Marea Britanie ia în calcul introducerea testelor rapide COVID în industria divertismentului, pentru a permite reluarea adunărilor mari de persoane în cursul acestui an, acolo unde distanțarea socială este imposibilă.
Oficialii guvernului de la Londra au confirmat că fac în prezent planuri pentru acest sistem de testare rapidă, ce ar putea fi introdus după ce economia se redeschide.
„Testele rapide sunt parte a planului de a permite reluarea adunărilor mari de persoane”, a precizat o sursă pentru Financial Times.
Într-o conferință de presă susținută luni la Downing Street, premierul Boris Johnson a subliniat că așa-numitele „pașapoarte de vaccinare” ar putea fi introduse pentru călătoriile internaționale, dar este puțin probabil ca acestea să fie cerute pentru activitățile de zi cu zi din interiorul țării.
„Unele țări vor insista cu siguranță ca aceia care vin în țara lor să aibă dovada vaccinării, așa cum unii insistau în trecut să ai dovada vaccinării pentru febra galbenă”, a spus Johnson.
„Dar nu cred că vom avea în țară pașapoarte de vaccinare care să îți permită să mergi, spre exemplu, la pub sau în alte locuri asemănătoare”, a spus el.
Premierul a mai spus că testele rapide sunt luate în calcul pentru acele „situații care sunt mai greu de rezolvat”, sălile de reprezentații, pe care guvernul nu a reușit să le redeschidă anul acesta, teatrele sau cluburile de noapte.
Concret, miniștrii analizează o soluție care ar presupune că spectatorii care cumpără un bilet vor face și un test rapid, pentru a intra la un concert sau la o piesă de teatru.
„O astfel de soluție ar putea să ne ajute să deschidem săli cu mai mulți clienți, unde distanțarea socială afectează posibilitatea de operare din punct de vedere financiar”, a explicat o sursă.
Oficialii au insistat totuși că aceste planuri se află abia într-o fază incipientă.
„Toată lumea din guvern este disperată să deschidă economia, dar trebuie să avem încredere că tot ce deschidem va rămâne deschis. Trebuie să o luăm pas cu pas”, a adăugat sursa.
Un experiment cu rezultate pozitive
Acuratețea testelor rapide este încă pusă sub semnul întrebării, chiar dacă acestea au început să fie folosite pe scară largă în mai multe țări.
În decembrie totuși, un experiment derulat în Barcelona a dat speranțe industriei muzicale. Concret, 1.000 de oameni din Barcelona, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, s-au oferit să participe la un concert-experiment, organizat doar cu anumite măsuri sanitare.
Toți au fost testați cu teste rapide și toți au avut rezultate negative. Cu toate acestea, doar 500 dintre ei au luat parte propriu-zis la eveniment.
Mai exact, jumătate dintre participanți au fost trimiși acasă, fiind considerați un „grup de control”, în timp ce ceilalți au intrat în sala de concerte, care avea o capacitate de aproximativ 1.600 de locuri.
Nu a fost nevoie de distanțare socială, însă masca de protecție a fost obligatorie. Dansul a fost permis, chiar și înghesuiala, așa cum era înainte de COVID la evenimente.
Peste o săptămână, toți participanții au fost retestați pentru COVID. De data aceasta, nu doar cu teste antigen, ci și cu PCR.
Niciunul dintre cei care au participat la concert nu a fost infectat cu virusul, în timp ce în grupul de control, doi oameni au fost diagnosticați cu COVID.