Ginsengul siberian conţine substanţe active diferite faţă de ginsengul asiatic. Principala sa calitate este aceea de a stimula sistemul imunitar.
Folosită, în mod tradiţional, pentru a preveni răceala şi gripa, dar şi pentru a creşte energia, vitalitatea şi longevitatea, această plantă ajută organismul să facă faţă stresului, îmbunătăţeşte memoria şi păstrează sănătatea mentală, în cazul vârstnicilor.
Atenţie însă la contraindicaţii! Ginsengul siberian nu trebuie folosit de femeile însărcinate sau care alăptează, de persoanele cu hipertensiune şi boli mintale (manii sau schizofrenie), boli autoimune (artrită reumatoidă, boala Crohn etc.) sau cu probleme cardiovasculare.
Rhodiola are toate efectele pozitive ale ginsengului asiatic, fără a da starea de hiperexcitaţie pe care o provoacă acesta. Remediile obţinute din această plantă sunt indicate împotriva oboselii cronice şi pentru creşterea rezistenţei la stres.
În Rusia, Rhodiola este folosită pe scară largă de sportivii de performanţă şi de militari, pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice. Şi vârstnicii beneficiază de calităţile antiaging ale acestei plante, care acţionează şi ca adjuvant în cazuri de neurastenie, depresie ori hipotensiune.
La noi, se poate găsi în produse standardizate şi se recomandă administrarea unor cantităţi de 200, până la 600 mg de extract de Rhodiola rosea pe zi. Dozele mici sunt stimulatoare, pe când cele mari au mai degrabă efect sedativ.
Loboda de grădină provine şi ea din Asia Centrală şi din Siberia. În trecut era considerată plantă medicinală şi era recomandată în afecţiuni hepatice, renale sau ginecologice. Şi în prezent este recomandată pentru calităţile ei diuretic-depurative, remineralizante, vitaminizante şi laxative.
Pentru a-i valorifica aceste însuşiri, se consumă, cel mai bine ca atare, proaspătă, în salate. De reţinut că, din cauza conţinutului mare de oxalaţi, este contraindicată în artrite, litiaze oxalice, reumatism şi gută.