MENIU CAUTĂ

Mesajul lui Klaus Iohannis după atacurile de la moscheile din Noua Zeelandă. Alte reacții internaționale

Distribuie

După atentatele de vineri din orașul Christchurch din Noua Zeelandă, președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj în care transmite condoleanțe familiilor celor uciși și condamnă cu fermitate astfel de acțiuni.

”Sunt îngrozit să aflu de teribilele atacuri din ChristChurch, Noua Zeelandă. Condamn cu fermitate acest act de teroare împotriva oamenilor nevinovaţi. Crimele de violenţă extremă şi de ură nu pot fi scuzate. Condoleanţe celor care şi-au pierdut familia şi prietenii!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter, în limba engleză.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste care au avut loc vineri dimineaţă în Noua Zeelandă şi care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi cu numeroşi răniţi, a declarat şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.

„Ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul neo-zeelandez care a fost greu încercat de acest lucru. MAE susţine eforturile comunităţii internaţionale în prevenirea, combaterea şi sancţionarea manifestărilor de discriminare rasială, de xenofobie şi de intoleranţă. În aceste momente dificile, MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor şi, totodată, reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului şi reafirmă necesitatea concentrării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea oricăror forme de terorism”, a afirmat Meleşcanu, într-o conferinţă de presă, la sediul MAE.

Și alte personalități din lume și-au exprimat regretul și au transmis condolenațe după atentatul de vineri.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a declarat ”profund întristată de evenimentele îngrozitoare” de vineri de la Christchurch. ”Am fost profund întristată de evenimentele îngrozitoare de astăzi din Christchurch. Prinţul Philip şi cu mine le trimitem condoleanţele noastre familiilor şi prietenilor celor care şi-au pierdut viaţa. Aduc, de asemenea, omagiul meu serviciilor de urgenţă şi voluntarilor care le oferă sprijin celor care au fost răniţi. În aceste momente tragice, gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre toţi neo-zeelandezii”, a transmis  regina Elisabeta a II-a, care este şi şeful statului neo-zeelandez, într-un comunicat de presă.

Cel puțin o persoană a deschis focul la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, vineri, la ora locală 13:00. Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat atacul un atac terorist.

49 de persoane au fost ucise, dintre aceștia, 41 la Moscheea Masjid Al Noor, șapte la Moscheea Linwood Masjid și una la spital.

Alte 48 de persoane au fost transportate la spital cu răni, dintre aceștia 20 sunt în stare critică.

Unul dintre atacatori a transmis atacul mortal pe Facebook, folosind un GoPro atașat pe cascheta pe care o purta atunci când a intrat în moscheeaAl Noor, acolo unde, potrivit martorilor, se aflau în jur de 300 de persoane la rugăciune .Din primele informații, atacatorul este un australian cu părinți britanici care a publicat un manifest 74 de pagini înaintea dezastrului.

Polițiștii au arestat trei bărbați și o femeie, unul dintre aceștia având asupra lui o vestă pregătită pentru detonare.


Citește și: Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

Citește mai multe despre Klaus Iohannis, Atentat și Noua Zeelandă pe Libertatea.

Comentarii