Mergi direct la conținut »
Mărturiile părinţilor care se opun şcolarizării băiatului care şi-a ucis bunica
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

O nouă criză în Educaţie. Editurile avertizează: Manualele şcolare riscă să nu fie gata sau să fie foarte proaste

De Maria Andrieș, . Ultimul update Vineri, 27 iulie 2018, 15:43

Noul an şcolar poate începe cu o nouă criză în Educaţie, avertizează editurile private, care ani de zile s-au ocupat de editarea şi printarea manualelor. Există riscul ca aceste cărţi din care învaţă elevii să nu fie gata la timp sau ca manualele să fie foarte proaste, spune Mihail Penescu, director Grupul ALL, într-un interviu pentru Ştiricurate.ro.  Situaţia este provocată de schimbarea legii, care mai permite doar Editurii Didactice şi Pedagogice să se mai ocupe de manuale. Directoarea instituţiei se apară şi spune că editura are toate resursele necesare. Cu toate acestea, evită să spună câţi angajaţi are, de teamă că "se ascultă telefoanele".

Ad placeholder

De curând, a fost promulgată legea prin care Editura Didactică şi Pedagogică a fost însărcinată să se ocupe de editarea tuturor manualelor şcolare, care vor fi decise de Ministerul Educaţiei. Ea a fost contestată la CCR, iar contestaţia admisă, însă doar în ceea ce priveşte modul în care este organizată EDP. Acum, odată cu intrarea ei în vigoare, sunt ridicate semne de întrebare cu privire la capacitatea EDP de a se ocupa de cele peste 2,6 milioane de manuale pe care trebuie să le pună în circulaţie.

„Editura Didactică şi Pedagogică este perfect ilegală”

Mihail Penescu, directorul Grupul ALL, acuză, într-un interviu pentru platforma Ştiri Curate, că Ministerul Educaţiei a comis nereguli grave pentru a strânge banii pentru reorganizarea EDP, astfel încât statul să preia frâiele editării şi publicării manualelor. Totul s-ar fi făcut prin avizarea, într-un timp record, a manualelor auxiliare.

„Sistemul este într-o cenzură totală şi într-un fals aberant. Spuneţi-mi şi mie, cu ce forţe MEN avizează aceste auxiliare? Întrebaţi cine le avizează, ce competenţe au oamenii… Ştiţi că au analizat vreo 10.000 de titluri într-o lună jumătate? Cum le-au evaluat? Le-a citit cineva? E o glumă proastă. (…) S-a plătit cam 500 de euro pentru fiecare titlu de avizat. Calculaţi şi dumneavoastră, sunt exact banii pe care i-a cheltuit MEN pentru EDP. Până la urmă, sunt tot banii noştri, ai privaţilor„, spune Mihail Penescu.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

El acuză că ce se petrece acum la EDP este „perfect ilegal”. Mai mult, există riscul ca manualele să fie de foarte slabă calitate, pentru că Editura Didactică şi Pedagogică ar fi depăşită de situaţie.

„La clasa a VI-a trebuie să apară manualele peste şapte săptămâni. Până acum, cele 130-140 de manuale noi, care se produc într-un an nou de licitaţii, erau făcute cu o muncă imensă, de vreo 30-40 de edituri. Şi era şi o competiţie. Acum, toate aceste manuale se presupune că vor fi făcute de EDP. Editură care, acum nouă luni de zile, conform declaraţiei doamnei director, avea doi redactori. Doi. Ştiţi ce greu e să formezi un redactor bun de manuale? Vai de mine, durează ani de zile”, spune, într-un interviu pentru Ştiri Curate, Mihail Penescu.

În cel mai nefericit caz, manualele pur şi simplu nu vor fi gata la timp, avertizează editurile. Ele anticipează o nouă criză în educaţie.

„O persoană care n-a fost manager la nimic, cum este doamna de la EDP, vrea doar să gestioneze tipărirea a 2,5 milioane de manuale, în şase săptămâni. Dar ea nu s-a dus la tipar cu cărţile. Mi se pare de domeniul fantasticului. Şi cu o mână de oameni. Numai gestionarea tiparului este peste puterile lor”, mai spune directorul Grupului ALL.

Ad placeholder
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
Recomandări
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
 

EDP refuză să spună câţi angajaţi are: „Se ascultă telefoanele”

Ştiri Curate a vorbit şi cu Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice. Ea spune că, la sfârşitul acestei săptămâni, toate manualele vor fi gata editate. Nu a spus însă când vor fi şi tipărite.

Directorul EDP a fost întrebat despre situaţia angajaţilor Editurii, având în vedere acuzaţiile aduse de privaţi. A refuzat să răspundă.

„E irelevant numărul angajaţilor. Noi lucrăm şi cu colaboratori. Ieşim mai ieftin, nu plătim un om un an întreg pentru o muncă de şapte-opt luni”, a spus Maria Nistor.

În ciuda insistenţelor, directorul EDP tot nu a vrut să dezvăluie informaţia, de teamă că telefoanele ar fi ascultate.

Ad placeholder
 

„Organigrama Editurii Didactice şi Pedagogice este publicată în Monitorul Oficial. (…) Cine e interesat să afle se uită în Monitorul Oficial. Mai multe nu vă pot spune aşa, în condiţiile astea, că ştiţi că se ascultă telefoanele”, a spus Maria Nistor.

Ministerul Educaţiei dă asigurări că manualele vor fi gata

Într-un răspuns pentru Ştiri Curate, Ministerul Educaţiei spune că face toate eforturile ca manualele şcolare să fie gata până în luna septembrie, pentru a se evita situaţiile grave din anii trecuţi.

„Ministerul Educației Naționale a întreprins toate demersurile și a folosit toate pârghiile legale necesare pentru a asigura manuale noi pentru începutul anului școlar 2018-2019. În continuare, MEN urmărește ca întregul proces să se încadreze în graficul de timp, astfel încât elevii să aibă pe bănci manuale din prima zi de școală”, se arată în răspuns.

Ad placeholder

Liviu Pop, fostul ministru al Educaţiei care a iniţiat acest proces, îşi apără proiectul. El spune că nu vor exista probleme şi nu va apărea o nouă criză în educaţie.

„Sunt convins că va face faţă. Tocmai pentru că se face o implementare treptată, anul ăsta, tipăreşte manualele noi de clasa a VI-a, în anii următori, alte manuale, de la celelalte clase. S-a încheiat un contract cu o tipografie de stat. Dar cel mai important e dreptul de proprietate. Ministerul devine proprietarul, deţine drepturile de autor pentru manuale. Dacă drepturile astea erau deţinute de o editură privată, iar editura dădea faliment, manualul nu mai putea fi schimbat de Minister”, explică el.

Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close