Protestul de joi, axat pe războiul din Gaza, a părut să fie coordonat cu alte acțiuni care atrăgeau atenția asupra crizei climatice și a drepturilor indigenilor.

În jurul orei locale 10.00, protestatari față de criza climatică au atras inițial poliția și ofițerii de securitate parlamentară în foaierul din interiorul clădirii. Manifestanții s-au lipit de stâlpii de marmură și, în timp ce erau degajați și escortați afară, un al doilea grup de protestatari a apărut și a escaladat un zid și un portic de deasupra intrării principale a Parlamentului.

profimedia-0887065595Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Activiștii cocoțați pe acoperișul clădirii au citit o declarație care cereau încetarea „sprijinului SUA și Australiei pentru statul Israel acuzat de genocid”.

„Pentru guvernul Albanese (premierul Australiei – n.r.): nu vom uita, nu vom ierta și vom continua să rezistăm”, a spus unul dintre protestatari.

Protestatarii au stat pe acoperișul clădirii timp de peste o oră, desfășurând bannere negre, inclusiv unul pe care scria „de la râu la mare, Palestina va fi liberă”, un slogan comun al manifestanților propalestinieni.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

În cele din urmă, cei patru – trei bărbați și o femeie – au fost arestați, fiind acuzați de încălcare a proprietății. Ei au primit interdicție de a intra în incinta Parlamentului timp de doi ani, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Teritoriul Capitalei Australiene.

Reacția premierului Anthony Albanese

Incidentul a fost condamnat de premierul australian Anthony Albanese.

„Cei responsabili ar trebui să simtă întreaga forță a legii. Protestele pașnice ocupă un loc important în societatea noastră, dar acesta nu a fost un protest pașnic”, a spus șeful guvernului de la Canberra.

De asemenea, președintele Camerei inferioare a Parlamentului Australiei, Milton Dick, a declarat că a ordonat o anchetă privind modul în care s-a produs breșa de securitate.

„I-am cerut comisarului o revizuire mai amplă a măsurilor de securitate. Nu vreau ca evenimentele de astăzi să se repete. Suntem profund îngrijorați de evenimentul din această dimineață”, a declarat Milton Dick.

Incidentul a avut loc în aceeași zi în care Fatima Payman, senatoare al Partidului Laburist, aflat la guvernare, a părăsit partidul pentru a activa ca independentă, după ce a fost suspendată pentru că a votat în favoarea unei moțiuni de susținere a statului palestinian.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Australia, care a cerut o încetarea a focului între Israel și Hamas, nu recunoaște în prezent statul palestinian. Totuși, ministra de externe Penny Wong a declarat în luna mai că Australia ar putea face acest lucru înainte de finalizarea unui proces de pace oficial între Israel și autoritățile palestiniene.

Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie 2023, când atacatorii Hamas au intrat pe teritoriul israelian, au ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit Israelului. Ofensiva lansată de Israel ca represalii a ucis aproape 38.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

De la începutul războiului, în Australia au avut loc mai multe manifestații pro-Palestina, inclusiv demonstrații săptămânale în marile orașe și o ocupare de luni întregi a campusurilor universitare.

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (6)

Sfantul_Cuvios_Pafnutie 08.07.2024, 19:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.

JoeBlackrock 04.07.2024, 16:50

Este rusinos ce se intampla in Australia, dar ei ii zic in continuare democratie, sa nu uitam cum au fost tratati cetatenii australieni pe perioada pandemiei.

    gigiladrea 05.07.2024, 00:54

    JoeBlackrock   •  04.07.2024, 16:50

    Este rusinos ce se intampla in Australia, dar ei ii zic in continuare democratie, sa nu uitam cum au fost tratati cetatenii australieni pe perioada pandemiei.

    sydney sau melbourne a avut peste 500 de zile de carantina si au fost prosteste dar destul de slabe australienii au fost in general foarte disciplinati si au acceptat restrictiile; daca era asa si la noi cadea guvernul si avea loc a 2 a revolutie; rezultatul noi cu cele mai putine restrictii din lume suntem pe locul 13 mondial la morti covid raportat la 1 milion de locuitori iar australia a avut de peste 100 de ori mai putini morti covid raportat la 1 milion decat noi fiind pe ultimele locuri pe plan mondial alaturi de japonezi sud coreeni si altii

parpalache 04.07.2024, 15:04

Premierul ala al Australiei cica„Protestele pașnice ocupa un loc important in societatea noastra”!Dar mai jos- citim ca o SENATOARE din parlamentul lor, a fost SUSPENDATA pentru ca...pentru ca... A VOTAT o moțiune de susținere a STATULUI PALESTINIAN(nu a Hamas,sau alte organizații cu ștampila de „teroriste”)!Unde sunt cotcodacii aia- care cânta mereu (cu ochii inchiși),aria tot mai stridenta a„democrației”din„lumea libera”?!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.