Mergi direct la conținut »
Ministerul Agriculturii vrea plafonarea prețurilor la produsele alimentare de bază
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Ministerul Agriculturii vrea plafonarea prețurilor la produsele alimentare de bază

Ministerul Agriculturii vrea plafonarea prețurilor la produsele alimentare de bază

Ministerul Agriculturii analizează o serie de măsuri prin care să plafoneze prețurile la produsele de bază, scrie G4media.ro. Instituția condusă de către Petre Daea a sesizat deja la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenţei cu privire la creşterea preţurilor produse de panificaţie şi patiserie.

De Daniel Ionașcu,

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franţa, pentru limitarea creşterii exagerate a preţurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piaţa naţională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar.

„Noi am monitorizat creşterile la produsele de panificaţie. Am constatat că preţul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Preţul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu şi 15-20 de bani”, a declarat cadrul ministerului Agriculturii, citat de site-ul în cauză.

Precedentul de la gaze

Guvernul a adoptat vinerea trecută o ordonanță de urgență prin care plafonează prețul gazelor de producție internă la 68 de lei/MWh timp de trei ani.

În același timp, Guvernul a instituit o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Aceasta ar urma să afecteze mai departe producătorii și furnizorii, care vor încerca să le transfere clienților finali, precum fabricile de pâine.

Plafonarea ar putea fi replicată în cazul alimentelor, însă este nevoie de avizul Consiliului Concurenței și, eventual, de aprobarea Comisiei Europene.

Anterior, România a mai adoptat în 2016 și o serie de tarife maximale la prețurile asigurărilor RCA.

Close
Închide
  Close