Erica Wagner, jurnalista britanică pentru Financial Times, a rămas impresionată de abundența de legume de la Piața Obor din Capitală. „Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei –aproximativ 50 de pence”, a scris aceasta în articolul ei.

Bucureștenii par însă mai puțin impresionați de abundență. Ceea ce îi sperie pe mulți este prețul. Același ca cel semnalat de jurnalista britanică, dar portofelele sunt diferite.

Inevitabil, jurnalista de la cotidianul britanic s-a raportat la prețurile și salariile europene, în timp ce cumpărătorii din Obor câștigă bani în România.

Două pensionare se îndeamnă una pe alta la făcut comparații. „E diferență mare. Și salata cu 2,5-3 lei era. Am văzut ceapă uscată cu 7 lei, anul trecut luam cu 3,5 lei. S-au dublat prețurile la tot”, spune una dintre femei, supărată și că din cauza unei încurcături în documente, ea n-a primit cardul social. Femeile nu văd o diferență prea mare între prețurile la legume din supermarket și cele din piețe: „Salata am luat-o acum cu 3 lei, salată mare frumoasă, dar la supermarket e mică și urâtă. O salată din asta face cât două dintr-alea.”

PREȚURI MARI. O altă versiune a realității din Piața Obor decât cea din Financial Times: „Am clienți cărora le dau pe datorie”. De ce a ajuns ceapa să coste 8 lei kilogramul și castraveții 20
Prețurile sunt aceleași ca cele raportate de jurnalista britanică dar portofelele diferă | Foto: Eli Driu / Libertatea
Trăim ultima șansă pentru reformarea învățământului în România: plătiți profesorii, ca apoi să le putem cere performanță
Recomandări
Trăim ultima șansă pentru reformarea învățământului în România: plătiți profesorii, ca apoi să le putem cere performanță

„De bază sunt fasole, cartofi și varză și ceapă. Era 1,5 lei kilul de ceapă, acum 8 lei. Cartofii, de pildă, sunt 4 lei, erau 2 lei anul trecut. Avem o politică foarte slăbuță, de asta merge greu și cu agricultura”, spune un bărbat ieșit la cumpărături.

Prețurile la legume în Obor în ultimul weekend din februarie arătau astfel:

– morcovi – 5-12 lei / kg
– varză nouă – 4-10 lei / kg
– ardei gras – 20-25 lei / kg
– kapia – 20 lei / kg
– vinete – 10-15 lei / kg
– roșii – 12-25 lei
– castraveți – 20 de lei / kg
– ceapă – 8 lei / kg
– dovlecei – 15 lei / kg
– usturoi – 20 lei
– ceapă verde – 1,5 lei legătura
– leurdă – 2 lei legătura
– salata – 3-5 lei bucata

Foto: Eli Driu / LibertateaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, potrivit Institutului Național de Statistică, este de aproape 15%.

Scumpirea de la o lună la alta, ianuarie – februarie, s-a simțit cel mai bine la legume și conserve de legume, cu peste 6% la fructe proaspete și aproape 5% la cartofi. Au fost creșteri de câteva procente și la pește, brânză, ouă.

Cum a ajuns un politician PSD într-o închisoare din California - Investigație Los Angeles Times împreună cu un reporter Libertatea
Recomandări
Cum a ajuns un politician PSD într-o închisoare din California – Investigație Los Angeles Times împreună cu un reporter Libertatea

Producătorii explică ce cheltuieli au

Nicu, un fermier de 52 de ani din Băleni, Dâmbovița, face un bilanț al cheltuielilor: 3.000 chiria tarabei din Obor, 150 de lei costurile cu parcarea, în ultimele două luni a plătit însumat 1.800 de lei curentul electric, bălegarul folosit ca îngrășământ l-a ajuns 4.000 de lei. „Anul trecut a fost 2.000. Apoi mai sunt picurarul, folia termică. Nu mai pui munca, aia nu intră niciodată la calcul. Dacă plătești un om să lucreze trebuie să-i dai 200 de lei pe zi, poate vrea și o bere, o cafea…”, completează bărbatul. 

