„Am luat la cunoştinţă, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-aţi poziţionat faţă de declaraţiile publice pe care le-am susţinut în conferinţa de presă de marţi, 18 iulie 2017, conferinţă înregistrată integral şi postată pe pagina de Facebook a MAP. Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înţeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Şi nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este acelaşi cu mesajul promovat de platforma politică România 100. Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât şi în spaţiul public, aţi făcut afirmaţii calomnioase de genul ”Ministerul Apelor şi Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicaţia Inspectorul Pădurii”, mă văd nevoită să vă mai explic odată (…)”, şi-a început scrisoarea Doina Pană.
Ministrul spune că în august 2016, MMAP a făcut uz de date false pentru atribuirea directă către o societate comercială, în mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL în valoare de cca. 500.000 de euro, având ca termen de execuţie luna decembrie 2016”, a completat social-democrata.
Doina Pană a mai spus că „societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini şi a cerut în scris prelungirea contractului prin act adiţional”.
„Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor şi Pădurilor a refuzat acest lucru şi contractul a expirat, fără ca dezvoltarea să fie finalizată şi recepţionată. Continuarea dezvoltării până la obţinerea produsului final, după ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislaţiei din România, o ilegalitate”, a adăugat ea.
Ministrul Apelor şi Pădurilor a mai afirmat că, „în cadrul dezvoltării, s-a realizat parţial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure”.
„Fără să fie finalizat şi, în consecinţă, fără să funcţioneze corespunzător, acest portal a fost făcut public în faza sa de testare, creând confuzie în rândul cetăţenilor, ca şi când toate alertele pe care le emite ar reprezenta tăieri ilegale. În realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de către Gărzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de acţiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu încheierea unui act adiţional la contract, încât produsul final să poată fi obţinut”, a subliniat Doina Pană.
Ministrul a transmis că obiectivul său este acela de a corecta toate disfuncţionalităţile şi de a continua dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, şi finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro.
„În spiritul celor convenite cu reprezentanţii ONG, marţi, 18 iulie 2017, înainte de conferinţa de presă, v-am invitat la o întâlnire informală, în cadrul căreia v-am adus la cunoştinţă toate aceste aspecte şi v-am asigurat că obiectivul meu, ca parlamentar şi ministru, şi al Ministerului pe care îl conduc, este acela de a corecta toate disfuncţionalităţile şi de a continua, în cel mai scurt timp, legal, dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro. În acest sens, v-am informat că am depus plângere penală la PÎCCJ şi că aşteptăm finalizarea anchetei, pentru a relua procesul de dezvoltare al sistemelor informatice. V-am informat, de asemenea, că am solicitat celeritate în soluţionarea cauzei (…)”, a arătat Doina Pană.
Social-democrata a susţinut că îşi doreşte dezvoltarea portalului www.inspectorulpadurii.ro, „imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ”.
Platforma România 100, înfiinţată de Dacian Cioloş, a acuzat recent Guvernul PSD-ALDE că pregăteşte eliminarea accesului public la „Inspectorul Pădurii”, sistem de monitorizare şi control al tăierilor şi transportului de masă lemnoasă.
Reacția a venit după ce ministrul Doina Pană a sesizat Parchetul cu privire la legalitatea contractelor pentru dezvoltarea acestui sistem.
Citește și: Guvernul blochează angajările! Cine sunt persoanele vizate de măsură