Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 580.
Casa Albă a trimis o scrisoare cu reformele pe care Ucraina trebuie să le implementeze pentru a primi în continuare ajutor
Mike Pyle, consilierul adjunct pe probleme de securitate pentru economia internațională din cadrul Casei Albe, a trimis o scrisoare Platformei de coordonare a donatorilor internaționali ai Ucrainei, scrisoarea conținând o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le implementeze pentru a continua să primească asistență militară, scrie Ukrainska Pravda.
Potrivit informațiilor publicației ucrainene citate, scrisoarea a fost trimisă, de asemenea, premierului ucrainean Denis Șmîhal și Biroului președintelui Ucrainei.
Documentul prezintă schimbările necesare în ordinea priorității: 0-3 luni, 3-6 luni, un an și 18 luni.
Reformele se concentrează asupra funcționării consiliilor de supraveghere ale întreprinderilor de stat, a organismelor anticorupție (Procuratura specializată anticorupție, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției etc.), a Consiliului Superior al Justiției și asupra funcționării sistemului judiciar în general.
Modificările în activitatea Ministerului ucrainean al Apărării și a tuturor agențiilor de aplicare a legii sunt, de asemenea, enumerate ca priorități pe un an.
Scrisoarea este draft de lucru preliminar și ea va trebui examinată de către autoritățile ucrainene.
Platforma interinstituțională de coordonare a donatorilor a fost lansată în ianuarie 2023 pentru a sprijini redresarea și reconstrucția Ucrainei ca parte a așa-numitului plan „financiar Ramstein”.
Rușii au avariat iarna trecută peste 60% din rețelele de energie termică și electrică ale Kievului, afirmă primarul Klitschko
În urma atacurilor cu rachete efectuate iarna trecută de către ruși, aproximativ 63% din echipamentele necesare pentru trecerea stabilă prin perioada de iarnă au fost grav avariate, a anunțat luni Vitali Klitschko, primarul Kievului, în cadrul unei emisiuni televizate, scrie Ukrainska Pravda.
Klitschko a precizat că în acest an a fost alocat din bugetul local peste 1 miliard de grivne (aproximativ 27 de milioane de dolari, n.r.) pentru repararea echipamentelor de încălzire.
De asemenea, au fost alocate fonduri destinate achiziționării de boilere mobile care să asigure căldură în instituțiile sociale, în special în spitale.
Apărătorii ucraineni au respins 8 atacuri ale rușilor pe parcursul zilei – raport al Statului Major General
Pe parcursul zilei de luni, apărătorii ucraineni au respins un atac rusesc în apropiere de localitățile Klishchiivka și Marinka, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.
Rușii au încercat, de asemenea, să recupereze terenul pierdut în zona Novomykhailivka din regiunea Donețk, dar nu au avut succes, susține conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor opraționale privind invazia rusă.
În același timp, forțele de apărare ucrainene continuă să avanseze pe fronturile de la Melitopol și Bahmut.
„În total, inamicul a lansat 14 rachete și 57 de atacuri aeriene, a tras de peste 40 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre. Pe parcursul zilei, Forțele Aeriene ucrainene au efectuat 11 atacuri asupra zonelor în care erau concentrați soldații ruși, armele și echipamentele lor, și o lovitură asupra sistemelor de rachete antiaeriene al inamicului”, mai susține Statul Major General ucrainean.
“Forțele de rachete și artileria ucrainene au distrus nouă piese de artilerie, un grup de arme și echipamente militare, un punct de depozitare a munițiilor și o stație de război electronic aparținând inamicului”, mai scrie în actualizare.
Alerta aeriană din Sevastopol a fost ridicată. Guvernatorul anunță că atacul cu rachete a fost respins
Forțele ruse au respins luni seară un atac asupra portului Sevastopol din Crimeea, doborând o rachetă, a afirmat guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, pe Telegram, potrivit Al Jazeera.
Razvozhayev, citând date preliminare, a precizat că unitățile ruse de apărare antiaeriană au doborât o rachetă în apropierea aerodromului militar Belbek.
“Armata noastră respinge un atac asupra Crimeei. Potrivit informațiilor preliminare, apărarea antiaeriană a doborât o rachetă în apropiere de aerodromul Belbek. Eforturile sunt încă în desfășurare”, a scris el.
Alerta de raid aerian a fost ridicată ulterior. De asemenea, traficul pe podul principal care leagă partea continentală a Rusiei de Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a fost restabilit.
Ucrainenii „ar avea nevoie de trei luni de pregătire” pentru a folosi rachetele germane Taurus
Trupele ucrainene ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a învăța cum să opereze rachetele germane cu rază lungă de acțiune Taurus, potrivit producătorului de armament MBDA, relatează Sky News citând Bild.
Până în prezent, guvernul german a refuzat să furnizeze Kievului acest tipă de rachete, care au o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, în ciuda solicitărilor Ucrainei și ale politicienilor din Germania.