PREȚURI MARI. O altă versiune a realității din Piața Obor decât cea din Financial Times: „Am clienți cărora le dau pe datorie”. De ce a ajuns ceapa să coste 8 lei kilogramul și castraveții 20
Nicu, fermier din Dâmbovița | Foto: Eli Driu / Libertatea

Estimează că i-au crescut costurile cam cu 60%. Spune însă că a încercat să nu încarce prețurile. „Dacă scumpești, ce faci? Îi mai faci și o reducere, ia 3 legături de ridichii, îi lași cu 5 lei”, spune bărbatul care spune că îi înțelege pe mulți bucureșteni care cumpără tot ce pun pe masă, nu ca el, la țară, unde „mai crești un animal”.

20 de ani de discursuri împotriva „asistaților” social. Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul
Recomandări
20 de ani de discursuri împotriva „asistaților” social. Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul

„Am clienți cărora le dau pe datorie până la pensie. Nu-i scriu pe caiet, sunt oameni care vin și-mi iau de multă vreme”, spune bărbatul.

Valentin este un alt producător care de ani își vinde legumele la Obor. Spune că a simțit mai ales în ultimul an că oamenii nu mai au bani fiindcă au început să cumpere la bucată. „Marea majoritare își cumpără doar strictul necesar, un ardei doi, o vânătă. Își permit mult mai puțin”, spune bărbatul care totuși găsește o parte bună: „Asta e țara noastră, dar Doamne ferește de mai rău! Să nu vină războaiele peste noi…”

PREȚURI MARI. O altă versiune a realității din Piața Obor decât cea din Financial Times: „Am clienți cărora le dau pe datorie”. De ce a ajuns ceapa să coste 8 lei kilogramul și castraveții 20
Valentin, producator cu vechime la piața Obor | Foto: Eli Driu / Libertatea

Producătorii cer mai multe controale în piețe, ca să rămână „producătorii serioși”

Cristian Rusu, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de legume în sere, solarii și câmp Legrom spune că producătorii pun un adaos comercial între 10 și 30%. Diferența care se simte la prețurile tot mai mari vine din cheltuieli. „Creșterile de preț de transport și facturile la energie, de aici pleacă totul”.

De asemenea, crede că vor mai fi scumpiri și înainte de sărbătorile de Paști, puse de comercianții care cumpără engross. „Automat samsarii vor specula că vine Paștele, că legumele sunt trufandale, doar că această speculă merge până când poate piața să înghită. Degeaba pun preț de 70 de lei kilul dacă piața poate suporta 30”, spune acesta.

PREȚURI MARI. O altă versiune a realității din Piața Obor decât cea din Financial Times: „Am clienți cărora le dau pe datorie”. De ce a ajuns ceapa să coste 8 lei kilogramul și castraveții 20
Diferența care se simte la prețurile tot mai mari vine din cheltuielile producătorilor | Foto: Eli Driu / Libertatea

Crede că autoritățile ar putea să dea o mână de ajutor fermierilor dacă le subvenționează facturile la curent electric și dacă ar face controale în piețe. „Că acuș se face roșia de primăvară și dacă s-ar face un control privind substanțele interzise pentru coacere, atunci s-ar limita foarte mult samsarii în piețe și ar rămâne producătorii serioși”, a mai spus acesta.

Și Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale din Sectorul Legume-Fructe crede că piața trebuie supravegheată mai bine. „Este obligația administratorilor piețelor să verifice autenticitatea produselor. Un producător poate să aibă doar 2-3 produse, mărar, pătrunjel și ridichi. Nu poate să aibă și vinete, dovlecei, ardei, o gamă de peste cinci produse, niciodată. Ele nici nu se recoltează zilnic”, spune acesta.

PREȚURI MARI. O altă versiune a realității din Piața Obor decât cea din Financial Times: „Am clienți cărora le dau pe datorie”. De ce a ajuns ceapa să coste 8 lei kilogramul și castraveții 20

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

rololiv   •   29.03.2023, 15:57

Trebuie sa ne obisnuim cu articole care dau replica celor de la Financial Times! Daca inteleg bine, reteta lor consta in a pune laolalta tot ce reporterii aud in piata, fara intrebari suplimentare de clarificare si fara a incerca sa fie deslusite cititorilor macar bazaconiile cele mai pregnante. Cum ar fi pretinsa legatura dintre existenta samsarilor si folosirea de substante interzise (deja relevata intr-un comentariu) sau, preferata mea, "norma" edictata de dl Gheorghe privind numarul (maximum 3) si combinatiile de legume (niciodata vinete + marar sau dovlecei + ridichi) care pot fi permise la vanzare in piata! In mod normal, ajunge sa te doara mintea cand asculti asa ceva, dar se pare ca reporterii au o rezistenta deosebita la durere...

