Mergi direct la conținut »
Ministrul Apelor şi Pădurilor: "Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministrul Apelor şi Pădurilor: "Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege"

Ministrul Apelor şi Pădurilor: „Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege”

Apa brută furnizată de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea către Apa Nova s-a încadrat în limitele prevăzute de lege, a declarat luni, 4 februarie, ministrul Apelor şi Pădurilor (MAP), Ioan Deneş, în cadrul unei conferințe de presă.

De Dragoș Tănase,

„Deşi am transmis două comunicate clarificatoare privind calitatea apei brute furnizată de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea către operatorul Apa Nova, în care se arăta foarte clar că apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege, în speţă HG 100/2002, în spaţiul public anumite persoane continuă să acuze nefondat „Apele Române” şi munca unor oameni care îşi fac datoria cu responsabilitate. În situaţia de faţă, legată de apa brută furnizată de Apa Nova s-au prelevat probe la priza de apă de la Crivina în data de 28 ianuarie 2019, ora 11:00, conform programării. În urma analizelor în laborator, la indicatorul amoniu, valoarea înregistrată este 0,796 mg/l, iar limita recomandată este de 1 mg/l, iar limita maximă admisă este 1,5 mg/l. Ambele valori înregistrate, atât cea comunicată telefonic de Apa Nova, de 1,3 mg/l, cât şi cea înregistrată de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea, sunt sub limita maximă admisă, conform acestei Hotărâri de Guvern”, a spus Deneş.

Ministrul de resort a precizat că informarea telefonică din partea Apa Nova privind concentraţia de amoniu din apa brută a avut loc pe data de 30 ianuarie 2019, moment în care s-a şi dispus creşterea debitului pe râul Argeş din Acumularea Goleşti, pentru creşterea gradului de diluţie.

„În comunicarea telefonică făcută de către Apa Nova privind concentraţia de amoniu din apa brută către Dispeceratul de la ABA Argeş-Vedea s-a întâmplat pe data de 30 ianuarie 2019. Conform legii, atunci când deţinătorul staţiei de tratare constată că parametrii apei brute nu sunt în limitele prevăzute de lege, trebuie, în scris şi de îndată, să aducă la cunoştinţa autorităţii bazinale de gospodărire a apelor aceste informaţii, lucru care nu s-a întâmplat. Abia pe 30 ianuarie, Dispeceratul de la ABA Argş-Vedea, a fost anunţat telefonic. Imediat după acest anunţ telefonic, am dispus creşterea debitului pe râul Argeş din Acumularea Goleşti, care este în amonte de Acumularea Crivina, de la 15 mc/s la 30 mc/s pentru creşterea gradului de diluţie. În după-amiaza aceleaşi zile s-au recoltat din nou probe, înainte de creşterea acestui debit, din aceeaşi zonă, din aceeaşi priză, de unde Apa Nova preia apa brută. În urma buletinului de analiză, de data aceasta de pe 30 ianuarie, se observă foarte clar că această concentraţie de amoniu este de 0,509 mg /l, la ora 17:10”, a explicat ministrul.

Acesta a adăugat că apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege, fără a ajunge la limitele maxime admise.

„Bucureştenii şi opinia publică trebuie să ştie foarte clar de la Apele Române, de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, că aceşti parametri s-au încadrat în limitele recomandate, nici măcar în limitele maxime, adică sub 1 mg/l. Din probele prelevate de Adminstraţia Bazinală Argeş-Vedea, apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege. Atât timp cât voi fi ministru al acestui domeniu, fie că este vorba despre inundaţii, fie că este vorba de furnizarea apei brute operatorilor de apă potabilă, cel mai important scop este să pun pe primul plan siguranţa şi viaţa cetăţenilor. Aşa după cum ştiţi, şi la inundaţii am fost prezent în locurile cele mai sensibile, am monitorizat această situaţie din momentul în care am aflat şi am cerut oamenilor din subordine să-mi prezinte în detaliu această situaţie, pe care acum v-am prezentat-o şi dumneavoastră”, a precizat Ioan Deneş.

Săptămâna trecută, mai mulţi bucureşteni din sectoarele 5 şi 6 au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la persistenţa unui miros puternic de clor în apa potabilă. De altfel, clorul a depășit limita admisă, miercuri, în aceste sectoare.

Informarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) a fost făcută publică de Ministerul Sănătății, care  recomandase prudenţă în consumarea apei, în timp ce Apa Nova a comunicat că apa poate fi folosită: „Apa de la robinet din București a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte”!

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să-i prezinte un raport independent cu privire la calitatea apei potabile din Capitală şi a spus că intenţionează să sesizeze SRI şi pe şeful statului în legătură cu această chestiune.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

VIDEO – Digi 24


Citește și… Elena Cârstea, un agent imobiliar cam ghinionist în America. I-a scăzut cota, după ce-a vândut doar două case ieftine într-un an!


 

Close
Închide
  Close