Mergi direct la conținut »
Ai fost etichetat pe Facebook într-o postare despre un accident grav? Ai putea fi victima unei campanii de phishing
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ai fost etichetat pe Facebook într-o postare despre un accident grav? Ai putea fi victima unei campanii de phishing

Ai fost etichetat pe Facebook într-o postare despre un accident grav? Ai putea fi victima unei campanii de phishing

O nouă campanie de tip phishing se desfășoară zilele acestea prin intermediul rețelei de socializare Facebook. Tot mai multe persoane au semnalat faptul că au fost etichetate de prieteni din cadrul rețelei în mesaje referitoare la unele accidente grave.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează utilizatorii rețelei Facebook despre păcăleala răspândită pe rețeaua de socializare.

„Recent, pe conturile social media ale CERT-RO am primit notificări de la persoane care au fost etichetate de prieteni din cadrul reţelei în postări care făceau referire la unele accidente grave”.

„Pentru mai multe detalii, acestora li se furnizează un link. După accesare, victima este redirecţionată către o pagina web unde care ar trebui să-şi introducă username-ul şi parola corespondente Facebook, pentru a putea vedea respectivele imagini de la accident. Aşa cum se poate observa, grafica utilizată de atacatori este evident diferită de cea din pagina de autentificare legitimă, un alt semn de alarmă constituind-ul domeniul afişat, care nu este facebook.com”, este sfatul experţilor în securitate cibernetică.

CERT-RO îi avertizează pe utilizatorii de Facebook să evite accesarea unor astfel de link-uri și să nu furnizeze date de securitate despre cont până când nu verifică sursa de la care a venit o astfel de cerere.

„Ne bucurăm să constatăm că utilizatorul care ne-a trimis iniţial notificarea şi-a dat seama de păcăleală, după ce a studiat materialele de awareness de pe site-ul cert.ro”, au precizat reprezentanții CERT-RO.

În 2017, patru din zece calculatoare, adică trei milioane de computere din România au fost atacate cibernetic. Experții CERT-RO au avut de gestionat peste 138 de milioane de alerte, o creștere cu 25 la sută faţă de acum doi ani. Aceste atacuri au vizat multe instituții publice şi companii private, care au înregistrat pierderi din cauza sistemelor informatice compromise.


Citește și Comisia de la Veneția, avertismente ferme privind legile justiției. „Renunțați la aceste modificări!”


 

Close
Închide
  Close