Victoria Trandafirescu avea 63 de ani și a fost adusă la Spitalul Obregia cu ambulanța. După două săptămâni, pe 2 august 2018, ea a dispărut din Secția XI, unde fusese internată. Dispariția femeii a fost sesizată chiar de fiica ei, venită să-și viziteze mama.
Acuzațiile aduse de rudele pacientei
Libertatea a publicat recent reconstituirea ultimelor zile din viața Victoriei Trandafirescu. Oficial, femeia a fost căutată și de cei din spital, și de poliție. Dar ea a fost găsită abia după șase zile, între bălăriile înalte de pe terenul viran aflat în curtea spitalului, chiar lângă Secția XI.
Legiștii au stabilit că pacienta a reușit să supraviețuiască încă cel puțin trei zile din momentul dispariției, iar moartea ei nu a fost violentă. „S-a aflat tot timpul în locul în care a fost ulterior găsită decedată”, au concluzionat atunci anchetatorii, analizând probele adunate.
În ziua dispariției Victoriei Trandafirescu, camerele de supraveghere video au surprins ultimele imagini cu ea în viață. Pe înregistrări se vede cum femeia iese din secție și se îndreaptă spre interiorul curții spitalului.
Fiica şi ginerele Victoriei Trandafirescu au cerut și ei să vadă înregistrările de pe aceste camere video. Era la două zile după dispariție, când, teoretic, ruda lor încă trăia. Dar managerul Spitalului Obregia, acuză ei, le-a refuzat accesul la imaginile video, spunându-le că doar poliția poate să vadă înregistrările.
La rândul lui, dr. Țîbîrnă a precizat, într-un interviu acordat Libertatea, că el crede că „cineva a luat-o pe doamna (pacienta – n.r.) din curte cu mașina şi a adus-o moartă înapoi”.
Audierea managerului spitalului, cerută de o instanță
De anchetă se ocupă acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, după ce, la finalul unor investigații ce au durat 3 ani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a clasat dosarul, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de lege penală”.
Fiica și ginerele Victoriei Trandafirescu au atacat decizia de clasare în instanță, iar Tribunalul București a decis că cercetările trebuie reluate.
„A considera că nicio persoană nu trebuie să răspundă penal în astfel de situații ar crea un precedent periculos, iar pe viitor, s-ar aprecia că se poate proceda în aceeași manieră întrucât nimeni nu răspunde penal”, a subliniat, în motivarea deciziei sale, magistratul care a studiat dosarul.
Chiar judecătorul a indicat că, odată cu reluarea cercetărilor, e necesară audierea managerului spitalului, dar și efectuarea unei expertize medico-legale, solicitată de rude, prin care să se stabilească ce şanse de supraviețuire ar fi avut pacienta, dacă ar fi fost descoperită mai devreme.
Până acum, în dosarul în care se cercetează moartea Victoriei Trandafirescu, nimeni nu a fost pus sub învinuire.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Solteris • 25.07.2023, 08:36
Managerii de spital sunt niste corupti, numiti politic cu gusa si ceafa lata