Într-o înregistrare difuzată pe reţelele sociale, un bărbat care se prezintă drept Rubén Oseguera, liderul cartelului Jalisco – Noua generaţie (CJNG), ameninţă canalul TV Milenio şi pe jurnalista sa Azucena Uresti.
Înconjurat de mai mulţi indivizi cu cagule pe cap şi echipaţi cu arme puternice, bărbatul susține că Milenio Television favorizează în știrile sale grupurile de apărare organizate ca să opună rezistență cartelului CJNG.
„O să te fac să-ți înghiți cuvintele, chiar dacă mă acuză de femicid”, s-a auzit în filmarea transmisă de grupul armat, potrivit BBC.
Azucena Uresti, news anchor of @milenio, is the top TT in #Mexico because the Jalisco cartel #CJNG released a video where they threaten her and other media outlets. The cartels feel emboldened as result of the passive posture of @lopezobrador_ against them. #FailedState pic.twitter.com/kvLYSwePEE
— David Wolf (@DavidWolf777) August 9, 2021
Acesta mai spune că CJNG susține libertatea de exprimare a presei, dar că știrile trebuie să fie mai echilibrate.
Jurnalista vizată în înregistrare nu s-a exprimat încă, dar organizaţia de apărare a libertăţii presei din Mexic a condamnat incidentul şi a cerut protecţia autorităţilor.
„Această practică repetată, constând în a ameninţa public media şi jurnalişti fără nicio jenă, fără nicio teamă, este gravă, întrucât ea semnifică faptul că aceste grupări se consolidează în faţa pasivităţii statului”, avertizează Balbina Flores, reprezentanta Mexicului în cadrul organizaţiei Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF).
Guvernul mexican anunță că o va proteja pe jurnalistă
În urma imaginilor apărute și a amenințării, guvernul mexican a anunţat luni măsuri de protecţie pentru Azucena și pentru canalul de televiziune Milenio.
„Guvernul va lua măsuri adecvate pentru a proteja jurnaliştii şi media vizate de ameninţări”, a declarat pe Twitter Jesús Ramírez, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador.
„Libertăţile democratice trebuie să fie garantate, la fel şi dreptul la informare”, a adăugat el.
Mexicul este una din ţările cele mai periculoase pentru presă, cu peste 100 de jurnalişti ucişi din 2000 şi până în prezent, potrivit cifrelor Comisiei pentru drepturile omului.
În 2020, opt jurnaliști au fost asasinați.
Iar anul acesta, trei jurnalişti au fost uciși. Ultimul dintre ei, Ricardo Lopez, care declarase că primise ameninţări în statul Sonora (nord), a fost ucis la 22 iulie.
Organizaţiile de apărare a libertăţii de exprimare denunță că peste 90% dintre crimele comise împotriva jurnaliştilor din Mexic rămân nepedepsite.