MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 23:22

Medicii ar putea intra în grevă dacă Guvernul va îngheța sporurile salariale și salariile de bază

Distribuie

Medicii ar putea intra în grevă dacă Guvernul va îngheța sporurile salariale și salariile de bază în 2019. Sindicaliștii din Federaţia "Solidaritatea Sanitară" se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a decide măsurile de protest față de intenția Executivului, iar acestea ar putea include și greva din instituțiile medicale de stat.

Intenția sindicaliștilor din sănătate de a demara acțiuni de protest a fost făcută publică într-un comunicat al Federației.

„Având în vedere faptul că Guvernul urmează să adopte bugetul pentru anul 2019, în cadrul căruia trebuie să stabilească data pentru creşterile salariale aferente anului 2019; ţinând cont de proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare existent în spaţiul public, din care reiese intenţia Guvernului de a-şi încălca obligaţiile asumate în privinţa drepturilor angajaţilor din sănătate, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ respinge categoric intenţia guvernanţilor de a nu a acorda creşterile salariale aferente anului 2019 începând cu 1 ianuarie şi de a restricţiona o serie de drepturi salariale ale angajaţilor din sănătate. Ţinând cont de gravitatea situaţiei şi de efectele acestor acte normative, Consiliul de Coordonare al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ se va întruni săptămâna viitoare pentru a decide acţiunile cu care trebuie întâmpinate aceste măsuri”, se arată în document.

Îngheţarea sporurilor pentru condiţiile de muncă şi amânarea creşterilor salariilor de bază, sunt măsurile de care se tem în 2018 sindicaliștii, arată stiripesurse.ro.

„Infirmierele, personalul auxiliar în general, personalul ne-medical (TESA) şi toate categoriile de salariaţi care nu au fost incluse în majorarea salarială din anul 2018 pierd creşterea salarială aferentă şi impactul acesteia asupra sporurilor. Medicii şi asistentele medicale vor avea în continuare de pierdut prin îngheţarea la nivelul anului 2018 a sporurilor de tură, de gardă şi a tarifului orar al gărzilor suplimentare”, se precizează în comunicat.

„Acţiunea premeditată a Guvernului este evidentă în condiţiile în care Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ i-a solicitat constant să legifereze explicit data de 1 ianuarie a fiecărui an, până în 2022, drept dată de majorare a salariilor. În condiţiile adoptării unei astfel de ordonanţe de urgenţă şi a datei de majorare a salariilor în forma vehiculată public, este evident că refuzul constituie o acţiune premeditată a Guvernului îndreptată împotriva salariaţilor, necesitând o reacţie pe măsură”, mai spun sindicaliștii

Cu toate acestea, premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că Guvernul nu are în plan îngheţarea salariilor în 2019.


Citește și: FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin  noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”


 

Citește mai multe despre grevă și medici pe Libertatea.

Comentarii