Mergi direct la conținut »
O gaură uriașă, de suprafața orașului Pitești, a fost descoperită într-un ghețar din Antarctica
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > O gaură uriașă, de suprafața orașului Pitești, a fost descoperită într-un ghețar din Antarctica

O gaură uriașă, de suprafața orașului Pitești, a fost descoperită într-un ghețar din Antarctica

O cavitate uriașă, care are aproximativ suprafața orașului Pitești și o adâncime de 300 de metri, a fost descoperită într-un ghețar din Antarctica. Specialiștii spun că prezența acesteia arată o scăderea rapidă a gheții și este un fenomen de-a dreptul șocant, scrie CNN.

Groapa uriașă, măsurând aproape 300 de metri înălțime, crește cu o „viteză explozivă” la fundul unui ghețar din vestul Antarcticii, a transmis laborator Jet Propulsion al NASA.

Ghețarul Thwaites, în care se află groapa uriașă, are în jur de 170 de kilometri pătrați, iar groapa, descoperită are în jur de 40 de kilometri pătrați, echivalentul a două treimi din insula Manhatten, sau a orașului Pitești din România.

Cavitatea este suficient de mare pentru a conține 14 miliarde de tone de gheață, iar ritmul de topire este foarte mare. Potrivit calculelor, din 1992 și până în 2011 groapa s-a mărit cu 0,6 kilometri pe an, iar din 2011 până în 2017 rata de creștere a crescut la 1,2 kilometri pe an.

Ghețarul Thwaites este unul dintre cele mai grele locuri de accesat pe Pământ și nu există nici o modalitate de a monitoriza gheața Antarctici de la nivelul solului pe termen lung, au spus oamenii de știință.

Ghețarul conține „suficientă gheață pentru a ridica nivelul oceanelor mondiale cu puțin peste 65 de centimetri”, a spus echipa. Thwaites, de asemenea, „sprijină ghearele din vecinătate care ar ridica nivelurile mării cu încă 2,4 metri dacă toată gheața s-ar topi”, explică specialiștii.

Foto: NASA


Citește și: Cum era să vină Pele în România! Libertatea a dezamorsat o știre falsă de pe Facebook!


 

Close
Închide
  Close