MENIU CAUTĂ
08 Feb. 2018 11:00 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Guvernul repară salariile scăzute prin revoluția fiscală; CES, aviz favorabil pentru OUG privind salariile

Distribuie

Guvernul are, joi, pe ordinea de zi, Ordonanţa de Urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time care, în urma aplicării legii salarizării unice, nu doar că nu au măriri salariale, dar ajung să vină cu bani de acasă, după cum acuzau sindicatele. Mai sunt vizați de această Ordonanță cei din domeniile IT și cercetare, dar și cei sezonieri și cei cu dizabilități. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a anunțat, joi, în deschiderea ședinței CES-ului, că măsurile se vor aplica nu doar celor din sistemul de stat ci și privaților.

UPDATE 13.52: Teodorovici: „Angajatorii din cele patru domenii, IT, Cercetare, sezonierii și persoanele cu dizabilități, care vor asigura transferul celor 20% către angajat le sunt aplicabile măsurile OUG 79/2017. Pentru diferența pe care trebuie să o suporte anagajtul, acea diferență vine de la stat. În momentul în care se dupun declarațiile la Fisc, atunci suma respectivă, diferența, se notifică Fiscului, iar Fiscul, zilnic transmite sumele respective în bugetul de asigurări și de sănătate”.

UPDATE 13.12: Teodorovici: „Oamenii vor contribui efectiv la cât primesc, față de obligație din zona de social și de sănătate. Practic este același mecanism care a fost și anul trecut, o diferență venind din creșterea salariului minim pe economie și din nivelul contribuțiilor. Dar nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară vizavi de partea de contribuții pentru că am fi avut acele cazuri nedorite și nefericite în care poate oamenii ar fi fost nevoiți să vină de acasă cu anumite sume pentru a completa diferența între cât câștigau și diferența până la 1.900 de lei , cum prevedea OUG 79. Oamenii vor plăti contribuții pe cât vor primii, iar diferența până la salariul minim pe economie, de 1900 de lei va fi compensată”.

UPDATE 12.44: CES a dat aviz favorabil pentru OUG privind salariile. Anunţul a fost făcut, la finalul reuniunii, de către ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

UPDATE ora 11.00 Ședința de Guvern urmează să înceapă la ora 16.00. Se așteaptă avizul Consiliului Economic și Social, care este unul consultativ. Sunt vizați angajații din domeniul IT dar și persoanele cu dizabilități, sezonierii și cei din cercetare, precum și cei cu contracte part-time.

CES-ul s-a reunit, la ora transmiterii acestei știri, pentru a analiza Ordonanța Guvernului. La ședință participă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

”Întrucât în sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe ocupaţii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul dintre aceşti angajaţi poate fi încadrat la excepţiile din OUG 79/2017. De asemenea, în proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă”, declara, marţi, ministrul Muncii, despre bugetarii angajaţi part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile la stat.

Lia Olguța Vasilescu acuza, marți, Consiliul Economic şi Social (CES) că nu ar fi pus ordonanţa pe ordinea pe zi, riscând astfel să nu fie adoptată săptămâna aceasta în Guvern.

„Deşi sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o soluţie să rezolvăm această problemă şi am întocmit această ordonanţă, astăzi (marţi-n.r.) CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc dacă aceşti reprezentanţi chiar îi reprezintă pe salariaţi”, a arătat ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a prezentat și soluția găsită de guvernanți. „Se va asigura o sumă compensatorie care să asigure venitul net din decembrie 2017 pentru fiecare persoană angajată cu fracțiune de norma în sistemul pbulic. În ceea ce privește persoane angajate part time cu fracțiune de norma, staul nu poate să intervină în procesul de negociere al salariilor, mai ales că aceasta măsură este în vigoare încă din octombrie 2017 și nici un angajator din privat nu ne-a semnalat că ar fi vreo scădere al venitului net”, a spus Olguța Vasilescu, precizând că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate, ci doar ajustate în jos.

Situația angajaților part-time care pierd bani la salariu a fost prezentată de un primar PSD.

”Efectul de seră” al „creșterilor” salariale…. Sau cum o majorare de 25% din programul guvernamental se transformă într-o diminuare de 20 de procente”, își începe primarul din Peștera postarea de pe Facebook. El arată apoi cum o femeie de serviciu care are jumătate de normă la școală din mediul rural a avut în decembrie 2017 un salariu de 566 de lei net, iar în ianuarie 2018 are 373 lei net, un muncitor de întreținere cu atribuții de fochist tot la o școală din mediul rural a avut 691 lei net, iar acum are 554 lei net”, spunea primarul comunei constănțene Peștera, Marius Petre, care la sfârșitul anului 2016 s-a înscris în PSD.

Reacția ministrului Muncii a venit imediat. „Legea salarizării nu îi va afecta pe bugetarii care lucrează part-time. Și pentru că foarte mulți dintre aceștia au joburi precum femei de serviciu, profesori sau contabili, s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore sau să constate dacă vreunul dintre acești angajați poate să fie exceptat din OUG. De asemenea, pentru cei care nu se încadrează în aceasta categorie va fi emisă o OUG și putem considera acest lucru în curs de rezolvare”, a spus Olguța Vasilescu.

Citește și: Avertisment BNR: Cresc ratele la credite, vin noi scumpiri, iar economia „duduie” pe consum ca-n precriza din 2008

Citește mai multe despre angajati și ordonanta pe Libertatea.

Comentarii