Pentru că este puțin probabil ca Berlinul să își trimită propriul personal în Ucraina din motive politice, acest lucru face ca livrarea rapidă a rachetelor Taurus să fie și mai puțin probabilă, susține ziarul german.
Antiaeriana rusă a doborât 7 drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, anunță guvernatorul
Apărarea antiaeriană rusă a doborât șapte drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, a anunțat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov luni seară, într-un mesaj publicat pe Telegram, potrivit Reuters.
Conform lui Gladkov, nu există victime.
Rușii atacă Mikolaivul, anunță primarul orașului
Oleksandr Sienkevici, primarul Mikolaivului, a anunțat că rușii au atacat orașul luni seară. Înainte de atac, în regiunea Mikolaiv a fost emisă o alertă de raid aerian, scrie Ukrainska Pravda.
„Se desfășoară un bombardament asupra a știți voi ce. Vă rugăm să nu postați nimic (foto, video sau informații despre locul atacului, n.r.) pe internet”, a afirmat Sienkevici, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Rusia a lansat din Crimeea un val de drone kamikaze spre Ucraina, anunță forțele aeriene ucrainene
Forțele aeriene ucrainene au anunțat luni seară că rușii au lansat mai multe grupuri de drone Shahed (drone kamikaze de producție iraniană) din Crimeea, scrie Ukrainska Pravda.
„A fost înregistrată lansarea mai multor grupuri de drone inamice de atac de tip Shahed din Chauda, Crimeea. Ora aproximativă de intrare în spațiul aerian controlat al Ucrainei este 22:00”, au transmis forțele aeriene ucrainene.
Lavrov acuză NATO de „expansionism periculos”
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a acuzat luni NATO că se angajează într-un „expansionism periculos” prin crearea de „mini-alianțe” în regiunea Indo-Pacific, relatează Sky News.
Ministrul rus de Externe a afirmat că încercările de a „extinde zona de responsabilitate a NATO la întreaga emisferă estică sub sloganul pernicios al «securității indivizibile a regiunii euro-atlantice și indo-pacifice» a devenit o nouă manifestare periculoasă a expansionismului blocului” militar condus de Statele Unite.
Mai multe informații: Serghei Lavrov acuză acuză NATO de „expansionism periculos”: „Este evident că aceste eforturi vizează Rusia și China”
Alertă aeriană în Sevastopol, anunțată de guvernator. Traficul pe podul Kerci, suspendat temporar
Guvernatorul instalat de Moscova la conducerea orașului-port Sevastopol, din peninsula anexată Crimeea, Mihail Razvozhayev, a anunțat luni seară o alertă aeriană în oraș, potrivit Al Jazeera.
Razvozhayev nu a oferit niciun detaliu suplimentar.
De asemenea, traficul pe podul principal care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, anexată de Moscova încă din 2014, a fost suspendat temporar, a anunțat operatorul podului Kerci, potrivit Sky News.
Vineri, cel puțin o rachetă ucraineană a lovit cartierul general din Sevastopol al marinei ruse de la Marea Neagră, într-un atac în care, potrivit Kievului, comandantul flotei, amiralul Viktor Sokolov, a fost ucis.
Navele rusești din Marea Neagră continuă să lanseze atacuri după moartea amiralului Sokolov, afirmă Marina ucraineană
Navele rusești continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei după presupusa moarte a comandantului Flotei ruse din Marea Neagră, dar aceste atacuri sunt lansate „din inerție”, a declarat luni Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, la televiziunea națională, potrivit CNN.
Pletenciuk a fost întrebat despre anunțurile făcute de autoritățile ucrainene mai devreme în cursul zilei luni, care au susținut că amiralul Viktor Sokolov, precum și alți 33 de ofițeri și peste 100 de militari au fost uciși în atacul de vineri de la Sevastopol.
Pletenciuk a spus că președintele rus Vladimir Putin „nu controlează operațiunea efectivă a navelor pe mare” și se bazează pe amiralii săi care cunosc „mijloacele și forțele lor, personalul, cum să le gestioneze, cum să le desfășoare mai bine. Iar ei pot, de asemenea, să nu-i spună lucruri (lui Putin), să nu raporteze anumite aspecte”.
El a susținut apoi: „În acest moment, ei (Marina rusă, n.r.) au pierdut persoana care gestionează de fapt toate acestea și personalul lor, care gestiona flota împreună cu el. Aceasta este o grupare mare care necesită un număr mare de lideri pentru a derula toate procesele pentru ca aceasta (flota rusă, n.r.)să funcționeze ca un mecanism unic. Imaginați-vă că partea centrală a acestui mecanism devine nefuncțională.”
Pletenciuk a adăugat că „da, noaptea trecută (navele rusești din Marea Neagră) încă lansau lovituri din inerție”, dar a comparat operațiunile cu „o găină care umblă fără cap”.
