Oricare dintre angajații pe locuri de muncă în Galați sau în altă parte știe că are dreptul la concediu medical. Din acest an, însă, cei diagnosticați cu SIDA, cancer sau tuberculoză (TBC) vor beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai lungă decât în prezent. Militarii și polițiștii vor beneficia, alături de alte categorii de salariați, de concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
Cum s-au modificat concediile medicale pentru locuri de muncă în Galați și în restul țării
Potrivit modificărilor legislative, cei care au SIDA sau cancer nu vor mai trebui să se prezinte lunar la medicul expert al asigurărilor sociale pentru a prelungi, până la un an și jumătate, certificatul de concediu medical. Bolnavii vor primi de la început concediu medical de un an și jumătate.
În cazul celor bolnavi de TBC, concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se vor acorda pe toată perioada de tratament. Până la vindecare, indiferent de durată. În cazul tuberculozei pulmonare neoperate, concediul medical nu poate fi mai lung de un an.
O altă modificare vizează concediile medicale de care beneficiază personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Aceștia vor putea cere concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav. Acest tip de concediu se acordă pentru îngrijirea copilului oână la 7 ani. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile nelegate de dizabilitate, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Dacă ai economii, plătești contribuții la sănătate și pentru ele?
Veniturile din dobânzi pot face obiectul plății contribuțiilor. Dar numai dacă există și alte venituri nesalariale, peste plafonul a 12 salarii minime brute.
Cei care obțin dobânzi pentru economiile depuse la bancă nu se preocupă de plata impozitului. Totuși, dacă veniturile din dobânzi sunt foarte mari sau dacă, cumulate cu alte tipuri de venituri (independente, din chirii, drepturi de autor, dividende etc.) depășesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an, atunci apare și obligația de a plăti contribuția la sănătate (10%). Declararea se face prin completarea declarației unice.