MENIU CAUTĂ
, de Adrian Văduva

MOTIVE DE BUCURIE pentru elevii care au picat Bac-ul! Ce mesaj le-a transmis ministrul Muncii

Distribuie

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat că tinerii care au picat examenul de Maturiate pot primi ajutor de somaj. Pentru a beneficia de aceaşti bani, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare din judeţul în care locuiesc în termen de 60 de zile. Valoarea acestui ajutor este de 250 de lei, care reprezintă 50 la sută în indicatorul de referinţă. În plus, tinerii vor avea acces la servicii de mediere şi consiliere.
Totodată, ministrul a subliniat că angajatorii care oferă un loc de muncă absolvenţilor pot primi subvenţii. Acestea se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, valoarea lor fiind influenţată de de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei pe lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală şi 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar. În plus, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenţilor care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, de la începutul anului s-au înregistrat ca şomeri 8.973 de absolvenţi, dintre care 770 sunt indemnizaţi.
Astfel, din cei 3.970 de absolvenţi înregistraţi în iunie, 3.404 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466, din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 din învăţământul universitar.
În prima parte a lunii iulie au fost înregistraţi 1.650 de absolvenţi, dintre care 1.446 absolvenţi de învăţământ liceal şi post-liceal, 130 de învăţământ primar, gimnazial şi profesional şi 74 de învăţământ universitar.
 

Comentarii