• Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a stabilit, în august că fapta cercetată, respectiv agresarea sexuală a Alexandrei Barbu, o fată de 13 ani, din comuna Dobrun, județul Olt, nu există și a închis dosarul.
  • Familia Alexandrei a contestat decizia la Parchetul Tribunalului Olt, iar prim-procurorul Anca Anuța a stabilit că procurorul de caz a „examinat superficial” fapta și a dispus, în septembrie, redeschiderea dosarului.
  • Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a decis să redeschidă dosarul șoferului de microbuz școlar din comuna Dobrun, șofer acuzat că ar fi agresat sexual o elevă.

Cazul șoferului de microbuz școlar din comuna Dobrun, acuzat că ar fi agresat-o sexual pe Alexandra, a fost prezentat pe larg în Libertatea, în deschiderea campaniei de conștientizare ”Ne apărăm copiii!”.

În luna aprilie, Alexandra Barbu, din satul Roșienii Mari, a depus plângere la Poliția Dobrun, împotriva lui Nicolae Mihai, atunci șoferul microbuzului școlar. Alexandra le-a spus polițiștilor că bărbatul în vârstă de 60 de ani a îmbrățișat-o și sărutat-o cu forța, apoi a pipăit-o pe sâni și pe picioare.

Atunci, alte patru fetițe din sat au susținut că au fost agresate sexual de Nicolae Mihai. La începutul lunii mai, fetele au depus declarații și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Anchetatorii l-au audiat atunci pe șoferul microbuzului, detașat ulterior pe alt post, la citirea contoarelor de apă din comună. Ulterior au fost audiați martori aduși de șoferul microbuzului, dar și alți copii care puteau să spună ce făcea Nicolae Mihai.

Parchetul din Caracal nu a considerat că pipăitul pe sâni e agresiune sexuală

După patru luni de anchetă, procurorul de caz, Mariana Mihaela Măceșeanu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, a decis clasarea cauzei, pe motiv că „fapta nu există”, adică pipăitul elevelor pe sâni și pe picioare nu s-ar încadra la agresiune sexuală.

Procurorul a considerat că faptele reclamate „nu intră în sfera elementului material al infracțiunii prevăzute de articolul 219 din Codul Penal, acesta presupunând existența unui contact fizic de natură sexuală”.

Decizia de clasare a cauzei, semnată și de șeful Parchetului Judecătoriei Caracal, Cătălin Alexandru Zăvoianu, a fost comunicată familiei Alexandrei Barbu pe 1 august.

Mama fetei, Laura Barbu, a contestat hotărârea la Parchetul Tribunalului Olt. Părinții celorlalte eleve agresate au decis să nu meargă mai departe, un tată explicând pentru Libertatea că „e de-ajuns că Nicolae Mihai nu mai conduce microbuzul școlar”.

După ce a analizat contestația depusă de familia Barbu, Parchetul Tribunalului Olt a decis că ordonanța de clasare a cauzei este „nelegală și netemeinică”.

Parchet: Erau probe că șoferul este predispus la un comportament nefiresc cu fetele

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Olt, Elena-Anca Anuța, a stabilit că „actele exercitate de către numitul Nicolae Mihai asupra persoanei vătămate Barbu Elena Alexandra au fost examinate superficial” de către procurorul de la Parchetul Judecătoriei Caracal.

În decizia de redeschidere a dosarului se arată că, din probe, rezultă că Nicolae Mihai ”este predispus la un comportament nefiresc în raport cu persoanele minore”.

Pentru ca o faptă să se încadreze la agresiune sexuală, „nu este necesar ca actul de natură sexuală să fie comis cu sexul sau asupra sexului, atât timp cât prin acesta s-a urmărit obținerea de satisfacții sexuale”.

Motivarea ordonanței de redeschidere a dosarului:

Prim-procurorul Anuța a explicat că, în astfel de cazuri, „acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu”, fiind de competența organelor de anchetă să găsească dovezi, nu a părților vătămate.

Dacă unele fete audiate în dosar au declarat că nu au probe sau au refuzat să fie evaluate psihologic, asta poate fi „ca urmare a jenei, rușinii, manifestări specifice mediului rural din care provin”, de mai arată în decizia de redeschidere a dosarului.

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Olt  consideră „relevantă” porecla de „Pedo”, pe care elevii din Dobrun i-o dăduseră lui Nicolae Mihai, poreclă care apare într-una din declarațiile minorelor din dosar.

Metodele polițiștilor din Dobrun sunt verificate

Procurorii urmează să verifice și modul în care a fost audiat un prieten al Alexandrei, băiatul susținând că polițiștii din Dobrun i-au modificat declarația, în favoarea lui Nicolae Mihai.

Eugen Țenea, unul dintre polițiștii care au instrumentat plângerile împotriva lui Nicolae Mihai, este „cercetat pe plan intern”, pentru modul cum s-a ocupat de cazul Luiza Melencu, potrivit unui oficial al Poliției Române.

Mama Alexandrei Barbu a trimis o petiție și la Președinția României, de unde a primit răspuns că plângerea ei „a fost trimisă către Inspectoratul General al Poliției Române”.

Până acum, mama Alexandrei Barbu nu a fost informată despre soluția dată de Poliția Română în cazul fiicei sale.

Protecția Copilului îi oferă Alexandrei consiliere psihologică după cinci luni

Mama Alexandrei a cerut sprijin și de la Protecția Copilului Olt, după ce a aflat, la sfârșitul lunii aprilie, că fata ei a fost agresată de șoferul microbuzului școlar.

Mi-au spus atunci că ei se ocupă doar de copiii instituționalizați, nu e treaba lor să ne pună la dispoziție un psiholog. M-au îndemnat să apelez la Inspectoratul Școlar.

Laura Barbu, mama Alexandrei:

Între timp, după ce cazul Alexandrei a fost mediatizat, conducerea DGASPC Olt și-a revizuit atitudinea.

Pe 10 septembrie, mama Alexandrei a primit o invitație la sediul Protecției Copilului, „pentru includerea fiicei dumneavoastră într-un program de consiliere, în vederea depășirii situației traumatizante la care aceasta a fost expusă”. Invitația este semnată de directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.

Laura Barbu a spus, pentru Libertatea, că fiica ei are coșmaruri, se teme să iasă din casă, să meargă la școală și se simte în siguranță doar dacă doarme în cameră cu părinții.

Citeşte şi:

Ne apărăm copiii | Cealaltă Alexandra. Șoferul microbuzului școlar pipăia elevele, părinții au depus plângeri, dar le-au retras. O singură familie a rămas să lupte pentru dreptate

Cazul Alexandrei Barbu, fetița agresată sexual de șoferul microbuzului școlar, a ajuns la Cotroceni. Răspunsul lui Klaus Iohannis la petiția părinților

„Polițistul și primarul zic că suntem jegoși. Dar suntem amărâți, nu jegoși”. Cazul elevei coborâte din autobuz: discriminare sau corectitudine politică?

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Playtech.ro
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută