Vara trecută, guvernul țării măcinate de război civil a tăiat internetul în nouă orașe. Motivul ar fi fost că era folosit ”pentru a manipula populația în conflictul dintre armată și rebeli”.
800.000 de oameni nu au cum să se informeze
În mai, accesul la internet a fost restabilit într-unul dintre orașe, dar interdicția a rămas valabilă în celelalte opt și aproape 800.000 de oameni sunt afectați.
Human Rights Watch și Amnesty International spun că viețile acestora sunt puse în pericol din cauză că nu pot avea acces la campaniile publice de sănătate referitoare la pandemia de coronavirus.
Cu un conflict armat dintre armata guvernamentală și armata Arakan, din statul Rakhine, pe fondul pandemiei, este esențial ca oamenii să aibă acces la informații care să îi țină în siguranță.
Linda Lakhdhir, consilier legal al Human Rights Watch Asia:
Myanmar are o populație predominant budistă, dar are, de asemenea, peste 100 de grupuri etnice minoritare, inclusiv musulmanii Rohingya, pe care guvernul refuză să le recunoască. Din 2017, mii de Rohingya au fost forțați să fugă din casele lor, după ce armata guvernamentală a înfruntat Armata Salvării Arakan.
”Trebuie să le explic de la zero despre pandemia globală. Ei nu se tem de Covid-19 din cauză că nu știu ce este, sunt mai preocupați de luptele din războiul civil”, a spus politicianul Htoot May, care reprezintă Liga Națională pentru Democrație din Arakan în Parlament.
Oficialul a explicat că oamenii nu au acces la anunțurile Ministerului Sănătății care circulă pe site-urile guvernamentale, pe Facebook sau pe aplicații, din cauză că nu au internet.
“Nu le e frică de coronavirus, pentru că nu știu nimic despre virus”
”Sunt nevoit să le explic ce este distanțarea socială și cum realizezi igiena corectă a mâinilor. Nu pot să călătoresc din cauza Covid-19 și sunt mulți oameni pe care îi pot avertiza. Lor nu le este frică de Covid-19 pentru că nu știu despre asta, în acest stadiu sunt mult mai preocupați de luptele din războiul civil”.
Confruntările armate au crescut în intensitate, indiferent de întreruperea internetului: 151 de civili au fost uciși și 344 au fost răniți în confruntările din ianuarie și mai.
“Libertatea de exprimare și accesul la informații, fundamentul democrației”
Duminică, 21 iunie, o coaliție a grupurilor politice din Rakhine a redactat o scrisoare deschisă în care menționează că ”ambele armate comit încălcări ale drepturilor omului. Trebuie găsită o soluție politică și se poate începe chiar cu reconectarea la internet. Libertatea de exprimare și accesul la informații sunt fundamentul democrației”.
La date de 22 iunie, în Myanmar, a 25-a țară din lume după numărul de locuitori, se efectuaseră 65.000 de teste de coronavirus. Autoritățile sanitare au raportat 292 de cazuri pozitive și 6 decese.
Multe dintre cazuri au fost identificate în orașele Maungdaw și Buthidaung din nordul statului Rakhine, unde peste 100.000 de rohingya trăiesc în tabere aglomerate.