Restricții au oprit răspândirea virusului, Cuba având doar 5.718 cazuri de infecții și 122 de decese, conform Worldmeters.info.
Însă țara e dependentă de turism, iar aceste măsuri au făcut ca oamenii să se țină departe de Cuba. În prezent, pe teritoriul acestui stat nu se află aproape niciun turist străin, scrie CNN.
Lipsa turiștilor e cea mai mare lovitură pe care o putea primi economia cubaneză.
Havana e pustie
Cuba e ”patria” automobilelor vechi, iar Alejandro este șoferul unui Chevrolet decapotabil fabricat în 1954. Înainte de pandemie, el câștiga 30 de dolari pe zi plimbând turiștii cu mașina. Acum, pentru a supraviețui, îi trimit bani niște prieteni cubanezi aflați în Statele Unite.
”Nu mai este nimeni”, spune el, arătând spre străzile pustii din centrul vechi al Havanei. ”Nu sunt turiști, nu avem venituri. Nu credeam că o să dureze atât de mult”, a declarat acesta pentru CNN.
Șoferul cubanez spune că mașina sa consumă multă benzină și nu și-ar permite să o repare, dacă face cumva vreun accident. Din acest motiv, el conduce cu foarte multă prudență, astfel încât să fie funcțională atunci când turismul se va redeschide.
Când va fi exact acest moment, nu știe. Nimeni nu știe.
Carantină totală din aprilie
În luna martie, când au apărut primele cazuri de turiști cu coronavirus, guvernul comunist de la Havana a spus că va crește scanările la aeroporturi și a anunțat că sistemul medical al Cubei va putea oferi un ”turism sigur”.
Dar când numărul cazurilor a crescut, Guvernul a schimbat strategia și a implementat carantina totală.
Toate activitățile turistice au fost interzise: barurile, restaurantele și chiar și plajele au fost închise.
Hoteluri noi stau acum goale. Centrul colonial al Havanei, altădată plin de turiști și de localnici dornici să le vândă trebucuri și suvenire cu Che Guevarra, este acum tăcut ca un muzeu.
Măsurile anti-Covid includ portul obligatoriu al măștii în public și restricții la călătoriile interne.
Dezghețare lentă a restricțiilor
În iulie, autoritățile au început să permită zboruri internaționale și vizitele către o serie de mici recife coraliere, aproape de țărmul principalei insule a țării, dar foarte puține avioane au și aterizat la această destinație.
Impactul perioadei de 6 luni fără turism este resimțit pe deplin, în special în sectoarele dependente de turism.
Inițial, oficialii au anunțat că vor să țină răspândirea virusului sub control și abia apoi să redeschidă turismul. În ultima perioadă, pare din ce în ce mai clar că politica de izolare nu va mai putea fi prelungită pentru multă vreme.
La finalul lunii septembrie, Cuba a început să elimine restricțiile din Havana, permițând restaurantelor să se deschidă la o capacitate redusă.
De asemenea, au fost redeschise plajele.
Aeroportul din Havana este încă închis
Deși aeroportul din Havana rămâne închis, autoritățile au dat de înțeles că vor urma și alte măsuri de relaxare a restricțiilor.
”Țara trebuie să furnizeze servicii, să producă bunuri și să exporte”, spune Luis Antonio Torres Iribar, șeful Apărării Civile din provincia Havana. ”Viața trebuie să continue”, conchide acesta.