Armata a precizat miercuri că a fost de acord cu o nouă încetare a focului de trei zile, până duminică, după ce un acord anterior urma să expire joi seară. Ulterior, joi, reprezentanții armatei au reiterat că vor prelungi armistițiul și au declarat că îl vor respecta în mod unilateral.
Vestea a fost salutată de ONU, Uniunea Africană, blocul comercial african IGAD și de SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
„Salutăm, de asemenea, disponibilitatea lor de a se angaja într-un dialog pentru a stabili o încetare mai durabilă a ostilităților și pentru a asigura accesul umanitar neîngrădit”, au transmis acestea printr-o declarație comună.
În ciuda unei opriri parțiale a luptelor de la începutul primei încetări a focului de 72 de ore, joi puteau fi auzite lovituri aeriene și focuri antiaeriene în capitală și în orașele apropiate Omdurman și Bahri, au declarat martori și jurnaliști Reuters.
Casa Albă s-a declarat profund îngrijorată de încălcările acordului de încetare a focului, avertizând că situația s-ar putea înrăutăți în orice moment și îndemându-i pe cetățenii americani să părăsească în cel mult 48 de ore teritoriul țării africane.
Între timp, luptele s-au extins în vasta regiune vestică Darfur, unde conflictul mocnește încă de la izbucnirea războiului civil, în urmă cu două decenii.
Asociația Baroului Darfur, un grup de apărare a drepturilor omului, a declarat că cel puțin 52 de persoane au murit în atacurile comise de „miliții” înarmate asupra cartierelor rezidențiale din orașul El Geneina, precum și asupra spitalului principal, a pieței, a clădirilor guvernamentale și a mai multor adăposturi pentru persoanele strămutate în interiorul țării.
Îngrijorări privind aprovizionarea cu alimente
Din cauza luptelor, a fost limitată distribuția de alimente în țara unde o treime din cei 46 de milioane de locuitori erau deja dependenți de ajutorul umanitar.
„Suntem extrem de îngrijorați în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente”, a declarat Abdou Dieng, cel mai înalt oficial al ONU în Sudan, precizând că „foarte puțin se poate face” în ceea ce privește asistența umanitară.
Sindicatul medicilor din Sudan a declarat că 60 din cele 86 de spitale din zonele de conflict și-au încetat activitatea.
De asemenea, mulți străini au rămas blocați în Sudan, în ciuda evacuării a mii de persoane. Aproximativ 16.000 de oameni au intrat în Egipt din Sudan, inclusiv 14.000 de cetățeni sudanezi, a declarat Ministerul de Externe de la Cairo, în timp ce ONU a anunțat că aproximativ 20.000 de refugiați au plecat deja în Ciad.
Luptele dintre Forțele Armate Sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au izbucnit pe 15 aprilie. De atunci, cel puțin 512 persoane au fost ucise și aproape 4.200 rănite.
Foto: EPA