MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Parlamentul votează miercuri, la ora 14.00, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe proiectul de buget

Distribuie

Parlamentul urmează să voteze, miercuri, într-o şedinţă a plenului reunit al celor două Camere, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, pe legea bugetului de stat pe 2019. PSD a anunţat deja că nu va ţine cont de recomandările din sesizarea şefului statului, şi că va retrimite proiectul, pentru promulgare, în forma iniţială.

Şeful statului nu mai are dreptul să ceară reexaminarea legii şi nici să se adreseze Curţii Constituţionale. Totuşi, Opoziţia poate sesiza CCR, imediat după votul din plenul Parlamentului.

Birourile Permanente reunite au stabilit, marţi, calendarul votului pe cererea de reexaminare.

Astfel, miercuri, la ora 10.00, comisiile de buget-finanţe se vor reuni pentru a da raport pe cererea de reexaminare. Între timp, parlamentarii pot depune amendamente, până marţi seară, la ora 18.00.

La şedinţa de plen reunit urmează să participe şi premierul Viorica Dăncilă.

Guvernul a aprobat, deja, prin ordonanţă de urgenţă, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiţi indicatori economici.

„Aprobăm astăzi (marţi – n.r.), prin ordonanţă de urgenţă, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiţi indicatori economici. Facem acest lucru în deplin acord cu recenta decizie a Curţii Constituţionale, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului. Actul normativ a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi ţintelor prevăzute de Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 – 2021 şi are în vedere alocarea eficientă a fondurilor publice şi cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici. Nu putem permite să lăsăm fără finanţare comunităţile locale care, prin această întârziere, pierd aproximativ 300 de milioane de lei pe lună. Nu este acceptabil să punem în pericol crearea de noi locuri de muncă prin întârzierea finanţării firmelor care angajează şomeri şi ucenici. Românii care au nevoie de tratament pentru boli grave – oncologice, hepatită, diabet – nu pot aştepta după jocuri politice meschine. Nu te poţi juca şi nu ne putem juca cu sănătatea acestor oameni”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019. El a avertizat că alocarea resurselor bugetare este „fundamentată pe o prognoză nerealistă”, afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice.

Citeşte şi: Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale

Comentarii