Guvernatorii din Buriatia, Vologda, Tuva şi alte trei regiuni au primit o astfel de recomandare, notează Verstka.
Apelul a fost semnalat pentru prima dată de publicaţia Sibir.Realii, care a indicat că autorităţile din Hakasia au primit solicitarea din partea ministerului condus de Serghei Șoigu de a nu publica necrologuri ale soldaţilor şi mercenarilor care au murit în Ucraina.
Unul dintre argumentele autorităţilor federale este că aceste necrologuri sunt folosite de serviciul rusesc al BBC şi de portalul independent Mediazona pentru a calcula pierderile forţelor armate în Ucraina, pierderi ce pot fi confirmate în mod independent.
Ministerul de la Moscova nu a mai publicat date noi privind pierderile umane din septembrie 2022, când ministrul Şoigu a recunoscut 5.937 de decese pe câmpul de luptă.
Potrivit celor mai recente estimări ale BBC şi Mediazona, cel puţin 25.218 soldaţi ruși și-au pierdut până în prezent viața în război.
O sursă Verstka a precizat că îngrijorarea Moscovei este că informaţiile despre militarii căzuți ar putea provoca tulburări în regiunile cu cel mai mare număr de morţi.
Care sunt regiunile din care provin cei mai mulți militari căzuți
Conform calculelor jurnaliştilor de la cele două publicații menționate, cele mai multe pierderi le înregistrează regiunile Krasnodar (959), Sverdlovsk (955) şi Celiabinsk (808).
În Hakasia (144 de morţi, potrivit numărătorii BBC şi Mediazona), ultimul necrolog a fost publicat la sfârşitul lunii aprilie, iar guvernatorul din Vologda (260 de morţi până în prezent), Oleg Kuvşinikov, a comentat ultima dată despre decesele din regiunea sa în luna februarie.
Şeful regiunii Buriatia a încetat să mai publice necrologuri în decembrie 2022.
Potrivit presei, Buriatia este a cincea regiune din Rusia cu cei mai mulţi soldaţi ucişi în luptă şi este cunoscută ca fiind provincia în care mobilizarea parţială decretată în septembrie de preşedintele Vladimir Putin a fost aplicată cu duritate.
La Moscova, primarul Serghei Sobianin nu a comentat numărul moscoviţilor ucişi în Ucraina de la începutul războiului (193, potrivit BBC şi Mediazona), iar guvernatorul din Sankt Petersburg nu a mai transmis condoleanţe pe canalele sale de Telegram de la sfârşitul lunii aprilie, mai scrie Verstka.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 16:47
Unde-i perro-707, n-o descoperit încă sub`ectu` ăsta? Învață literele la tastatură? Aia fără chirilice, de-i zice US-10 layout, hihihihi :D
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 12:42
Cum îi zice, parcă LIBERTATEA CUVÂNTULUI, domnilor troli propagandiști kaghebiști! Noi o avem și asta vă permite să vă împroșcați veninul pe-aci. Voi n-o aveți, la voi acasă, și încet-încet nu-ți mai avea de niciunele iar la final nici măcar job. Și dacă mergeți tot așa cu „democrația” nici măcar zile...
VolodimirZelenski • 21.06.2023, 10:09
Eu când vă spun că Rusia pierde, încet și sigur, acest război... SLAVA UKRAINA!
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 20:22
VolodimirZelenski • 21.06.2023, 10:09
Eu când vă spun că Rusia pierde, încet și sigur, acest război... SLAVA UKRAINA!
Aici este similitudinea dintre oameni și haita de postaci fascisto-bolșevici: și noi și ei ȘTIM asta. Diferența e că noi o putem spune-n gura mare și să mai trăim dup-aia - ei NU POT. (Și mor de ciudă pentru asta :D)