Miracolul chinezDoar opt medalii obtinute de Romania la Beijing 2008 la noi  inseamna deja critici la adresa sistemului si aruncarea pisicii moarte dintr-o ograda in alta. Pentru ca sunt multi dispusi sa faca asta, dar si pentru ca am tot obosit sa infieram autoritatile care nu sunt in stare de nimic, de data aceasta venim si cu ceva solutii gasite la cea mai mare putere sportiva a lumii.


Cele 100 de trofee cucerite de China la Olimpiada, din care 51 de aur, ne-au determinat sa aflam cate ceva despre culisele sportului din aceasta tara. In spatele succesului, pe langa investitii masive in infrastructura, miracolul se bazeaza pe reguli de fier si pe un sistem de organizare care – in parte -ne pot fi si noua la indemana. La invitatia organizatorilor, reporterii nostri la Beijing au vizitat baze pentru copii si juniori si au discutat cu persoane implicate, de la toate nivelurile. Concluziile le puteti citi mai jos.


Mentalitatea chinezeasca


Miracolul chinezAmbitie germana, punctualitate elvetiana si disciplina de tip nord-coreean, acestea sunt principalele calitati ale chinezilor intiparite in genele lor, dupa mii de ani de istorie. Prin sport si prin cultura aduci glorie tarii, provinciei, orasului, scolilor unde te-ai format si care vor avea portretul tau peste tot. Onoarea de a reprezenta ceva, de a lasa ceva in urma ta, e de mare pret aici, pentru ca iti aduce respectul, si nu invidia semenilor! Pentru noi, acestea pot fi vorbe goale, dar in China au o mare incarcatura.


Nu se fura din bazele sportive

In China, pedepsele pentru furt de la stat sunt extrem de grave, mergand pana la condamnarea la moarte. Atentie, furt de la stat inseamna si foloasele necuvenite primite de la o firma privata, pentru ca se considera ca nu ai platit taxe  pentru ele! Primesti subventii pentru sport, pentru constructia si repararea salilor, pentru instalatii moderne, dar totul e verificat la sange si trebuie sa se vada in rezultate. Te-ai nenorocit daca pleci acasa cu ceva alimente sau echipamente destinate sportivilor! Nici un litru de benzina nu este deturnat, nici un sac de ciment nu e insusit, orice chitanta trebuie  sa aiba acoperire.


Antrenori straini, acolo unde e nevoie!

Cu toate ca sunt un popor mandru, chinezii accepta ideea ca altii pot fi mai buni decat ei. De aceea, la discipline care, practic, nu existau – canotaj, box, scrima, inot sincron, hochei pe iarba etc. –  nu s-au sfiit sa aduca antrenori straini de mare valoare, pe care i-au platit foarte bine. Prin contracte, acestia aveau rolul de coordonatori si trebuia sa sustina cursuri/ seminarii pentru localnici.Tehnicienii de afara i-au invatat pe cei autohtoni metode moderne, au adus alta mentalitate, iar banii investiti s-au reflectat in medalii de aur si in transfer de know-how. Desi mai scumpi pe termen scurt, investitia a meritat din plin  pe termen mediu si lung.


Medaliatii popularizeaza sportul

Miracolul chinezToti medaliatii olimpici, mondiali si cei de la Jocu-rile Asiatice au obligatia sa popularizeze sportul. Exista programe speciale, prin care acestia fac turnee prin tara sau prin care elevii si studentii pot vizita bazele de pregatire si pot sta de vorba, limitat, cu marii performeri. Campionii provin din familii obisnuite si nu trebuie sa stea izolati, ci sa ofere un exemplu generatiilor viitoare. 

Rentele viagere, dupa pensionare

Performantele sunt bine platite de catre stat, toti sportivii au parte de cursuri de formare profesionala si sunt angajati dupa retragere. Acolo nu stau de pomana, nu primesc aiurea grade de generali, ci lucreaza cot la cot cu salariatii obisnuiti. La ei, rentele viagere se platesc doar dupa ce ai iesit la pensie sau inainte, numai daca ai probleme de sanatate, in urma sportului. 

Presa este cointeresata de federatii

Federatiile sportive functioneaza ca niste societati comerciale, cu angajati specializati in marketing si PR. Statul a dat legi pentru a permite sponsorizari private. Nimeni nu spune ‘presa e de vina, ca nu scrie despre noi’, ci ‘hai sa atragem presa catre noi’. Exista parteneriate clare cu media, prin care sunt garantate aparitii de machete, anunturi de selectie sau  activitatea forului.


Sunt patru etape de selectie


Miracolul chinezGuo Yingzhou, decan al scolii sportive Shichahai (un fel de ANEFS la noi), ne-a declarat ca sistemul de pregatire este divizat in patru categorii.

1 Elevii cu rezultate bune la rezistenta, viteza si cu aptitudini pentru anumite sporturi sunt indreptati de profesorii din scolile primare/ liceu catre scolile speciale de antrenament.

2 Scolile speciale ofera gratuit programe preliminare de pregatire dupa orele de curs de la scoala normala, reprezentand un filtru pentru selectarea potentialelor valori.

3Talentele sunt tratate separat, expediate in scoli unde primesc internat complet, antrenamente de nivel mediu si educatie in acelasi loc (un fel de ceea ce era pe vremuri, la fotbal, Luceafarul Bucuresti).

4Ultimul nivel, cel avansat, este reprezentat de atletii foarte buni, sponsorizati in totalitate de catre primarii si guvern, care se pregatesc centralizat in baze ultramoderne.


Sustinerea statului este vitala

Biroul Municipal Sportiv (BMS) din Beijing, subventionat de primarie, raspunde de 25 de discipline olimpice. In fiecare oras mare/regiuni exista un fel de DJTS-uri ca la noi. In capitala, BMS are afiliate cinci unitati principale de pregatire, cu un total constant de 2.600 de atleti, de care se ocupa 250 de antrenori. Cei mai buni 100 de atleti si 20 de antrenori fac parte din loturile nationale largite. Numarul total al atletilor care formeaza baza de selectie este de circa  8.000, avand 400 de antrenori.  


Educatia fizica e materie principala

Orice scoala are sala de sport si cel putin doua terenuri multifunctionale. Educatia fizica este materie de baza, precum matematica, limba chineza sau istoria. Trimestrial, un elev da test, iar cei buni la invatatura nu primesc automat note mari si la educatie fizica. La clasele primare, sportul se face cu un profesor, nu cu invatatorul, iar orele sunt obligatorii! Cadrul didactic are obligatia sa le recomande superiorilor, de doua ori pe an, pe cei mai talentati copii, sa faca un buget pentru care da socoteala prin  rezultatele la campionatele scolare.


Fara pile, pentru ca pierzi bani

Ca profesor/antrenor nu ai nici un interes sa promovezi nonvalorile. Orice loc 1-6 ocupat de sportivul tau la intrecerile interscolare este bonusat de catre stat. Fiecare selectie la nivel de loturi regionale/nationale inseamna bani in plus, iar performantele internationale deja iti aduc sume mari ca rasplata, dupa o grila asemanatoare cu cea propusa de FIFA pentru indemnizatiile de formare. In acest fel, si antrenorii tineri sau de la cluburi au de castigat de pe urma talentelor descoperite de ei.
 

Ce banc i-a spus Mitică Dragomir lui Ceaușescu. Incredibil cum a reacționat dictatorul
PARTENERI - GSP.RO
Ce banc i-a spus Mitică Dragomir lui Ceaușescu. Incredibil cum a reacționat dictatorul
Toți românii trebuie să afle. Ce a putut să facă Lidl România unei angajate care a refuzat
PARTENERI - PLAYTECH
Toți românii trebuie să afle. Ce a putut să facă Lidl România unei angajate care a refuzat
Horoscop 29 noiembrie 2020. Leii trebuie să țină sub control tendința de a exagera propriile nevoi
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2020. Leii trebuie să țină sub control tendința de a exagera propriile nevoi
Un șofer prins cu 124 km/h în localitate și-a recuperat permisul în instanță. Ce i-a spus judecătorului
Știrileprotv.ro
Un șofer prins cu 124 km/h în localitate și-a recuperat permisul în instanță. Ce i-a spus judecătorului
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021