„Prin urmare, începând de acum, ei (marina rusă, n.r.) vor avea problemele respective cu controlul trupelor”, a mai spus el.
Anterior, luni, Forțele ucrainene pentru operațiuni speciale au afirmat că Sokolov a fost ucis vineri la Sevastopol, în probabil cel mai îndrăzneț atac al forțelor ucrainene în Crimeea de până acum.
„Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, amiralul Sokolov, a fost eliminat în timpul unei lovituri asupra cartierului general din Sevastopol”, a declarat colonelul Vladislav Nazarov, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud”.
CNN notează că nu poate confirma în mod independent afirmațiile Ucrainei cu privire la Sokolov și la restul victimelor din Sevastopol. Ministerul rus al Apărării a fost contactat pentru comentarii, dar până acum nu a oferit un răspuns.
Reacția Chișinăului, după ce Tiraspolul a anunţat că în regiune a căzut o rachetă: Nu este clară originea obiectului identificat
Ministerul Apărării al Republicii Moldova a reacţionat luni în cazul unei rachete care ar fi căzut în cursul nopții trecute în Transnistria, subliniind că, în această etapă, „nu este clară originea obiectului identificat”, informează portalul Deschide.md.
„La aceasta etapă, nu este clară originea obiectului identificat şi nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia”, precizează ministerul într-un comunicat, fără a stabili o legătură în această etapă cu noul atac rusesc efectuat în sudul Ucrainei vecine.
La faţa locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forţei mixte de menţinere a păcii.
Administraţia de la Tiraspol a anunţat anterior că fragmente ale unei rachete S-300 ar fi căzut în satul Chiţcani din regiunea transnistreană, scrie Agerpres.
Este „un model de ogivă a unei rachete S-300” care a fost găsit „plantat în pământ în apropierea unei case din Chiţcani”, a precizat, la rândul său, preşedintele Comisiei Unificate de Control, Oleg Beliakov, potrivit agenției oficiale ruse de presă TASS.
Acest organism tripartit conduce operaţiunea de menţinere a păcii în această regiune separatistă din Republica Moldova, fiind compus din reprezentanţi ai Chişinăului, Moscovei şi Tiraspolului.
Potrivit media locale, racheta a căzut în grădina unui localnic care a spus că a auzit o explozie puternică în jurul orei 01:00, descoperind ulterior fragmentele de rachetă. Atât armata ucraineană, cât şi cea rusă utilizează rachete sol-aer S-300 de concepţie sovietică.
Germania va înjumătăți ajutorul federal pentru refugiați anul viitor (surse Reuters)
Germania intenționează să înjumătățească anul viitor ajutorul federal pe care îl alocă landurilor pentru acoperirea cheltuielilor de primire și integrare a refugiaților, ca parte a măsurilor de austeritate bugetară, în contextul unei inflații galopante după ani de cheltuieli generoase, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Peste 1 milion de oameni s-au refugiat în Germania după ce Rusia a invadat Ucraina, iar susținerea acestora a avut un impact negativ asupra orașelor și municipalităților din țară. Cele 16 landuri ale țării au cerut mai multe fonduri federale pentru a acoperi cheltuielile de anul viitor cu refugiații.
Kievul anunţă distrugerea unui depozit de muniţii rusesc în Luhansk
O explozie puternică s-a produs luni pe locul unei fabrici din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, aflată sub ocupația rusă, scrie agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.
Șeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Lugansk, Artem Lisohor, a anunțat, pe Telegram, că un depozit de muniţii rusesc a fost detonat într-o zonă industrială din oraşul Sorokîne.
Oraşul Sorokîne, cunoscut sub numele de Krasnodon în perioada sovietică, se află la peste 100 de kilometri în spatele liniei frontului şi la doar circa 10 kilometri de graniţa cu Rusia.
Mai multe înregistrări video publicate online arată nori de fum deasupra oraşului şi explozii asemănătoare detonărilor de muniţie. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Kadîrov se declară mândru de fiul său pentru că a bătut un deținut
Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat luni că este mândru de fiul său adolescent, Adam, pentru că a bătut un deținut acuzat că a ars un exemplar al Coranului, informează Reuters.
Kadîrov și-a publicat declarațiile pe Telegram, însoțite de o înregistrare video în care se vede un tânăr îmbrăcat în haine kaki lovindu-l cu pumnii și picioarele pe un alt bărbat care se ghemuiește pe un scaun. Imaginile arată cum cum respectivul bărbat este apoi trântit la podea și lovit cu palma peste cap.
„L-a bătut și a făcut ceea ce trebuia”, a spus Kadîrov.
Mai multe informații: „A făcut ceea ce trebuia”. Ramzan Kadîrov publică imagini cu fiul lui bătându-l pe un tânăr acuzat că a ars Coranul
Fostul director al uzinei de apărare din Liov, suspectat că a furat aur și argint din sistemele de apărare antiaeriană
Fostul manager al unei uzine din industria apărării din Liov este suspectat că și-a însușit cantități importante de aur, argint și alte metale prețioase din sistemele de apărare antiaeriană care fuseseră trimise în respectiva fabrică pentru reparații, scrie luni Ukrainska Pravda.
