MENIU CAUTĂ
06 Feb. 2018 13:44 , de Daniel Ionașcu

Microsoft: Filmulețele cu pisici chiar scad productivitatea muncii. Angajații se simt epuizați dacă sunt conectați de acasă la locul de muncă prin smartphone

Distribuie

Progresele tehnologice nu duc neapărat la creșterea productivității muncii, iar un sondar efectuat de către Microsoft în rândul a 20.000 de angajați din Europa arată că tehnologiile digitale pot, în unele cazuri, să chiar să o scadă, scrie Bloomberg.

Economiştii au fost nedumeriţi în ultimii ani de un aşa-numit 'paradox al productivităţii', şi anume faptul că revoluţia digitală din ultimele patru decenii nu a avut ca rezultat o creştere puternică a productivităţii muncii, aşa cum s-a întâmplat la începutul dezvoltării industriale.

Microsoft a identificat o serie de probleme care afectează productivitatea: angajaţii sunt distraşi de fluxul constant de email-ui, notificări, mesaje text şi tweet-uri, pe lângă filmuleţele virale cu pisici, și nu se mai pot concentra pe perioade lungi de timp.

De asemenea, un alt motiv este că angajaţii nu sunt familiarizaţi într-o măsură suficientă cu noua tehnologie, pentru a o utiliza în mod adecvat.

În fine, angajaţii sunt epuizaţi nervos pentru că, lucrând şi de acasă, prin intermediul dispozitivelor mobile, se simt conectaţi permanent la serviciu.

Depinde de companie

Nu toate tehnologiile afectează însă productivitatea. Gigantul spune că impactul depinde de cultura din interiorul unei companii. Acolo unde cultura digitală este puternică, productivitatea creşte datorită tehnologiei, dar nu şi în afacerile cu o cultură digitală slabă.

În companiile cu tehnologie puternică, 22% dintre angajați au spus că se simt foarte productivi și numai 5% se simt neproductivi. Dar în companiile cu tehnologie slabă, doar 12% se simt productivi, iar 21% nu.

Sondajul a mai arătat că în companiile cu o cultură digitală puternică, utilizarea tehnologiei a mărit pasiunea şi concentrarea angajaţilor. În companiile cu o cultură digitală slabă, efectul a fost contrar.

Facebook schimbă structura societății

Microsoft se alătură unui grup tot mai mare de companii de tehnologie care încep să pună sub semnul întrebării beneficiile tehnologiilor pe care chiar ele le-au adus.

Facebook avertiza în decembrie că rețeaua sa de socializare poate, în unele cazuri, să provoace daune psihologice.

Avertismentul Facebook a venit după ce mai multe studii au arătat că adolescenții devin depresivi pe măsură ce petrec tot mai mult timp pe Facebook. Ba chiar un fost vicepreședinte al Facebook, Chamath Palihapitiya, spunea că Facebook 'programează' utilizatorii și distruge țesătura socială, după cum scria Quartz.

Facebook a fost des criticată anul trecut, atât din cauza fenomenului știrilor false, cât și pentru propaganda rusă și implicarea Kremlinului în alegerile din SUA, Franța, Brexit sau referendumul pentru independența Cataloniei.

Citește mai multe despre angajati, Microsoft, munca și sondaj pe Libertatea.

Comentarii