MENIU CAUTĂ
26 Dec. 2017 12:00

Naistul Nicolae Voiculeț: “Crăciunul nu este o sărbătoare. Este o stare”

Distribuie

Sărbătorile sunt pentru toți artiștii o perioadă plină de evenimente. Naistul Nicolae Voiculeț nu face excepție, mai ales că este implicat în proiectul guvernamental organizat cu ocazia Centenarului – ”România 100”. Dar, așa cum se știe, el a petrecut mulți ani în America și  spune acum că încearcă să uite acea perioadă în care, mai ales de sărbători, simțea un gol imens.

Nicolae Voiculeț este fiu de preot și sărbătorile au o semnificație aparte pentru el. ”Crăciunul nu este o sărbătoare, este o stare. O împlinire. Crăciunul, pentru mine, este o remontare spre ceea ce va urma și este prilejul de a abandona tot balastul ăsta pe care-l acumulăm peste an, de răutăți, de ură, de invidie, de orice este negativ. Și șansa pe care ne-o oferă Dumnezeu să ne reînnoim spiritual și afectiv”, spune el.

Artistul a stat în America peste zece ani, iar sărbătorile petrecute acolo îi aduceau aminte de casă și mai mult îl întristau. ”Orice Crăciun, orice sărbătoare, orice zi și clipă departe de casă, de familia ta, este o înstrăinare și este un gol imens. În special în perioada de Crăciun, când oamenii sunt împreună cu familiile, cu prietenii. Această înstrăinare, despărțire de vatră, de obiceiuri… este foarte dureroasă. Eram pe o muchie invizibilă, ca un fir de păianjen între bucurie și suferință. O secundă eram înălțat și o secundă eram mâhnit și plin de doruri. La ce nu mă gândeam! Încerc să uit foarte mult… Îmi dau seama că nu e mare diferență, totuși. Aceeași nebuloasă, agitație și dezordine le văd și aici, acasă. Ea, oarecum, s-a importat”, observă azi Nicolae Voiculeț.

Proiectul ”România 100” i-a dat însă ocazia de a vedea România rurală și foarte multe sate în care tradițiile s-au păstrat, ceea ce îl bucură. De aceea, la întrebarea cum vede el România ideală, răspunsul este că n-o vede, pentru că „ea există deja”.

”România ideală este demult. România este formată din oameni, iar oamenii sunt ai lui Dumnezeu. Eu așa îi spun fetiței mele – fata lui Dumnezeu. Pentru că așa îmi spunea tatăl meu, copilul lui Dumnezeu. România ideală există. Ea are niște baterii invizibile. Oricât de încurcați am fi pe aceste străzi, ne descurcă”, spune Voiculeț.


Citește și:

REPORTAJ / Crăciunul în Banat, locul multiculturalității prin excelență din România | FOTO/VIDEO

600 de militari români petrec Crăciunul în Afganistan. Au împodobit bradul în bazele militare și au cântat colinde

Citește mai multe despre nicolae voiculet, Crăciun și Familie pe Libertatea.

Comentarii