MENIU CAUTĂ
04 Apr. 2009 14:32

«Ochiul lui Dumnezeu», minunea din spatiu

Distribuie

Datorită aspectului său asemănător cu un ochi uriaş ce ne priveşte planeta de la o distanţă de 700 de ani-lumină, oamenii de ştiinţă de la NASA au botezat o nebuloasă observată cu ajutorul telescopului european Wide Field Imager “Ochiul lui Dumnezeu”.

3966-137431-20ralucasandu.jpg

Apariţia cosmică multicoloră reprezintă, de fapt, expansiunea unei stele similare cu Soarele nostru, înainte de a se retrage la statutul de pitic alb' (doar nucleul). Pupila albastră şi corneea galbenă sunt create din straturi de gaz şi de praf, iluminate de stea pe măsură ce se apropie de sfârşitul vieţii sale. Observat pentru prima oară de astronomul german Karl Ludwig Harding, în 1824, ochiul', cunoscut şi ca Helix Nebula, se află în constelaţia Vărsătorului.

Este un tunel de gaze strălucitoare

Nebuloasa, botezată de savanţi Ochiul lui Dumnezeu', e atât de mare, încât unui fascicul de lumină i-ar trebui doi ani şi jumătate pentru a o traversa. În imaginile captate de telescopul Hubble, formaţiunea gazoasă pare rotundă, deoarece este poziţionată spre Terra cu unul dintre capete. În realitate, e vorba despre un tunel cu o lungime de miliarde de kilometri de gaze strălucitoare. Soarele nostru va avea o soartă similară, dar peste cinci miliarde de ani. Cei care doresc să privească nebuloasa spectaculoasă, o pot face cu telescoape mai puţin performante, dacă identifică mai întâi constelaţia Vărsătorului.

3966-137433-20okisauron.jpg

A servit ca inspiraţie pentru Sauron, «lordul răului» din «Stăpânul Inelelor»

Sauron este principalul personaj negativ din trilogia Stăpânul Inelelor' şi este reprezentat, de-a lungul filmului, printr-un ochi uriaş de foc. Se pare că sursa de inspiraţie pentru reprezentarea lordului răului' ar fi chiar nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu' (Helix Nebula), fapt ce a suscitat supărarea multor oameni de ştiinţă, care au considerat asocierea mai mult decât obraznică.

3966-137432-20okipisica.jpg

Încă o nebuloasă multicoloră: «Ochiul de pisică»

Aproximativ 3.000 de nebuloase planetare sunt cunoscute în galaxia noastră, formată din 200 de miliarde de stele. Viaţa lor foarte scurtă, în comparaţie cu durata de viaţă totală stelară, explică raritatea lor. Ele se găsesc în general în apropierea platoului Căii Lactee, cea mai mare concentraţie aflându-se în apropierea centrului galactic. În urmă cu câţiva ani, o altă nebuloasă spectaculoasă a fost descoperită în apropierea Căii Lactee şi a fost botezată de oamenii de ştiinţă Ochiul de pisică'.

Ce este o nebuloasă?

O nebuloasă planetară este un fenomen astronomic constând dintr-o membrană din gaz şi plasmă, formată din anumite tipuri de stele aflate la sfârşitul vieţii. Nebuloasa are o viaţă relativ scurtă: câteva zeci de mii de ani, în comparaţie cu durata medie de viaţă a unei stele, care este de câteva miliarde de ani.

Comentarii