MENIU CAUTĂ
27 Aug. 2018 22:55

Manifestații violente în Germania între extrema dreaptă și anti-naziști. Extremiștii au pornit o ”vânătoare a străinilor” după moartea unui bărbat ucis de imigranți

Distribuie

Mai mulți oameni au fost răniți în orașul în timpul unor manifestații violente în Germania. Poliția din orașul Chemnitz, situat în estul țării, încearcă să țină sub control protestele organizate de extremiștii care au pornit o ”vânătoare a străinilor”, după ce un bărbat a fost înjunghiat mortal de imigranți, scrie BBC News.

Activiștii de extremă dreapta s-au adunat în centrul orașului pentru a doua zi consecutivă, în timp ce un sirian și un irakian se află în arest pentru înjunghierea de duminică.

Activiștii anti-naziști s-au adunat la doar câțiva metri de locul manifestației, acuzând extrema dreapta că folosește moartea bărbatului în scopuri politice.

Persoanele rănite au fost victime, atunci când protestatarii celor două tabere au început să arunce cu obiecte unii spre ceilalți.

Poliția avertizează că în orașul situat la 119 km de Berlin, situația este din ce în ce mai agresivă și face apel la calm.

Anterior, autoritățile au declarat că poliția investighează presupuse atacuri asupra unui afgan, unui sirian și a unui bulgar în timpul tulburărilor care au izbucnit duminică.

Presa scrie despre protestatarilor care îi urmăresc pe străini și îi atacă, dar există puține detalii despre aceste cazuri.

Guvernul german a condamnat cu fermitate comportamentul extremiştilor de dreapta care s-au adunat în oraşul Chemnitz din estul Germaniei pentru ceea ce a fost calificat de executivul de la Berlin drept o „vânătoare” împotriva străinilor.

„Ceea ce s-a văzut în unele părţi ale oraşului Chemnitz ieri (duminică) şi ceea ce a fost de asemenea înregistrat pe video nu îşi are locul în statul nostru constituţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

„Nu vom accepta un asemenea comportament în stil mafiot, o asemenea vânătoare împotriva oamenilor cu înfăţişări diferite, cu moşteniri diferite, sau tentative de a propaga ura pe străzi. Aşa ceva nu-şi are locul în oraşele noastre şi eu pot afirma în numele guvernului federal că noi condamnăm cu fermitate acest lucru”, a spus Seibert.

Extrema dreaptă germană organizează luni, pentru a doua zi consecutiv, o manifestaţie la Chemnitz, în estul ţării, în urma decesului unui bărbat prin înjunghiere într-o presupusă altercaţie cu cetăţeni străini. Mişcarea Pegida, anti-imigranţi şi anti-islam, precum şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD) au chemat la o adunare la începutul serii în apropierea locului altercaţiei, în care au fost implicate în jur de zece persoane în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Duminică, aproape o mie de oameni au defilat la apelul diverselor mişcări de extremă dreapta ca reacţie la acest deces, scandând sloganuri precum ‘Străinii afară’, ‘Acesta este oraşul nostru’ sau ‘noi suntem poporul’. Poliţia a informat că au existat incidente cu protestatarii, dintre care unii au aruncat cu sticle asupra forţelor de ordine. Martori au relatat că unii manifestanţi au agresat fizic străini în timpul marşului.


Citește și: VIDEO / Primele imagini cu românul răpit în Libia, în luna iulie. Reacția MAE


 

Comentarii