Lisin, care este proprietarul Novolipetsk Steel, unul dintre cei mai mari producători ruși de oțel, spune că principala problemă care se pune acum este supraviețuirea afacerii.
„Lanțurile de aprovizionare care au fost formate în decursul anilor au fost distruse, logistica, plățile și infrastructura financiară se prăbușesc. Și, pe acest fundal, regulile jocului se schimbă zilnic, noi restricții apar. În condiții de mare incertitudine, noi schimbăm procese de business, încercând să ne îndeplinim obligațiile noastre sociale”, a spus șeful NLMK Group, așa cum mai este cunoscută compania sa.
Export de metale în ruble?
Potrivit acestuia, o serie de inițiative legislative din Federația Rusă sunt îngrijorătoare, deoarece nu au fost pe deplin analizate.
Printre aceste inițiative se numără extinderea listei de exporturi care să fie plătite în ruble.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 31 martie un decret prin care statele „neprietenoase” trebuie să cumpere în ruble gazele naturale din Rusia.
Numai că președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a propus și vânzarea altor bunuri în ruble, precum metale.
„Ideea este că poți începe să vinzi îngrășăminte, cereale, petrol, metale, lemn și altele în ruble. Nu știu, poate va funcționa cu gazul, dar cu restul?”, subliniază Lisin.
Timp de decenii ne-am luptat pentru piețele de exporturi, unde nu așteaptă nimeni după noi. Am construit relații cu mii de clienți din 70 de țări. Este greu de imaginat că vom putea convinge cumpărătorii noștri să schimbăm aranjamentele în ruble și să suporte riscuri valutare. Problemele logistice deja au complicat livrarea produselor către consumatori. Tranziția către plata în ruble pur și simplu ne va arunca de pe piețele internaționale.
Vladimir Lisin:
Delistarea afectează acționarii
Conform lui Lisin, o altă idee proastă este delistarea companiilor ruse de pe bursele străine și listarea lor în Rusia. „Cum va ajuta asta la stabilizarea economiei?”, se întreabă oligarhul.
Ministerul Dezvoltării Economice crede că acest lucru va reduce riscul pierderii controlului atunci când prețul acțiunilor scade. Însă Lisin spune că dacă societățile sunt îngrijorate de asta, atunci ar putea decide ele însele delistarea, fără să intervină cineva.
Însă vor fi afectate drepturile acționarilor care cred în Rusia și a celor care au investit în companiile ruse, iar acesta este un risc, pentru că dreptul lor la proprietate va fi pur și simplu pierdut, crede omul de afaceri.
Lisin mai spune că guvernul încearcă să găsească mecanisme pentru a sprijini firmele în actualul context, așa cum e cazul proiectelor de infrastructură sau al creditelor cu dobânzi preferențiale.
Dar, în opinia lui, rețeta adecvată este să permită societăților, mari și mici, să se adapteze. Mai exact, guvernul nu trebuie să facă micromanagement.
Fixarea prețurilor în timp ce cresc costurile
În particular, acesta spune că fixarea prețurilor la oțel și produse din oțel pentru piața internă și abandonarea formulei bazate pe prețurile bursiere nu face viața mai ușoară pentru companii.
În acest fel, continuă el, producția va fi pur și simplu oprită, din cauza pierderilor.
„Cascadă de consecințe negative pentru zeci de mii de angajați”
În același timp, Lisin spune că societățile ruse se află între două tiruri încrucișate: ideile de reglementare ale autorităților, pe de o parte, și amenințarea constantă a sancțiunilor occidentale, de cealaltă.
Acestea din urmă „nu pot fi decât cauză de îngrijorări”, deoarece sunt capabile să distrugă tot ce a fost creat de-a lungul anilor.
Iar aici nu este despre avuția personală, spune Lisin, cât despre „o cascadă de consecințe negative pentru zeci de mii de angajați și zeci, poate sute de mii de angajați de la companii partenere variate și clienți”.
Novolipetsk Steel are peste 60.000 de angajați.
„Pe de altă parte, iar aceasta este o parte importantă a atitudinii mele, este rușinos să mă plâng despre probleme personale în situația unei catastrofe umanitare”, spune el.
„Voi încerca să o opresc prin orice mijloace disponibile”, arată acesta.
Sancțiunile, alternativă la un conflict global
În opinia sa, în condițiile curente, măsurile economice pot fi văzute ca o „alternativă la acțiuni în forță, care dau o șansă ca situația să nu ajungă un conflict global care s-ar putea transforma într-o catastrofă pentru toată lumea”.