Desfășurarea licitației

Conform articolului publicat de Viața Liberă, licitația a trecut prin mai multe etape complicate, inclusiv o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și descalificarea unui ofertant câștigător inițial.

În ultimii 14 ani, serviciile de amenajare și întreținere a spațiilor verzi au fost asigurate de firma locală Floricultura SRL, prin acorduri succesive de câte doi ani.

„Eu am contract de prestări servicii la Grădina Botanică de 14 ani, pentru spații verzi, tot ce aveau ai nevoie: toaletare, copaci, plantări, iarbă, cosit, tratamente fitosanitare, toate lucrările pe care le aveau ei acolo și pe care Grădina Botanică nu le putea presta pentru că nu avea personal suficient”, a declarat Managerul Floricultura, Vasile Pălășanu.

La licitația din noiembrie 2024 s-au prezentat trei firme: Floricultura SRL și Passiflora Garden Green SRL din Galați, precum și Eco Garden Construct SRL din Cluj-Napoca. Inițial, Passiflora Garden Green a fost declarată câștigătoare, oferind cel mai mic preț.

Însă, în urma contestației depuse de Floricultura, CNSC a impus reluarea licitației și descalificarea Passiflora Garden Green. În consecință, comisia de evaluare a declarat câștigătoare firma clujeană Eco Garden Construct.

Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian

Controverse și acuzații

Vasile Pălășanu, managerul Floricultura, a adus acuzații grave privind procesul de evaluare. El susține că prima ofertă declarată câștigătoare a avut „niște acte grozav de false”.

„Adică a avut o firmă închisă acum vreo cinci ani, a luat din rastel numele oamenilor, i-a angajat cu o zi înainte de deschiderea ofertelor, ca să arate că are numărul de oameni cerut, chiar dacă aceștia nu aveau calificarea și vechimea cerute pe posturile respective”, a mai declarat el.

Decizia CNSC

În decembrie 2024, CNSC a dat dreptate în mare parte contestației Floricultura. Consiliul a constatat că „membrii Comisiei de evaluare au evaluat în mod eronat oferta Passiflora Garden Green” și a identificat mai multe nereguli în procesul de evaluare.

Consecințe pentru angajați

„Am fost nevoit să-i dau în șomaj. Între timp, în ianuarie s-a mărit salariul minim, și nu cu puțin, deci pentru oferta pe care o făcusem în octombrie, când nu se știa că va crește salariul minim de la 1 ianuarie, trebuia să mai aduc bani de-acasă”, a declarat Pălășanu.

Managerul Floricultura susține că firma câștigătoare din Cluj a angajat ulterior muncitorii săi, ridicând suspiciuni de favoritism

Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi
Recomandări
Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi

„Cum de i-a găsit firma din Cluj fix pe cei plecați de la mine? Conducerea Grădinii Botanice i-a adus. Nici nu știu dacă firma are punct de lucru în Galați. Din toată piața muncii, a găsit numai muncitorii de la mine, nu alții”, a mai declarat el.

Posibile motive ale controversei

Pălășanu sugerează că la baza acestei situații ar putea fi o răzbunare personală a fostului director al Complexului Muzeal, Paul Lupoae.

„În 2024, în aprilie, domnul director Paul Lupoae a cerut niște „sponsorizări” ca să aducă maimuțe din Olanda, de parcă se ducea acolo să ia o pisică pentru el. Nu am fost de acord și de acolo parcă a început partea asta de răzbunare”, a explicat Pălășanu.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.