FSB a precizat că suspectul este fostul șef al unei întreprinderi strategice din industria de apărare din Ucraina.
Serviciile speciale ucrainene dețin informații potrivit cărora, până la începutul anului 2022, acesta ar fi dat instrucțiuni “nejustificate” subordonaților săi pentru a demonta sistemele de apărare antiaeriană care fuseseră aduse la fabrică pentru reparații și modernizări. Apoi acesta ar fi furat piesele „dezafectate” care conțineau metale prețioase.
Mai multe informații: Zeci de kilograme de aur și argint, furate din sistemele antiaeriene de apărare trimise la reparații, în Liov. Cine este suspectul principal
Mai multe companii acuzate că furnizează Rusiei componente de drone, puse pe “lista neagră” a SUA
Statele Unite au impus noi restricții comerciale împotriva a 11 firme chineze și cinci rusești, acuzându-le pe unele dintre ele că au furnizat Moscovei componente pentru fabricarea de drone pentru armata rusă, relatează Sky News.
Departamentul Comerțului, care supraveghează politica de export, a adăugat un total de 28 de companii, inclusiv unele din Finlanda și Germania, pe lista neagră a comerțului. Astfel, furnizorilor americani le va fi mai greu să-și expedieze tehnologia către aceste companii.
Nouă dintre aceste companii, inclusiv Asia Pacific Links Ltd din China și SMT-iLogic din Rusia, ar fi participat la o schemă de aprovizionare a Centrului de Tehnologie Specială, aflat anterior pe lista neagră, cu piese de drone destinate în cele din urmă Direcției principale de informații a Statului Major General al Rusiei.
„Nu vom ezita să luăm măsuri rapide și semnificative împotriva celor care continuă să caute să aprovizioneze și să sprijine războiul ilegal și imoral al lui Putin în Ucraina”, a declarat Alan Estevez, șeful departamentului pentru controlul exporturilor.
Rușii au bombardat orașul Ceasov Iar, din Donețk; o grădiniță și mai multe clădiri rezidențiale, lovite
Artileria rusă a lovit o grădiniță, o clădire industrială și mai multe locuințe din centrul localității Ceasov Iar din regiunea Donețk, a anunțat luni administrația regională, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc după-amiază, iar informațiile privind victimele încă nu au fost clarificate, au precizat autoritățile.
Administrația a transmis că „Ceasov Iar este acum unul dintre cele mai periculoase locuri” din regiunea Donețk și i-a încurajat pe civili să se evacueze, aceasta fiind „o chestiune de supraviețuire”.
Situat în apropiere de Bahmut, Ceasov Iar avea înainte de război peste 13.000 de locuitori. Oficialii locali îi îndeamnă de mult timp pe toți civilii rămași în oraș să plece.
Comisarul Vălean: Culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 53 de milioane de tone de produse agricole
Volumul mărfurilor transportate în ultimul an prin culoarele de solidaritate a depăşit estimările iniţiale şi arată că parteneriatul economic dintre UE şi Ucraina duce la majorarea exporturilor şi a importurilor, a declarat luni Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, cu prilejul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, scrie Agerpres.
„În perioada mai 2022 – august 2023, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 53 de milioane de tone de produse agricole, inclusiv aproape 48 de milioane de tone de cereale, oleaginoase şi alte produse conexe. Se estimează că aceste exporturi au adus Ucrainei venituri totale de aproximativ 38 de miliarde de euro. În acelaşi timp, Ucraina a importat aproape 34 de milioane de tone de mărfuri via culoarele de solidaritate, cu o valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. Aceasta arată că parteneriatul nostru economic duce la majorarea exporturilor şi importurilor”, a declarat Adina Vălean.
De asemenea, comisarul european pentru Transporturi a anunţat că, marţi, va lansa o nouă invitaţie de depunere de propuneri de proiecte în cadrul facilităţii Connecting Europe. „Pentru prima data, Ucraina şi Republica Moldova vor putea solicita finanţarea pentru proiecte de infrastructură de-a lungul culoarelor de solidaritate, fără a avea un partener din Uniunea Europeană. Pe scurt, vor putea aplica în aceleaşi condiţii ca şi oricare alt stat membru UE”, a spus Adina Vălean.
Viktor Orban amenință că Ungaria nu va mai susţine Ucraina în niciun for internaţional
Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, în deschiderea sesiunii de toamnă a parlamentului de la Budapesta, unde a mai spus că acesta din urmă nu se va grăbi să ratifice aderarea Suediei la NATO, informează Agerpres citând agențiile MTI şi Reuters.
Ucraina „hărţuieşte” de ani de zile şcolile ungare, cu scopul „de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă”, a acuzat Orban, menţionând că în şcoala maghiară din oraşul ucrainean Muncaci au fost interzise imnul şi drapelul ungar la ceremonia de început de an şcolar.
Prin urmare, „nu sprijinim Ucraina în nicio chestiune pe scena internaţională până când nu va restabili legile care garantează drepturile maghiarilor”, a indicat premierul ungar, care a promis că guvernul său va lupta pentru drepturile maghiarilor din Transcarpatia, în special pentru cele ale copiilor, în toate forurile internaţionale.
Mai multe detalii: Viktor Orban: Ungaria nu va susține Kievul în niciun for internațional dacă drepturile maghiarilor din Ucraina nu vor fi respectate
Cel puțin trei oameni au fost uciși în bombardamentele asupra orașului Berîslav, anunță guvernatorul regional
Guvernatorul regiunii ucrainene Herson a anunțat că un bărbat în vârstă de 55 de ani din orașul Berîslav a fost ucis în urma bombardamentelor efectuate de un avion rusesc, scrie Al Jazeera.
Medicii au încercat să îi salveze viața, dar rănile acestuia au fost prea grave, potrivit guvernatorului.
În total, raidul aerian rusesc asupra orașului Berîslav a ucis până acum cel puțin trei persoane.
Forțele ucrainene au fost alungate din satul Orekhovo-Vasilevka, la nord de Bahmut, susține un oficial prorus
Presa rusă de stat rusă relatează că forțele ucrainene au fost alungate din satul Orekhovo-Vasilevka, situat la nord de Bahmut, în regiunea Donețk, scrie The Guardian.
„Pe flancul nordic al direcției Artyomovsk (numele rus pentru Bahmut, n.r.), soldații ruși au eliminat militanții Forțelor Armate ucrainene din satul Orekhovo-Vasilevka. Efectuând un atac, băieții noștri i-au luat prin surprindere pe naziști – aceștia nu se așteptau la asalt și au fost nevoiți să fugă”, a scris, într-un mesaj publicat pe Telegram, Vladimir Rogov, un oficial prorus din administrația de ocupație din Donețk, potrivit agenției ruse oficiale TASS.
Rusia l-a adăugat pe preşedintele CPI pe lista sa de persoane căutate
Moscova a emis luni un mandat de căutare pe numele polonezului Piotr Hofmanski, preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), fără să menționeze motivul, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Hofmanski apare în baza de date a Ministerului de Interne de la Moscova ca persoană „căutată în cadrul unei anchete penale”, după cum notează agențiile ruse de presă de stat TASS și RIA Novosti.
Pe lista de persoane căutate a Rusiei a fost adăugat, în luna mai, și procurorul CPI Karim Khan.
Mai multe informații: Președintele Curții Penale Internaționale a fost adăugat de Rusia pe lista cu persoane căutate
Blinken: Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord este „o stradă cu două sensuri, din ce în ce mai periculoasă”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris luni recenta vizită a liderului de la Phenian, Kim Jong Un, în Rusia, ca fiind o demonstrație a „amenințărilor Coreei de Nord la adresa securității la nivel mai larg”, relatează CNN.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris luni recenta vizită a liderului de la Phenian, Kim Jong Un, în Rusia, ca fiind o demonstrație a „amenințărilor Coreei de Nord la adresa securității la nivel mai larg”.
Mai multe informații: Cooperarea Rusia – Coreea de Nord este „o stradă cu două sensuri care este din ce în ce mai periculoasă”, avertizează Antony Blinken
Fragmente de rachete găsite în Transnistria (presa rusă independentă)
Mai multe fragmente ale unei rachte S-300 au fost găsite în Transnistria, scrie luni publicația rusă independentă Meduza, potrivit The Kyiv Independent.
Resturile au fost găsite pe un câmp din Chițcani, un sat din apropierea Tiraspolului, capitala de facto a Transnistriei, teritoriu controlat de forțele proruse, dar recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova.
Chițcani se află la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Ucraina. Relatarea Meduza nu menționează care este originea fragmentelor de rachetă.
Unul dintre fragmentele de rachetă avea o lungime de aproximativ trei metri, a declarat un localnic pentru un canal de televiziune controlat de stat.
Autoritățile locale au afirmat că o explozie a fost auzită în Tiraspol și în orașul vecin Bender în jurul orei locale 1:00.
Nu au fost raportate pagube sau victime, potrivit Meduza.
Rusia a atacat luni Odesa, situată la aproximativ 90 de kilometri sud de locul unde au căzut fragmentele de rachetă găsite pe teritoriul Transnistriei. Atacul a ucis patru oameni, a distrus mai multe grânare și a avariat grav un hotel din portul maritim Odesa (clădire care de mai mulți ani era părăsită), au anunțat Forțele de apărare din sudul Ucrainei.
