Mergi direct la conținut »
Ecaterina Andronescu nu-și dezminte porecla de „Abramburica”. A dat un ordin care a bulversat calendarul probelor de aptitudini pentru admiterea în liceu, dar l-a retras a doua zi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ecaterina Andronescu nu-și dezminte porecla de „Abramburica”. A dat un ordin care a bulversat calendarul probelor de aptitudini pentru admiterea în liceu, dar l-a retras a doua zi

Ecaterina Andronescu nu-și dezminte porecla de „Abramburica”. A dat un ordin care a bulversat calendarul probelor de aptitudini pentru admiterea în liceu, dar l-a retras a doua zi

Haos printre elevii și părinții elevilor care se pregătesc să susțină examenul de admitere la liceu. Ministrul Educației a emis un ordin pe care în scurt timp l-a retras.

De Florinela Iosip, Andreea Radu,

UPDATE ora 13:55. Ministerul Educației a trimis un comunicat în care nu se explică mai nimic, doar precizează că desfășurarea probelor de aptitudini rămâne neschimbată: înscrierea are loc în perioada 13-14 mai, iar susținerea probelor, în perioada 15-17 mai.

Comunicatul Ministerului Educației:

Ministerul Educației Naționale informează actorii principali ai sistemului de învățământ că este și rămâne în vigoare, în continuare, calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 – 2020, prevăzut în Anexa nr. 1 a ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat.

Pentru probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă, înscrierile sunt programate pentru zilele de 13 și 14 mai, iar desfășurarea probelor pentru perioada 15 – 17 mai 2019.

Totodată, mișcarea personalului didactic se realizează, de asemenea, după calendarul deja aflat în vigoare, conform ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin ordinul 3.886/11.04.2019.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a retras ordinul pe care l-a emis luni, care prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 nu vor mai avea loc pe 15-17 mai, așa cum era în calendarul admiterii, ci se amână pentru 10-12 iunie.

Decizia de a schimba zilele pentru probele de aptitudini vine după ce înscrierile au avut deja loc și elevii mai aveau două zile până la susținerea probelor.

Ordinul de ministru nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar schimbările în calendarul admiterii la liceu cu puțin timp înainte de susținerea probelor de aptitudini au scandalizat elevii, părinții și sindicatele din educație.

Reprezentanții părinților: Susținerea probelor de aptitudini s-au desfășurat normal

Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți au declarat, pentru Libertatea, că înscrierile elevilor pentru susținerea probelor de aptitudini s-au desfășurat normal, în 13 – 14 mai 2019, așa cum era prevăzut în calendarul pentru admiterea la liceu a elevilor claselor a VIII-a, stabilit încă din 2018.

Libertatea a trimis un jurnalist în Siria | În mijlocul războiului pentru a ajuta! Românca Roxana Diaconescu se luptă să salveze viețile oamenilor prinși în conflictul din Siria
Recomandări

Libertatea a trimis un jurnalist în Siria | În mijlocul războiului pentru a ajuta! Românca Roxana Diaconescu se luptă să salveze viețile oamenilor prinși în conflictul din Siria

Aceștia au precizat că situația nu s-a schimbat după ordinul de ministru emis luni seară, pentru că inspectoratele școlare au primit marți o circulară de la Ministerul Educației să continue înscrierile.

Cum se va desfășura Evaluarea Națională

Elevii claselor a VIII-a intră vineri 7 iunie în vacanță, iar înscrierea pentru participarea la Evaluarea Naţională este programată în perioada 3-7 iunie.
Prima probă scrisă de la Evaluarea Naţională pentru admiterea în liceu o vor susține pe 18 iunie, la limba şi literatura română. Următoarele probe scrise vor fi la matematică, pe 20 iunie, și la limba şi literatura maternă – pentru elevii care au studiat această disciplină –, pe 21 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 25 iunie, până la ora 12.00 și, în acceeași zi, pot fi depuse contestațiile, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate sâmbătă 29 iunie.

Cultul lui Pomohaci | Cum îi ademenea pe minori fostul preot acuzat de pedofilie. “La părintele îi e frică să doarmă singur”
Recomandări

Cultul lui Pomohaci | Cum îi ademenea pe minori fostul preot acuzat de pedofilie. “La părintele îi e frică să doarmă singur”

În perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a și părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu.

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri 12 iulie.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

CITEȘTE ȘI: 

Ecaterina Andronescu, acuzată de Federaţia „Spiru Haret” că „a dinamitat” admiterea la liceu. Sindicatele ameninţă cu proteste

Close
Închide
  Close