De Daniel Ionașcu,

Modificările la Codul Penal au fost adoptate miercuri, iar acestea includ redefinirea abuzului în serviciu. Modificările au dus deja la proteste în stradă, președintele Klaus Iohannis a anunțat că le va ataca la Curtea Constituțională, iar Comisia Europeană a avut o reacție dură la adresa acestora.

”AOAR susţine necesitatea unei justiţii profesioniste şi integre, care să judece faptele, actele şi probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situaţii în care deciziile justiţiei au consecinţe majore pentru funcţionarea societăţilor comerciale autohtone.

Modificarea Codului Penal îngrijorează mediul de afaceri prin protecţia suplimentară asigurată funcţionarilor din administraţia centrală şi locală, care pot acţiona discreţionar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piaţa internă”, se arată într-un comunicat al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Controale abuzive

Aceasta dă ca exemplu cazurile companiilor care au câștigat procesele intentate pe controale abuzive, spunând că acestea sunt 20% din total.

”Rapoarte internaţionale, cum este cel publicat anual de Banca Mondială, relevă dominanţa activităţii birocratice, arbitrare, care diminuează semnificativ atractivitatea investiţiilor autohtone sau străine în România.

Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul în serviciu, prin protejarea excesivă a funcţionarilor care refuză sau întârzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizaţii necesare realizării unor investiţii, «aranjarea» unor achiziţii publice s.a. creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor legale”, mai spun oamenii de afaceri.

Organizația susţine necesitatea unei definiţii juridice clare şi normative pentru „abuzul în serviciu”, eliminând posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sancţionare.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă