruperii termenului de prescripție, ceea ce duce la închiderea multor dosare.
Curtea Supremă a mai stabilit, potrivit interpretării date de juriști, și faptul că personalele condamnate vor putea invoca deciziile CRR referitoare la prescripții în contestațiile în anulare. Asta doar dacă în timpul procesului nu au făcut deja o cerere referitoare la prescripția faptelor.
Cazuri celebre de condamnați eliberați după prescrierea faptelor
Există trei cazuri de condamnaţi definitiv care au fost eliberaţi din închisoare pe acelaşi motiv: faptele s-au prescris, notează Agerpres.
- Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, condamnat definitiv în august 2020, a fost eliberat recent din penitenciar, după ce a executat doi ani din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul în care este acuzat că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
- Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată la trei ani de închisoare pentru că a luat mită un milion de euro, a fost eliberată din închisoare după doar cinci luni de detenţie.
- Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.
Zeci de dosare, suspendate în așteptarea deciziei ICCJ
Alte zeci de dosare aflate pe rolul instanţelor au fost suspendate de la judecată în aşteptarea deciziei Instanţei supreme privind prescrierea faptelor, acestea urmând cel mai probabil să se închidă:
- Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Piteşti, are o condamnare în primă instanţă de 8 ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel Bucureşti.
- Mihai Chirica, primarul din Iaşi, a fost trimis în judecată în ianuarie 2021 de DNA pentru abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, fapte săvârşite în anul 2013. Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, în final ajungând la Judecătoria Bârlad.
- Nelu Iordache are o condamnare de 12 ani şi jumătate închisoare primită la instanţa de fond pentru evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Dosarul se află în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
- Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar, este acuzat că a folosit şi prezentat cu rea-credinţă documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri de aproximativ 50.000 de euro de la Parlamentul European. Dosarul se află la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti.
- Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat în septembrie 2021 la cinci ani închisoare, fiind acuzat că a primit în anul 2009, pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. Dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti pentru judecarea apelului.
Elena Udrea ar putea scăpa de două dosare
De această prevedere ar mai putea beneficia şi fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care are pe rolul instanţelor încă două dosare. Este vorba de dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare, după ce a fost găsită vinovată pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.
Elena Udrea mai este judecată la Curtea de Apel Bucureşti și în dosarul „Hidroelectrica”, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi primit 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
În dosarul „Hidroelectrica” ar trebui să se dispună încetarea procesului penal, la fel ca și în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu dacă se aplică deciziile CCR și hotărârea Instanței Supreme, deoarece toate faptele s-au presris, a explicat Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea, pentru Hotnews.
În prezent, Elena Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, în care a epuizat toate căile de atac. În acest dosar, ea nu a invocat prescrierea faptelor.
De asemenea, în urma aplicării deciziei ICCJ, va scăpa și Ioana Băsescu, condamnată și ea în primă instanță în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a tatălui său.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nic12 • 25.10.2022, 20:22
Ăsta "decret" nu ce dădea nea Nicu! Îi face scăpați pe toți cei care au furat cu milioanele de euro statul și implicit pe noi ceilalți!
marian1969 • 04.11.2022, 23:44
Nic12 • 25.10.2022, 20:22
Ăsta "decret" nu ce dădea nea Nicu! Îi face scăpați pe toți cei care au furat cu milioanele de euro statul și implicit pe noi ceilalți!
Nic12, nu știu dacă ai prins perioada lui nea Nicu. Nea Nicu nu dădea decrete pentru a salva politicieni. Dacă vroiai să compari puteai să compari USL-ul lui Ponta și Crin în marțea neagră și perioada lui Dragnea cu ordonanța 13. În rest ce să spun decât să te pui la punct cu istoria.
marian1969 • 25.10.2022, 17:40
Strigător la cer, unii fură și nu pățesc absolut nimic. Se vede destul de clar cât de mult am fost mințiți. Aceasta este ordonanța 13 într o formă bună, chiriașul de la Cotroceni nu protestează? Întreb acest lucru pentru ca acum 5 ani protesta și tipa ca Dragnea se salvează. Acum este ok nu este nicio problemă, și-a pus guvernul meu alături de colegii pesedeee. Suntem conduși de o gașca de infractori care își fac legi după bunul lor plac. Ne merităm soartă!
cobra • 26.10.2022, 08:30
marian1969 • 25.10.2022, 17:40
Strigător la cer, unii fură și nu pățesc absolut nimic. Se vede destul de clar cât de mult am fost mințiți. Aceasta este ordonanța 13 într o formă bună, chiriașul de la Cotroceni nu protestează? Întreb acest lucru pentru ca acum 5 ani protesta și tipa ca Dragnea se salvează. Acum este ok nu este nicio problemă, și-a pus guvernul meu alături de colegii pesedeee. Suntem conduși de o gașca de infractori care își fac legi după bunul lor plac. Ne merităm soartă!
Tu sa stai linistit! Daca furi o gaina iei un an si 3 luni! Mai greu are sa fie pentru EȘUANTORUL Romaniei ..ca ramane cu 7 case!