Revista The Economist a elaborat un model care estimează mortalitatea în exces pe parcursul pandemiei în mai multe țări ale lumii, inclusiv în cele care nu au un astfel de indicator sau care nu l-au raportat încă.
Modelul spune că există o probabilitate de 95% ca bilanțul real al deceselor să fie undeva între 7,1 milioane și 12,7 milioane, cu o estimare medie de 10,2 milioane de decese. Prin urmare, bilanțul oficial global de 3,3 milioane este, în cel mai bun caz, doar jumătate din cel real sau, în cel mai rău caz, doar un sfert.
Deloc surprinzător, cele mai multe decese cauzate de COVID, dar neatribuite în mod oficial acestei boli, au avut loc în țări cu venituri mici și medii.
Modelul Economist arată că mortalitatea în țările bogate, membre ale OECD, a fost de 1,17 ori mai mare decât cea raportată oficial. Mortalitatea estimată în țările Africii sub-sahariene a fost însă de 14 ori mai mare decât cea raportată oficial.
Mortalitatea în exces este un indicator folosit în epidemiologie, care se referă la numărul de decese generate de toate cauzele în timpul unei crize, peste media anilor precedenți.
Excesul de mortalitate îi poate include, spre exemplu, și pe cei afectați indirect de pandemie, adică cei care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut tratat din cauza crizei, dar mai ales pe cei care au murit tot de COVID, dar nu au fost diagnosticați. Cu alte cuvinte, este un indicator care exprimă mai corect efectul crizei sanitare.
Experții în sănătate publică sunt încrezători că 85-95% dintre aceste morți în exces sunt cauzate de COVID.
Discrepanța vine din faptul că un deces poate fi catalogat drept deces COVID doar dacă victima a fost depistată pozitiv.
Datele oficiale arată, spre exemplu, că Africa de Sud a confirmat 55.000 de decese COVID de la debutul pandemiei, în primăvara anului trecut. Asta înseamnă 92,7 decese la suta de mii de locuitori, adică cea mai mare mortalitate COVID din Africa sub-sahariană. Cifra pare a fi însă semnificativ subestimată, așa cum este și cazul altor țări africane.
Și asta pentru că în decurs de un an, până pe 8 mai, Africa de Sud a înregistrat 158.499 de decese în exces.
Deși Africa de Sud face un număr de teste semnificativ mai mare decât vecinii săi, rata generală de testare este încă mică. Iar motivul morții este și el înregistrat greșit, de multe ori, atunci când pacienții mor acasă, și nu într-un spital.
Dar Africa de Sud nu este un caz neobișnuit.
Mortalitatea în exces a depășit cifrele comunicate oficial pentru decesele COVID în aproape toată lumea. Potrivit celor mai recente date, mortalitatea în exces din SUA era cu 7,1% mai mare decât numărul oficial al deceselor COVID, în perioada martie 2020-aprilie 2021.
Analiza acestor nepotriviri a ajutat la înțelegerea mai corectă a fenomenului.
În Marea Britanie, spre exemplu, numărul morților în exces a fost mai mare față de numărul deceselor COVID în timpul primului val pandemic, dar mai mic decât cel oficial în timpul celui de-al doilea val.
Explicația ar putea sta în faptul că măsurile luate pentru stoparea răspândirii virusului au salvat vieți care în alți ani ar fi fost pierdute din cauza altor boli, cum ar fi gripa sezonieră, sau poate din cauza accidentelor auto. O situația similară a fost înregistrată în Franța.
Estimare: mortalitate în exces în România, inclusiv în timpul ultimului val
The Economist oferă și un grafic pentru evidențierea diferenței dintre bilanțurile oficiale și cele reale ale pandemiei.
Această diferență este vizibilă și în cazul României, dar acest lucru nu este surprinzător. O analiză realizată de Financial Times pe baza datelor disponibile public arăta că România se afla în aprilie pe locul 10 în lume, într-un clasament al mortalității în exces raportate la populație, în timpul pandemiei.
Astfel, România a înregistrat mai multe decese în exces în comparație cu țări precum Marea Britanie, SUA, Italia sau Spania, care în mod oficial, confirmaseră un număr de decese COVID mai mare decât cel al țării noastre.
Faptul că România a avut una dintre cele mai mari mortalități în exces din Europa a fost confirmat și de statisticile comparate ale Eurostat, culese de la statele membre UE.
Libertatea a scris în mai multe rânduri despre numărul semnificativ de decese COVID, care nu au fost raportate către populație.
Acum, The Economist merge un pic mai departe decât Financial Times și estimează că mortalitatea în exces a fost mai mare decât cea raportată oficial și în lunile aprilie și mai, în timpul celui mai recent val pandemic.
Pentru aceste ultime luni nu există deocamdată date oficiale privind mortalitatea în exces.
Diferențe uriașe între estimări și cifrele oficiale în Asia și Africa
Metoda calculării mortalității în exces nu a oferit până acum date globale foarte clare din simplul motiv că cele mai multe țări, în special cele cu venituri mici, nu oferă acest indicator sau, în orice caz, nu foarte rapid și exact.
Prin urmare, pentru a genera acest model, The Economist a folosit mai multe date comunicate public. Datele oficiale privind decesele, infectările și testele pozitive, chiar dacă imperfecte, sunt disponibile pentru mai toate țările lumii.
În general, dacă rata de pozitivare a testelor este una ridicată, acesta este un semn destul de clar că în țara respectivă există mai multe infectări, care nu au fost depistate oficial.
Apoi, în unele țări au existat studii care au determinat existența anticorpilor în rândul populației, semn al unei infectări precedente.
Demografia a contat și ea – o țară cu o populație mai tânără ar putea avea mai puține decese. În calcul a fost luat și gradul de libertate a presei. Un exemplu specific în acest sens este Rusia, unde mortalitatea în exces a fost de 5,1 ori mai mare decât cea comunicată oficial.
În total, The Economist a luat în calcul 121 de indicatori din mai bine de 200 de țări și teritorii. Apoi, a fost folosit un algoritm de învățare automată care a făcut o corelare între acești indicatori și datele privind mortalitatea în exces din țările unde acestea erau disponibile.
Modelul finalizat a folosit această corelare pentru a oferi estimări cu privire la mortalitatea în exces în țările unde datele nu erau disponibile.
Estimarea finală spune că, până pe 10 mai, numărul deceselor provocate de pandemie în Asia a fost între 2,4 milioane și 7,1 milioane. Bilanțul oficial: doar 0,6 milioane.
În America Latină și Caraibe, estimarea spune că numărul deceselor provocate de pandemie este între 1,5 și 1,8 milioane. Bilanțul oficial: doar 0,6 milioane.
În Africa, estimarea arată între 0 și 2,1 milioane de decese în exces. Bilanțul oficial spune că au fost 0,1 milioane.
În Europa, estimarea arată între 1,5 și 1,6 milioane de decese în exces. Bilanțul oficial este de un milion.
În America și Canada, estimarea spune că au existat între 0,6 și 0,7 milioane de decese, în vreme ce datele oficiale arată 0,6 milioane.
Tragedia COVID din India, mult mai mare decât cea comunicată
Datele estimate de Economist pentru Asia și Africa au o marjă foarte mare, pe care jurnaliștii o justifică prin faptul că datele pentru aceste continente sunt doar parțial disponibile.
Chiar și așa, spun ei, estimarea este una mai reală decât datele comunicate oficial de autorități.
Bilanțurile estimate din ultimele săptămâni au fost ridicate de tragedia din India.
Modelul Economist sugerează că această țară are acum între 6.000 și 31.000 de decese în exces în fiecare zi, cu mult peste cifrele oficiale, care au indicat în jur de 4.000 de morți COVID.
Estimarea coincide cu cea făcută independent de alți epidemiologi, care au vehiculat între 8.000 și 32.000 de decese pe zi.
Asta ar însemna că în jur de un milion de persoane au murit în ultimul an în India, un bilanț estimat și de alți epidemiologi. Oficial, India are doar aproximativ 260.000 de decese COVID.