Se tem de gripă, dar le e mai frică de vaccin. Majoritatea românilor declară că se vor prezenta la medic dacă le apar simptomele infecţiei cu virusul A(H1N1), dar că nici în ruptul capului nu se lasă vaccinaţi împotriva acestuia.
Cu doar o săptămână înainte de începerea campaniei de imunizare contra gripei porcine, cei mai mulţi dintre români au mari semne de întrebare cu privire la riscurile vaccinului şi eficienţa lui. “Nu mă vaccinez nici moartă. Mi-e frică de posibilele efecte adverse”, ne-a declarat Ana-Maria Goran. Deloc surprinzător, tânăra din Bucureşti nu este singura care gândeşte aşa. La fel ca ea, 57,2% dintre români nu doresc să se vaccineze împotriva gripei noi, conform unui studiu realizat de compania Future Marketing.
Se teme de efectele adverse
Totuşi, statistica arată că există o teamă de gripă, astfel că 84% dintre conaţionali spun că se vor prezenta de urgenţă la doctor, dacă vor avea simptome gripale. Până ieri, în România au fost confirmate 1.519 infecţii cu virusul A(H1N1), dintre care 54 au fost depistate în ultimele 24 de ore.
Oficial, nu avem nici un mort
Fetiţa de doi ani decedată în Botoşani nu avea gripă nouă, arată rezultatele Institutului Cantacuzino. În cazul bărbatului din satul Suliţa, jud. Botoşani, care a murit pe 10 noiembrie, nu a fost emis încă rezultatul. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a ţinut şi el să sublinieze că în România nu a fost înregistrat nici un deces cauzat de virusul A(H1N1).
Ciuma pulmonară a înlocuit gripa porcină
Specialiştii chemaţi de urgenţă în Ucraina au anunţat primele concluzii ale analizelor în cazul deceselor a zeci de persoane diagnosticate iniţial cu gripă nouă. Se pare că e vorba de o mutaţie a trei virusuri gripale care provoacă aşa-zisa “ciumă pulmonară”, cu mult mai periculoasă decât virusul A(H1N1). “Ar putea ucide milioane de oameni într-o zi”, au declarat experţii.
Se transmite prin apa de la robinet?
Gripa porcină provoacă panică pe internet. Potrivit americanilor de la Eco Science Lab, citaţi de site-ul românesc agentia.org, virusul gripal A(H1N1) a suferit o nouă mutaţie, devenind astfel rezistent în aer timp de 24 de ore şi în apa potabilă de la robinet timp de aproximativ trei zile. Autorităţile române susţin însă că virusul gripal nu poate supravieţui în apă. “Orice virus gripal se transmite pe calea aerului, nicidecum în apă”, a declarat dr. Anca Tudor, coordonatorul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei din cadrul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti.
Vecinii noştri se apără cu ceapă şi cu usturoi
Autorităţile medicale din Republica Moldova au înregistrat 70 de cazuri noi de gripă porcină în ultimele 24 de ore. Ministerul Apărării de aici le-a impus soldaţilor suplimentarea raţiei zilnice de mâncare cu 25 de grame de ceapă şi cu 15 grame de usturoi. Până acum, în Moldova s-au înregistrat şapte cazuri mortale. Şi în Bulgaria, temutul virus a făcut până acum 14 victime.
Uite ce cred cititorii Libertăţii
«Vaccinul e periculos»
Rodica Georgescu, 56 de ani: “Am înţeles că vaccinul e periculos pentru copii şi nu mi-aş lăsa nepoţii să-l facă”.
«Fac injecţia anual»
Anca Dincă, 21 de ani: “Mi‑e frică de epidemiile de gripă, aşa că fac injecţia anual. Am încredere în astfel de vaccinuri”.
«Nu sunt cobaiul lor»
Sorin V., 31 de ani: “Aştept să îşi facă alţii vaccinul, să văd ce păţesc. Nu sunt cobaiul lor, să încerce medicamente pe mine”.
«Nu e testat suficient»
Petrişor Sandu, 32 de ani: “Abia a apărut vaccinul ăsta. Când au avut timp să vadă ce efecte are administrarea lui peste câţiva ani? Eu cred că nu e testat suficient”.