El s-a referit la scumpirea de 6% a energiei electrice, operată în octombrie 2017, și la cea de 8% a gazelor din ianuarie 2018.
Guvernatorul BNR s-a referit și la o serie de ”cocoașe”, precum reintroducerea accizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant, după ce fusese eliminată în ianuarie, la ”criza ouălor” din toamna anului trecut și la creșterea accizelor la țigări, care a fost de circa 6% în primăvara acestui an.
Creșterea prețurilor la gaze și energie a fost decisă de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în vreme ce reintroducerea supraaccizei la carburanți și creșterea accizei la țigări au fost produse de către Ministerul Finanțelor.
Creșterea salariilor nu mai poate fi oprită
De asemenea, Isărescu s-a referit și la faptul ca ”piața muncii este tensionată” și că acum creșterea salariilor nu mai poate fi oprită.
”Cum să ții medicii să nu plece? Cum putem reduce corupția din spitale dacă nu prin creșterea salariilor?”, s-a întrebat retoric Isărescu.
De asemenea, acesta a făcut referire și la consum, afirmând că un comportament responsabil înseamnă că îți plătești datoriile. Guvernatorul BNR a spus că știe că există clauze abuzive, dar acestea se demonstrează în instanță, ”nu se strigă în gura mare”.
In fine, acesta a arătat că firmele românești nu au capital și că este o iluzie că acestea pot face rost de capital împrumutându-se de la bănci. Isărescu a afirmat că, pentru ca o afacere să meargă, patronul trebuie să aducă de la început capital.
Oficialul a mai arătat că acum creditele în valută au ajuns să fie doar 30% din total, după ce în perioada de criză situația era invers.
Prognoza BNR pentru inflație este de 3,6% pentru decembrie 2018 și de 3% pentru decembrie 2019.
”Să ne grăbim cu cap spre zona euro”
Guvernatorul BNR a mai spus că trebuie ”să ne grăbim cu cap” către zona euro. Isărescu a dat ca exemplu situația Cehiei, care îndeplinește toate condițiile de aderare și totuși nu se grăbește.
”Cehia are o situație de invidiat, nu doar față de alte state, ci și față de multe țări față de zona euro, și tot nu se grăbește”, a spus Isărescu.
Acesta a afirmat că BNR nu se opune aderării la euro, ba chiar a militat pentru acest lucru, dar spune că vrea să ”o facem cu cap”.
Citește și: