Mergi direct la conținut »
Pagina de Media: Discursul dur al Majestății Sale Margareta, filmat de TVR, dar difuzat de Antena 3
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pagina de Media: Discursul dur al Majestății Sale Margareta, filmat de TVR, dar difuzat de Antena 3

Pagina de Media: Discursul dur al Majestății Sale Margareta, filmat de TVR, dar difuzat de Antena 3

Un material filmat de TVR și finanțat din bani publici a fost „ținut la sertar” câteva zile și apoi a ajuns la televiziunea concurentă de știri Antena 3.

De Mihai Niculescu,

Realizatorul emisiunii „Ora regelui” a transmis un protest conducerii TVR, în urma acestei situații, relatează Pagina de Media. După izbucnirea scandalului, TVR a comunicat că a început o cercetare administrativă.

Care sunt faptele

  • 9 octombrie. Echipa TVR a filmat discursul Majestății Sale Margareta, ținut la Haga, însă materialul a fost ținut la sertar de TVR, câteva zile. Deși discursul (pe care presa l-a primit, transcris, de la Casa Regala) a stârnit reacții, TVR nu s-a folosit de imaginile pe care le avea. Singurele disponibile din media. Nu a dat nimic pe post câteva zile.
  • 14 octombrie. Jurnaliștii Antena 3 au aflat că TVR ar putea avea imagini. Au simțit potențialul subiectului ignorat de postul public. Au cerut, colegial, discursul de la TVR, l-au obținut și l-au dat pe post. Au marcat, pe ecran, că sursa imaginilor este TVR.
  • 15 octombrie. După miezul nopții, în primele ore ale zilei de 15 octombrie, abia după ce Antena 3 a dat imaginile, și după ce reporterul TVR care le-a realizat a sesizat situația, a difuzat și TVR o știre scurtă. Repetăm: la câteva zile după ce le primise de la propriul corespondent, trimis la Haga pe bani publici, relatează Pagina de Media.
Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Cum s-a aflat

Un protest al realizatorului de la emisiunea Ora Regelui, Bogdan Serban Iancu, către Comitetul Director al TVR, a fost trimis redacției Pagina de Media.

El a fost singurul om de televiziune prezent la discursul Majestății Sale Margareta, un discurs care a făcut vâlvă în online și nu numai. A fost singurul jurnalist care avea imagini iar rezultatul nu a fost văzut pe TVR. A ajuns la …Antena 3.

Protestul realizatorului TVR

„Am aflat cu mâhnire că discursul de la Haga al Majestății Sale Margareta, care a stârnit valvă în media româneasca, a fost difuzat pe postul de televiziune Antena 3. Înaintea Televiziunii Române, cea care a plătit deplasarea, cea care a filmat, cea care este acreditată permanent pe lângă Familia și Casa Regală a României.

„Discursul, ca de altfel imaginile cu întreaga manifestare de la Institutul Clingendael din Haga, a fost trimis instituției noastre, TVR, în seara zilei de 9 octombrie 2019. A doua zi, în 10 octombrie, presa online, scrisă, a publicat articole elogioase despre prestația Majestății Sale Margareta.

Nici măcar după acest „avertisment”, TVR nu s-a sinchisit să difuzeze ceea ce deja avea, mai ales că era singura instituție media care deținea înregistrarea.”

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'
Recomandări

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'

Paginademedia.ro l-a contactat pe Bogdan Serban Iancu pentru detalii.

„O echipa a emisiunii Ora Regelui – adică Claudiu Petringenaru, cameraman, și cu mine i-a însoțit pe membrii Casei Regale la Haga și la Paris, în perioada 8-16 octombrie.

Pe 9 octombrie, am filmat inclusiv discursul Majestății Sale la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga” (unde a vorbit despre dubla măsură în cazul României după aderare, dar și despre faptul că țara nu a fost primită în Spațiul Schengen, n.r.).

„Doar noi, cei de la TVR, am fost acolo. În aceeași zi, noaptea, am trimis imaginile în TVR. Trei zile nu s-a dat nimic pe post, în timp ce presa a relatat pe larg despre acest discurs, iar noi eram singurii care aveau și imagini video.”

În seara zilei de 14 octombrie, Antena 3 a difuzat pe post, integral, discursul, cu sursa TVR. L-am sunat, chiar în seara aceea, pe George Tudor, producătorul general al știrilor. Da, noi le-am dat imaginile, pentru că avem o colaborare cu celelalte instituții media, mi-a zis. Cine a decis, am întrebat? Nu mi-a zis. Doar „Știi tu cine”! Doina Grădea? am completat. Da!, a fost răspunsul.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

În aceeași seară, după miezul nopții, a dat și TVR o știre, dar una foarte scurtă.

Am scris un protest către Comitetul Director. A doua zi, am primit un mail de la Doina Grădea, în care spunea ca urmează și o anchetă administrativă internă pentru acest caz.

Ulterior, mi-a spus, verbal, ca ea „nu a dat ordin” și că a aprobat ca Antena 3 să dea cel mult 90 de secunde, dar numai după ce difuzam noi.”

Totodată, Bogdan Șerban Iancu a făcut o plângere și către Comisia de Etica TVR.

Răspunsul TVR după ce incidentul a devenit public

„Conducerea TVR va demara o cercetare administrativă pentru a stabili modul în care s-au derulat faptele şi persoanele implicate, urmând ca, ulterior, să dispună măsurile care se impun”, au anunțat reprezentanții TVR în poziția trimisă Paginademedia.ro.

Close
Închide
  Close