De Adina Florea,

În ziua în care medicii ieșeni au diagnosticat două noi cazuri de COVID-19, studenții de la UMF Iași au umplut amfiteatrele facultății pentru stagiile practice, deși celelalte universități de medicină și farmacie din țară au decis să-și suspende activitatea pentru a limita răspândirea virusului.

Rectorul UMF „Grigore T. Popa”, Viorel Scripcariu, își apără decizia de a nu suspenda desfășurarea stagiilor practice și a laboratoarelor, susținând că 80 de studenți într-un amfiteatru se situează sub limita de 100 anunțată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență. 

Studenții merg în continuare la stagii pentru că absențele se plătesc și îi pot costa de la 40 până la 150 de lei, în funcție de câte credite are materia respectivă. Stagiile sunt susținute de medici, care sunt obligați să facă prezența și chiar să facă fotografii în amfiteatrele pline, pentru a demonstra că și-au susținut orele în fața studenților.

Între timp, rectorul UMF nu vede nicio problemă în situația actuală, susținând că se lucrează intens pentru transferarea stagiilor online, dar până atunci, studenții vor trebui să se îngrămădească în continuare în amfiteatrele facultății din Iași.

Libertatea: Astăzi au fost diagnosticate două cazuri la Iași, iar studenții s-au dus în continuare la stagii. Nu se mai fac în spitale, dar sunt îngrămădiți câte 80 de oameni în amfiteatrele UMF.
Rectorul UMF Viorel Scripcariu: Da, sub o sută se poate, ați văzut că nu e nicio problemă. Sunt și recomandările date de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
Recomandări
Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
 

Libertatea: Da, știm recomandările. Dar conduceți singură facultate de medicină care a decis să nu-și suspende activitatea în perioada asta și să nu anuleze stagiile. De ce?
Rectorul UMF Viorel Scripcariu: Stagiile sunt anulate. Nu se mai intră în spitale, ci se fac în amfiteatre. Iar acum se lucrează foarte intens ca stagiile să se desfășoare online, așa cum se întâmplă și cu cursurile. Și cred că într-o zi, ori în două, vom avea această posibilitate.

Ministerul Educației și nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu au emis un act prin care să spună că trebuie să sistăm activitatea, dacă dv. aveți ceva de genul ăsta vă rog să-mi transmiteți. Școlile au fost închise, iar de la minister ar trebui să ne spună.

Ei ne-au recomandat doar să încercăm să transferăm activitatea online, ceea ce facem. Nu am nicio problemă în sensul ăsta. Noi am avut o ședință de Senat astăzi, iar profesorii nu s-au plâns absolut deloc de stagii, mă mir că sună la Libertatea. Lucrăm intens să transferăm toată activitatea în sistemul online, pentru că nu putem suspenda facultatea. Avem și studenți străini, avem și studenți români foarte mulți. Copii ăștia trebuie să învețe, se pregătesc pentru examene, așa că ne organizăm și în foarte scurt timp vom avea și stagiile online.

Menționăm că UMF Cluj-Napoca a decis încă de la începutul săptămânii trecute ca întreaga activitate didactică să se mute în online, iar aceeași decizie a fost luată luni și de UMF București.

Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus
Citeşte şi:

Cum prevenim răspândirea coronavirus (COVID-19) si cum ne protejăm. Recomandările MAI

Autorităţile se pregătesc pentru scenariul în care 10.000 de oameni vor fi în carantină instituţionalizată. Costurile se ridică la 300 de lei/zi pentru o persoană

Cum se adaptează bucureștenii la închiderea școlilor și ce părere au despre înmulțirea cazurilor de coronavirus

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor