De Petre Dobrescu,

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că de anul viitor nu vor mai exista subcontractori, iar muncitorii români vor fi angajaţi direct de proprietarii fermelor germane.

Principalele declaraţii ale ministrului Muncii:

  • Administratorul judiciar al fermei din Bornheim s-a angajat să plătească banii datoraţi muncitorilor români. Românii mi-au promis că o să citească mult mai atent contractele de muncă viitoare. Majoritatea fermelor îşi achită obligaţiile cu stricteţe.
  • O parte dintre muncitorii români doresc să se întoarcă în ţară. Se pot rezolva problemele. Există o disponibilitate şi a autorităţilor germane pentru a rezolva problemele muncitorilor români sezonieri.
  • Aceste contracte se trimit înainte spre lectură şi în limba română muncitorilor. Muncitorii pot distinge câteva elemene cheie, precum salariul, dacă se acoperă cazarea. Românii au responsabilitatea de a-și citi cu atenție contractele de muncă.
  • Erau muncitori trişti pentru că aveau un istoric bun cu proprietarul.
  • Muncitorii români au la dispoziţie consulatul, ambasada, precum şi sindicatele germane, care sunt finanţate de stat pentru a rezolva problemele lor.
  • De la începutul anului viitor nu se mai pot încheia contracte prin subcontractori.
  • Unele lucruri ţin de legislaţie, iar altele ţin de legislaţie secundară. Am fost însoţită în vizita mea de asociaţiile fermierilor care au interesul de a rezolva problemele să nu piardă reputaţia câştigată.
  • Nu am văzut un proiect de schimbare a legislaţiei. Niciun un ministru înaintea mea nu a tratat acest subiect. Nu toate ţin de lege.
  • Contractele vor trece prin subcontractori în acest an, dar venirea mea va produce un ecou, iar în această ţară se ţine cont de declaraţiile oficiale. Românii trebuie să verifice cu stricteţe contractele. Să vadă ce obligaţii şi ce drepturi au. Sunt persoane care spun că nu au fost interesate decât de salariul. Unele persoane recunosc că nu au citit deloc contractele.
  • Cei care au venit pentru prima dată au găsit o realitate cu care nu se aşteptau pentru că în contract părea o muncă mai lejeră.

Semnalul de alarmă tras după protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele va schimba și legea muncii. Proiectul privind schimbarea legislației în ferme și abatoare pentru muncitorii sezonieri este ”o premieră istorică în Germania”, după cum spunea ambasadorul Emil Hurezeanu.

Citeşte şi:

Cum s-a propagat în online un „documentar” despre pandemia de coronavirus, care a alimentat teoriile conspirației

DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de mașină

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare