MENIU CAUTĂ
, de Ştefan Pană

Parlamentul European adoptă noile reguli pentru avertizorii de integritate. Cei care fac publice ilegalități vor fi protejaţi

Distribuie

Dieselgate, Luxleaks, Panama Papers, Cambridge Analytica. Sunt doar câteva din celebrele cazuri în care ilegalităţile din diverse organizaţii au fost scoase la iveală de către persoane care nu au vrut să tacă atunci când au văzut cum regulile sunt încălcate.

În aceste cazuri, cei care au devenit aşa-numiţi „avertizori de integritate” au riscat. Majoritatea ţărilor din lume nu au legi care să îi protejeze pe cei care practică „whistleblowing”-ul. Uniunea Europeană a făcut astăzi un pas important spre a remedia această problemă.

Proiectul de directivă care instituie filtre suplimentare care să sprijine avertizorii de integritate a primit 591 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 33 de abţineri. Urmează să fie votat şi de miniştrii din Consiliul Uniunii Europene, însă această instituţie şi-a anunţat deja sprijinul.

Trei niveluri de protecţie

Cei care au lucrat la draftul acestei Directive au promis că persoanele care devin avertizori de integritate vor fi bine protejate. Este vorba atât despre cei care fac publice încălcări ale legii în rândul instituţiilor publice, cât şi cei care lucrează în mediul privat.

Primul nivel de protecţie se referă la instituirea unor mecanisme interne în organizaţii. Acolo, avertizorii de integritate pot să transmită informaţiile, în mod confidenţial. Al doilea nivel instituie filtre pentru ca aceste informaţii să fie transmise autorităţilor.

Dacă aceste două niveluri nu funcţionează, al treilea nivel permite ca avertizorii să iasă public cu aceste informaţii, ocolind canalele interne. În acest caz, ei vor fi protejaţi de eventuale sancţiuni din partea angajatorilor. Până acum, ei riscau concedierea, retrogradarea în funcţie sau alte pedepse.

Mai mult, autorităţile naţionale vor fi obligate să îşi instruiască angajaţii şi demnitarii despre cum să reacţioneze la „whistleblowing”.

Odată cu votul din Parlamentul European, Directiva intră în linie dreaptă. Va fi discutată şi în Consiliului Uniunii Europene. După adoptare, statele membre vor avea doi ani la dispoziţie pentru a introduce prevederile Directivei în legislaţia naţională.


Citește și:

VIDEO / Luiza și Lucian, doi pacienți diagnosticați cu schizofrenie paranoidă, au dezvăluit cum reușesc să țină toate lucrurile din viața lor în echilibru. ”Noi trebuie să știm absolut totul unul despre altul”

Comentarii