Mergi direct la conținut »
Norica Nicolai, despre efectul deciziei ÎCCJ privind adunările publice: "Nu mai poate ieşi nimeni la protest, în cazul unei noi OUG 13!"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Norica Nicolai, despre efectul deciziei ÎCCJ privind adunările publice: "Nu mai poate ieşi nimeni la protest, în cazul unei noi OUG 13!"

Norica Nicolai, despre efectul deciziei ÎCCJ privind adunările publice: „Nu mai poate ieşi nimeni la protest, în cazul unei noi OUG 13!”

Europarlamentarul ALDE consideră că, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, privind adunările publice şi obligaţia de a declara şi cere aprobare pentru orice tip de protest sau miting, incusiv cele spontane, nu vor mai avea loc proteste precum cele provocate de Ordonanţa 13, din 2017.

De Valentina Postelnicu,

„Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”, a spus europarlamentarul ALDE, într-un interviu la RFI.

Întrebată dacă Guvernul adoptă într-o noapte un document de tipul OUG 13, oamenii mai pot ieşi la protest după o oră în faţa Palatului Victoria, Norica Nicolai a răspuns că nu.

„Nu mai poate ieşi nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanţei 13 la nesfârşit nu face bine absolut nimănui”, a precizat ea.

De asemenea, întrebată dacă libertatea de expresie în secolul 21 nu este mai importantă decât o procedură birocratică, preşedinta Consiliului Naţional ALDE a răspuns că „nu”.

Protestele spontane nu mai sunt acoperite de lege, potrivit hotărârii luate luni de Instanța Supremă. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că adunările publice, respectiv manifestațiile, mitingurile și orice alte forme de protest trebuie declarate atunci când se desfășoară în locuri publice. Protestatarii #rezist au anunțat deja că vor da în judecată statul român, în urma deciziei de luni.

Asociaţia Evoluţie în Instituţie a anunțat că vrea să dea în judecată statul român la CEDO, după decizia ICCJ. Reprezentanţii asociaţiei spun că ICCJ a limitat, prin această decizie, dreptul cetăţenilor de a protesta spontan şi oferă posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari şi pint intervenţia în forţă, chiar dacă este un protest paşnic.

Citeşte şi: Copilul care și-a ucis bunica, refuzat la a treia şcoală. Părinţii nu-l vor în clasă şi acuză nereguli ale Inspectoratului Şcolar: „Nu discriminăm, dar e periculos”

Close
Închide
  Close