În total, Rusia a lansat 12 rachete de croazieră Kalibr, două rachete anti-navă Onyx și 19 drone kamikaze, în cursul nopții, asupra Ucrainei, potrivit Forțelor Aeriene. Apărarea antiaeriană ucraineană ar fi doborât toate dronele și 11 rachete Kalibr, majoritatea deasupra regiunii Odesa.
Comandamentul unui regiment rusesc de aviație, lovit în urma unui atac cu drone efectuat în apropiere de Kursk (presa ucraineană)
Regimentul al 14-lea de aviație de vânătoare al Gărzii Naționale a Rusiei se afla în interiorul unei clădiri a aerodromului Khalino de lângă Kursk în momentul în care acesta a fost lovit de un atac cu dronă efectuat dumunică, relatează publicația ucraineană Babel, citând o sursă din cadrul Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), potrivir The Kyiv Independent.
Comandantul regimentului, unul dintre adjuncții săi, un ofițer de informații, precum și un grup de aviatori ruși și angajați ai bazei aeriene au fost uciși sau răniți în atac, a scris Babel.
Sursa GUR a precizat că informațiile complete privind numărul victimelor urmează să fie verificate.
Kursk este un oraș din vestul Rusiei, situat la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.
În urma unui alt atac cu drone, efectuat luni dimineață, Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, a afirmat că mai multe case și o clădire administrativă au fost avariate.
Sursa Babel din GUR a declarat, însă, că atacul de luni a lovit de fapt o facilitate aparținând Ministerului de Interne al Rusiei.
Duminică seară, o dronă a lovit o clădire a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Kursk, potrivit presei ucrainene care citează surse din serviciile ucrainene de informații. Kievul nu a comentat public niciunul dintre atacurile recente cu drone asupra orașului Kursk.
Atacurile cu drone ucrainene pe teritoriul rus s-au înmulțit în ultimele săptămâni, deși Kievul revendică rareori responsabilitatea pentru astfel de atacuri.
Informații britanice: Rusia „continuă să afișeze capacități minime de ofensivă” în Ucraina
Ministerul britanic al Apărării a evaluat că, în ultimele nouă luni, forțele ruse din Ucraina au dovedit că sunt capabile să desfășoare operațiuni defensive solide, scrie Al Jazeera.
„Cu toate acestea, continuă să afișeze doar o capacitate minimă în ofensivă. Comandanții se străduiesc să orchestreze acțiuni comune complexe, să concentreze suficientă muniție de artilerie și să mențină un moral ridicat și un spirit ofensiv”, a afirmat ministerul de la Londra, în evaluarea zilnică bazată pe informațiile serviciilor sale secrete militare și publicată pe platforma de socializare X.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 25 September 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 25, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/aIor2TvWrR
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/9e2qFhIq7d
Rusia a torturat ucraineni până la moarte, potrivit unei anchete ONU, care a stabilit că utilizarea torturii a fost sistematică
Metodele de tortură aplicate de forțele ruse în teritoriile ucrainene ocupate au fost atât de brutale încât unele victime au murit, a declarat luni șeful unui organism de anchetă mandatat de ONU, potrivit Sky News.
Erik Mose, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, a informat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva că echipa sa a adunat dovezi suplimentare care indică faptul că utilizarea torturii de către forțele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost extinsă și sistematică.
„În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a provocat moartea victimei”, a spus el.
Ancheta efectuată de Comisia condusă de Mose a vizitat părți ale Ucrainei ocupate anterior de forțele ruse, cum ar fi Herson și Zaporojie.
Comisia a constatat că actele de tortură au fost comise în principal în centrele de detenție gestionate de autoritățile ruse.
Comisia a afiramt anterior că încălcările drepturilor omului comise de forțele ruse în Ucraina, inclusiv utilizarea torturii, pot constitui crime împotriva umanității.
Rusia neagă că a comis atrocități sau că a vizat civili în Ucraina. I s-a oferit posibilitatea de a răspunde acuzațiilor în cadrul audierii Consiliului, însă niciun reprezentant al Moscovei nu a participat.
Mai multe informații: Anchetatorii ONU au adunat dovezi care arată că utilizarea torturii de către forțele ruse în Ucraina este „generalizată şi sistematică”
Doi civili, uciși în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson
Un bărbat în vârstă de 73 de ani și o femeie de 70 de ani au fost uciși după ce forțele ruse au lansat luni patru bombe asupra orașului Berislav din sudul Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, citat de CNN.
Cei doi care au murit se aflau în interiorul unui complex de locuințe care a fost lovit. Alte două persoane au fost rănite în atac, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.
Printre clădirile avariate în Berislav se numără unități medicale, o instituție de învățământ, o biserică și o parte a infrastructurii critice. Fabricile din orașul Herson au fost, de asemenea, afectate, potrivit lui Prokudin.
Bombardamentele de luni vin urmează atacurilor continue de duminică asupra regiunii, care s-au soldat, de asemenea, cu victime civile. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 87 de atacuri asupra regiunii Herson, a precizat Prokudin, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.
