MENIU CAUTĂ
24 Aug. 2018 17:26

Cum va corecta Ministerul Educației manualul de geografie plin de greșeli. Va fi deschisă și o anchetă

Distribuie

Manualul de geografie plin cu erori va fi corectat, anunță Ministerul Educației. Greșelile grave apărute în ediția online vor fi remediate, iar pentru ediția de print va fi adăugată o erată la manual astfel ca la începutul școlii elevii de clasa a VI-a să poată învăța informațiile corecte. Mai mult, persoanele vinovate de aceste erori vor fi cercetate de Comisia de Disciplină, săptămâna viitoare. Nu este exclusă și acționarea acestora în instanță, a precizat instituția.

Manualul de Geografie pentru clasa a VI-a conține erori inacceptabile la nivel didactic. Mai exact, orașul Turnu-Măgurele din Teleorman este poziționat în locul Drobetei-Turnu Severin, o mare are numele greșit, iar un stat nu există. Manualul este unic și a fost editat la Editura Didactică și Pedagogică, după ce Ministerul Educației a hotărât sistarea unor manuale alternative publicate de edituri externe. Ministerul Educației Naționale a anunțat corectarea de urgență a erorilor și demararea unei anchete, se arată într-un comunicat.

În prima parte a săptămânii viitoare, va apărea varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a, incluzând și atenționări cu privire la varianta din print.

Va fi realizată o erată tipărită pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, erată ce va fi trimisă în școli până la începutul anului școlar, astfel încât elevii să primească odată cu manualul și erata în cauză.

La nivelul Ministerului Educației Naționale a demarat o cercetare amănunțită pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut respectivele erori.

Pentru a preîntâmpina reiterarea unor astfel de situații, Ministerul Educației Naționale se va asigura că toţi evaluatorii care au avut erori în activitatea desfășurată într-o etapă a procesului de evaluare nu vor mai avea dreptul de a participa la selecția pentru evaluări viitoare. În plus, contractul de colaborare semnat cu evaluatorii de manuale prevede că neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor asumate prin contract atrage răspunderea părții în culpă.

Activitatea redactorului din cadrul Editurii Didactice și Pedagogice care a lucrat la manualul de Geografie de clasa a VI-a va fi supusă analizei Comisiei de Disciplină.

Ministerul Educației Naționale își rezervă dreptul de a acționa în instanță, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcție de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse.

Menționăm că, spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum are acest drept și poate opera remedierile necesare”, a precizat MEN.


VIDEO/Un neamț și o austriacă vor să salveze pădurile românești. Au venit să caute lupi sălbatici și au rămas pentru totdeauna. 'Și dacă ne-ar da cineva 5 milioane de euro, nu ne-am muta'


 

Citește mai multe despre Anul școlar și geografie pe Libertatea.

Comentarii