MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 12:53

Ordonanța privind legile justiției ar putea fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare. Ce va face Viorica Dăncilă după aprobarea hotărârii

Distribuie

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a declarat că luni va avea loc o ședință de Guvern în vederea adoptării ordonanței de urgență privind legile justiției. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă va efectua o deplasare externă.

Ministrul de Externe a confirmat că „în principiu”, luni, la ora 9, a fost programată o ședință de Guvern pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției.

Mai apoi, Viorica Dăncilă va efectua o deplasare externă care va dura o săptămână. Premierul va desfășura vizite în Turcia, Dubai şi Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, precum și în Kuweit, a explicat Teodor Meleșcanu.

Șerban Nicolae, liderului grupului PSD din Senat, a declarat că Guvernul trebuie să modifice Legile justiției printr-o ordonanță de urgență, în cel mult trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a modificărilor la legea privind Statutul magistraţilor.

Pe 25 septembrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la neconstituționalitatea modificării legii privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Comisia de la Veneția a publicat opinia preliminară pe legile justiției. Critici dure în privința numirii și revocării procurorilor șefi

Conform Constituției, președintele Klaus Iohannis este obligat să ă promulge azi legea Statutului magistraţilor „în cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Președintele a promulgat două dintre cele trei legi ale justiției. Este vorba despre , Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și despre Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a precizat că „mulți români se tem’ că modificările legilor justiției din România „vor duce la regrese privind lupta anticorupție”.


Citește și INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Firmele preferate ale primarilor Firea și Florea lucrează și cu Consiliul Superior al Magistraturii!


 

Citește mai multe despre teodor melescanu, guvern și legile justitiei pe Libertatea.

Comentarii