Patru persoane au fost confirmate moarte, potrivit celui recent bilanț al atacului asupra Odesei
Oficialii ucraineni au anunțat că patru persoane au fost ucise în atacul rușilor de la Odesa, efectuat în cursul nopții, relatează Sky News.
„Pagube semnificative” au fost provocate, de asemenea, infrastructurii din portul de la Marea Neagră și facilităților de depozitare a cerealelor.
„Un alt atac masiv asupra Odesei!”, a afirmat ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko, într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X.
„Atacul a dus la distrugerea facilităților de depozitare a cerealelor, iar portul maritim a suferit daune semnificative”, a precizat Svyrydenko.
Kievul revendică moartea amiralului Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse la Marea Neagră
Amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse la Marea Neagră, a fost ucis vineri într-un atac vizând cartierul general al flotei, la Sevastopol, în Crimeea ocupată, a revendicat luni Ucraina, o informaţie neconfirmată de către autorităţile ruse, potrivit AFP.
Ukrainian Forces 🇺🇦 killed the commander of the Russian Black Sea Fleet, Victor Sokolov, during their attack on the Black Sea Fleet Headquarters in Sevastopol
— Ukraine Battle Map (@ukraine_map) September 25, 2023
In total, 34 officers were killed and 105 Russian soldiers were injured according to Ukrainian Special Operations Forces pic.twitter.com/UpEQGtCAba
Dimensiunea simbolică a atacului ucrainean de vineri asupra cartierului general al Flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, ar putea lua o nouă amploare după ce ucrainenii au anunţat moartea comandantului acestei flote, amiralul Viktor Sokolov.
Casualties in Ukraine’s strike today on Russia’s Black Sea fleet HQ in Sevastopol reportedly include:
— 🇺🇦Ukraine Resists Russian Genocide… Yeah Again (@ArmedMaidan) September 23, 2023
💥 Fleet commander Adm Viktor Sokolov (unconfirmed reports he was killed)
💥 Col Gen Oleksandr Romanchuk, commander of Russia’s Zaporizhya group of forces (wounded)
💥 Lt Gen… pic.twitter.com/7KpMtDPOLJ
Dacă informația se adeverește, atunci ar fi vorba despre ofiţerul cu cel mai înalt rang ucis de la invazia Ucrainei, în februarie 2022. Şase generali ruşi au fost ucişi în lupte, porivit unui bilanţ furnizat de către deputatul Andrei Gurulev.
Potrivit Kievului, atacul de vineri de la Sevastopol a avut loc în timpul unei „reuniuni a conducătorilor Marinei ruse”, la care participa şi amiralul Sokolov. Amiralul Viktor Sokolov, în vârstă de 61 de ani, născut în Republica Moldova, a fost numit la conducerea Flotei ruse la Marea Neagră în septembrie.
Mai multe informații: Ucraina anunță uciderea lui Viktor Sokolov, comandantul flotei ruse la Marea Neagră, într-un atac asupra Sevastopol
Zelenski anunță ca tancurile Abrams au ajuns în Ucraina
Tancurile Abrams, fabricate în SUA, au ajuns în Ucraina, a anunțat luni, 25 septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.
„Vești bune de la ministrul Umerov (ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, n.r.). (Tancurile)Abrams sunt deja în Ucraina și sunt pregătite să întărească brigăzile noastre”, a afirmat liderul de la Kiev, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
El nu a precizat câte dintre tancurile promise de Washington țării sale au sosit.
Mai multe informații: Mult așteptatele tancuri promise de SUA au sosit în Ucraina. „Sunt pregătite să întărească brigăzile noastre”
Atac aerian rusesc asupra Berîslav. Bilanțul victimelor
Un atac aerian rusesc asupra orașului Berîslav din regiunea Herson lansat luni dimineață a ucis două persoane și a rănit alte două, a informat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
Potrivit guvernatorului, Forțele Aeriene Ruse au aruncat patru bombe asupra orașului. Una a lovit o clădire a unei companii de servicii comunale, un bărbat de 73 de ani și o femeie de 70 de ani, a spus Prokudin.
Un alt bărbat de 55 de ani și o femeie de 59 de ani au fost răniți și internați la spital. Bărbatul este în stare extrem de gravă după ce a suferit răni la umăr, piept și abdomen.
Doi morți în urma atacului masiv din Odesa
Trupurile a doi oameni au fost găsite luni sub dărâmăturile unui depozit de cereale care a fost distrus în portul maritim din Odesa în urma atacului cu drone și rachete al forțelor ruse, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper, citat de Ukrinform.
„Din păcate, în urma unui atac nocturn rusesc, avem victime. O rachetă rusă a lovit depozitul în care erau cerealele. Cadavrele a două persoane care lucrau în incintă au fost găsite sub dărâmături”, a spus oficialul.
Potrivit datelor preliminare, unul dintre muncitorii găsiți decedați lucra ca electrician.
Forțele ruse au atacat regiunea Herson de 87 de ori în ultima zi
Trupele ruse au atacat regiunea Herson de 87 de ori, în ultima zi, ucigând două persoane, a anunțat șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.
Potrivit lui Prokudin, inamicul a folosit mortiere, artilerie, drone, tancuri, avioane și sistemele de rachete cu lansare multiplă Grad.
Regiunea Zaporojie, bombardată de 140 de ori în ultima zi
În ultimele 24 de ore, inamicul a tras de 140 de ori în localitățile din regiunea Zaporojie, a anunțat Yuriy Malashko, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, pe Telegram.
„În ultima zi, trupele ruse au efectuat 140 de atacuri asupra a 23 de așezări din regiunea Zaporojie”, a precizat oficialul.
Potrivit șefului administrației regionale, pe teritoriul Levadne, Preobrazhenka, Olhivske, Charivne, Chervone, Mala Tokmachka, Kamianske, Pavlivka, Pyatikhatky și alte orașe și sate de pe linia frontului au avut loc 129 de atacuri de artilerie.
6 localități din regiunea Sumî, bombardate de ruși în ultima zi
Forțele ruse au bombardat duminică șase comunități din regiunea Sumî, trăgând aproape 80 de cartușe din diferite tipuri de arme, a informat Administrația Militară a Regiunii Sumî pe Telegram.
Potrivit armatei ucrainene, Rusia a bombardat comunitățile Bilopillia, Khotin, Krasnopillia, Seredyna-Buda, Nova Sloboda și Myropillia.
Forțele ruse au folosit rachete nedirijate pentru a viza comunitățile Khotin și Bilopillia, în timp ce comunitățile Krasnopillia au fost atacate cu mortiere și grenade. Potrivit administrației, comunitatea Myropillia a fost atacată cu drone.
În urma bombardamentelor nu au fost înregistrate victime.
Câți soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut aproximativ 276.270 de militari în Ucraina, dintre care 420 în ultima zi, a anunțat luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
De asemenea, Rusia a pierdut de la începutul războiului, potrivit Ucraine, și 4.667 de tancuri, 8.927 de vehicule de luptă blindate, 6.260 de sisteme de artilerie de rachete cu lansare multiplă, 315 avioane, 316 elicoptere și 4.895 de drone.
Terminalul maritim și un hotel din Odesa, distruse în urma atacului rusesc de peste noapte
Atacurile cu drone și rachete ale rușilor asupra Odesa au avariat serios clădirea Terminalului Maritim și un hotel. De asemenea, au fost distruse mai multe hambare și depozite de cereale, au anunțat Forțele de Apărare ucrainene de Sud, pe Telegram.
„Inamicul a lovit insidios infrastructura portuară. Stația maritimă din Odesa a suferit avarii importante, a izbucnit un incendiu în clădirea hotelului stației, care nu mai funcționează de câțiva ani”, au transmis Forțele de Apărare ucrainene de Sud.
#Russian invaders attacked #Odesa‘s port infrastructure this night.
— NEXTA (@nexta_tv) September 25, 2023
The Odesa region was attacked by 19 attack drones (all of them were shot down) and two supersonic Onyx missiles. The missiles destroyed grain storage facilities.
As a result of the resulting fire, the… pic.twitter.com/i5raHGE2en
Rusia anunță atacuri cu drone ucrainene asupra orașului Kursk și Belgorod
Un atac cu drone din Ucraina asupra regiunii Kursk din Rusia a avariat mai multe case private și o clădire administrativă, în timp ce alte două drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, au declarat luni guvernatorii locali, citați de Reuters.
Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime în urma niciunuia dintre atacuri, au declarat guvernatorii pe Telegram. Amploarea atacului asupra regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, nu este deocamdată clară.
Atac cu rachete și drone lansat de forțele ruse asupra regiunii Odesa
Forțele ruse au lansat noaptea trecută, 25 septembrie, 19 drone de tip „Shahed”, 12 rachete supersonice „Calibre” și 2 „Onyx” asupra regiunii Odesa, a anunțat armata ucraineană, precizând că apărarea antiaeriană a doborât toate dronele și 11 dintre rachete.
În urma atacului, infrastructura portuară a fost deteriorată, iar o femeie a fost rănită, a declarat luni dimineața Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.
„Un atac masiv al rușilor a avut loc în această noapte. Au fost lansate 19 drone de tipul Shahed și toate au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană. Inamicul a lansat și 12 rachete de croazieră Kalibr, dintre care două au fost doborâte peste regiunile Mykolaiv și Kirovohrad”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare de Sud Natalia Gumeniuk, citată de Pravda.
durban22 • 26.09.2023, 07:38
Daca este asa cum spun ei{ucrainienii}, ca au distrus toate dronele si rachetele ,cum de sant asa de multa pagube materiale ??.
AlexandraMilu • 26.09.2023, 06:10
Grădiniță bombardata!?? Pai ce era acolo? Depozit de arme ca să atace acolo???