mrc.inl   •   29.03.2023, 09:54

Era normal să se scumpească, s-ar fi scumpit chiar și fără triplarea prețului la îngrășăminte, pesticide, curent. Cu 2 lei ceapa și cartofii anii trecuți ajunsese românul să nu-și mai lucreze grădina, scosese chiar o nouă vorbă, „la prețurile astea prefer să cumpăr”, după mai vechea „decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba”. Munca în agricultură e grea și prost plătită. Și mai e și atmosfera asta de nemuncă, de stimulare a nemuncii cu bani mulți plătiți aiurea de stat, unora. Poate așa or să fie mai puține grădini pârlogite în satele românești. Oricum, englezoaica era mulțumită de prețuri, dacă la celelalte produse, de supermarchet i-am ajuns pe occidentali (sau chiar i-am întrecut), chiar cu veniturile din România, era normal să se întâmple și la legume.

michi   •   28.03.2023, 15:23

Astia nu sunt producatori. Daca ei au tarabe inchiriate cu luna, cine mai munceste. Au sclavi pe plantatie? Vand cu manusi ca sa nu li se strice manichiura! Toate preturile sunt artificiale, majorate exagerat. Daca ar fi sa-i stranga cineva de gat, ar afla ca au adaos de 100-300%!

    dabaca2020   •   29.03.2023, 18:53

    michi   •  28.03.2023, 15:23

    Astia nu sunt producatori. Daca ei au tarabe inchiriate cu luna, cine mai munceste. Au sclavi pe plantatie? Vand cu manusi ca sa nu li se strice manichiura! Toate preturile sunt artificiale, majorate exagerat. Daca ar fi sa-i stranga cineva de gat, ar afla ca au adaos de 100-300%!

    Subscriu total stimate @ michi ,, Asa este ,preturile sunt umflate copios de comerciantii ,,*** ,care profita la maxim de neatentia autoritatilor ANAF si politistii care ,au treaba cu ,bunicile care vand cateva fire de patrujel pe trotuar,ca nu au loc de mafiotii din piata ,care MAI VAND SI FARA BONUL FISCAL ,ETC,, Dar cand , se anunta control , imediat scot casele de sub masa si le afiseaa .

    Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Playtech.ro
Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Doliu în showbiz! Creatorul de modă Stephan Pelger a fost găsit mort la 44 de ani. De ce afecțiune suferea de la vârsta de 10 ani
Viva.ro
Doliu în showbiz! Creatorul de modă Stephan Pelger a fost găsit mort la 44 de ani. De ce afecțiune suferea de la vârsta de 10 ani
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
PUBLICITATE
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
Preparatul românesc care i-a înnebunit pe străini. Ocupă locul trei într-un clasament gastronomic mondial
FANATIK.RO
Preparatul românesc care i-a înnebunit pe străini. Ocupă locul trei într-un clasament gastronomic mondial
„Trebuie să ne așteptăm la replici”. Cutremurul de marți seară din Crișana, surprins în imagini
Știrileprotv.ro
„Trebuie să ne așteptăm la replici”. Cutremurul de marți seară din Crișana, surprins în imagini
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă şi la final a îmbrăţişat-o
Observatornews.ro
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă şi la final a îmbrăţişat-o
"Am cerut retragerea licenţei echipei". Lovitura de teatru plănuită înainte de startul Superligii: "Avem şanse mari să câştigăm la TAS"
Orangesport.ro
"Am cerut retragerea licenţei echipei". Lovitura de teatru plănuită înainte de startul Superligii: "Avem şanse mari să câştigăm la TAS"
Iubita lui Damian Drăghici, confesiuni tulburătoare despre lupta cu depresia: 'Acest tratament mă făcuse aproape legumă'
Unica.ro
Iubita lui Damian Drăghici, confesiuni tulburătoare despre lupta cu depresia: 'Acest tratament mă făcuse aproape legumă'
Horoscop 9 iunie 2023. Vărsătorii sunt preocupați de resurse din cauza unor temeri, nu pentru că ar fi foarte motivați să aibă o viață mai bună
HOROSCOP
Horoscop 9 iunie 2023. Vărsătorii sunt preocupați de resurse din cauza unor temeri, nu pentru că ar fi foarte motivați să aibă o viață mai bună