Un festival de stradă, concerte şi momente de reculegere au fost organizate în onoarea lui George Floyd, pentru a marca un an de când a fost ucis de poliţiştii din Minneapolis.
La intersecţia unde Geroge Floyd a murit, zeci de persoane s-au adunat şi au păstrat tăcerea pentru 9 minute şi 29 de secunde, perioada cât Floyd a fost ţintuit la pământ cu genunchiul unui polițist pe gâtul său.
La un moment dat, s-au auzit focuri de armă, dar forţele de ordine nu au identificat sursa. Nu au existat victime. Un reporter a transmis în direct momentul.
Mai mulţi membri ai familiei lui Floyd s-au întâlnit la Washington cu preşedintele Joe Biden şi cu vicepreşedintele Kamala Harris, care şi-a exprimat susţinerea pentru o lege care să schimbe practicile din poliţie.
„Dacă puteţi face o lege federală pentru a proteja o pasăre, vulturul cu cap alb, puteţi face o lege federală pentru a proteja oamenii de culoare”, a spus unul dintre fraţii lui George, Philonise Floyd, referindu-se la acvila mascotă a Statelor Unite, potrivit Agerpres.
Întâlnirea cu Joe Biden şi cu vicepreşedinta Kamala Harris, departe de camerele de filmat, a fost „foarte constructivă”, a adăugat alt frate, Terrence Floyd, chiar dacă legea dorită de preşedinte şi votată deja de Camera inferioară rămâne blocată în Senat, conform AFP.
Pentru a încheia această vizită istorică, familia a ridicat pumnul şi a scandat numele lui George Floyd, devenit simbolul victimelor violenţei poliţieneşti din Statele Unite după moartea sa, la 25 mai 2020, la Minneapolis, în cursul arestării sale de către patru poliţişti.
Un miting în memoria lui Floyd a fost organizat şi în Germania.
Ambasada americană de la Madrid a arborat un banner Black Lives Matter, pentru a marca un an de la moartea afro-americanului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite de la Atena.
Derek Chauvin, 44 de ani, fostul poliţist din Minneapolis, Minnesota, SUA, acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare.
În luna aprilie 2021, cei 12 juraţi l-au găsit vinovat pe Chauvin de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă. Pedeapsa maximă pe care o poate primi fostul polițist pentru crimă de gradul doi este de cel mult 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de până la 25 şi, respectiv, 10 ani sau amendă penală de 20.000 de dolari.
Cum a murit bărbatul afro-american
George Floyd a cumpărat un pachet de țigări dintr-un magazin din Minneapolis (Minnesota), pe 25 mai 2020. Unul dintre vânzători a susținut că Floyd a folosit o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari și a sunat la poliție după ce bărbatul a refuzat să înapoieze țigările.
Ofițerii care au ajuns la fața locului i-au cerut lui Floyd să coboare din vehiculul în care se afla și l-au încătușat, dar acesta a rezistat încercărilor polițiștilor de a-l introduce în mașina de patrulare.
În urma altercației care a avut loc, Floyd a fost întins pe stradă, cu fața în jos, iar Derek Chauvin și-a așezat genunchiul stâng pe gâtul suspectului, unde l-a ținut timp de opt minute și 46 de secunde. Conform probelor din proces, înregistrarea integrală are 9 minute și 26 de secunde.
Alți doi ofițeri l-au ajutat pe Chauvin să-l țină pe Floyd la pământ, în timp ce un al patrulea a împiedicat intervenția martorilor.
În timp ce era țintuit la pământ de către Chauvin, Floyd le-a spus ofițerilor că nu poate respira de mai mult de 20 de ori.
Videoclipurile incidentului îl arată pe Floyd cum își pierde treptat conștiența, devine inert și este ridicat de la fața locului de polițiști.
Bărbatul de culoare a fost declarat mort la spital, o oră mai târziu.
Incidentul a determinat declanșarea de proteste la nivel național, multe dintre ele devenite violente, cu privire la justiția rasială și apeluri ale stângii americane de „desubvenționare” a departamentelor de poliție din America.
Demonstrațiile s-au întins apoi la nivel global, în mișcarea Black Live Matters.
Foto: EPA