• La finalul lui februarie, socialiștii europeni au anunțat, la Madrid, planul lor pentru Europa. Principala țintă: salariile și reducerea diferențelor dintre Est și Vest
  • Pentru partidele de dreapta ale Europei, miza, prezentată în weekendul trecut la București, nu este reducerea diferenţelor salariale, ci reducerea diferenţelor de dezvoltare între statele UE. Apoi, spun ei, salariile vor urma automat să se stabilizeze.

de Ștefan Pană
Liderii Partidului Popular European au venit în weekend la Bucureşti pentru a sprijini lansarea candidaţilor PNL la alegerile parlamentare. Şi, deşi evenimentul a avut o puternică încărcătură de politică locală, elita PPE, în frunte cu Manfred Weber, candidatul lor la şefia Comisiei Europene, şi-au prezentat şi viziunea politică şi economică.

Libertatea a relatat, la finalul lunii februarie, de la Congresul PES din Madrid, acolo unde socialiştii europeni au anunţat planul lor pentru Europa. Salariile şi reducerea disparităţilor între statele din Est şi din Vest au fost principalele promisiuni ale socialiştilor.

PPE a anunţat că doreşte un lucru similar. Pentru partidele de dreapta ale Europei, miza nu este reducerea diferenţelor salariale, ci reducerea diferenţelor de dezvoltare între statele UE. Apoi, spun ei, salariile vor urma automat să se stabilizeze.

Partidele europene de dreapta au aceleași obiective ca socialiștii, dar vor să le atingă în moduri diferite. „Salarii egale în Est și Vest” versus „Aceleași standarde de viață în toate țările”

O Uniune a oportunităţilor

„Vrem o Uniune Europeană care oferă oportunităţi pentru cetăţenii ei de a duce cea mai bună viaţă posibilă. Vrem regiuni mai puternice, rezultate concrete pentru oameni”, a spus, la Bucureşti, Michael Schneider, preşedintele grupului PPE din Comitetul Regiunilor.

Modul în care aceste ţeluri pot fi atinse este legat de fondurile europene. Popularii vor să se lupte cu euroscepticismul şi cu extremismul, arătând că UE funcţionează în beneficiul cetăţenilor. Iar acest lucru, spun ei, nu este greu dacă ne uităm la ce au realizat primarii şi liderii locali cu banii de la Bruxelles.

Liderii locali și fondurile UE

Pe scena reuniunii PPE au urcat mai mulţi astfel de lideri locali, care s-au lăudat cu succesele lor, sprijinite de UE.

Daniela Cîmpean, şefa CJ Sibiu, a vorbit despre cele 62 de milioane de euro investite în infrastructura din judeţ, pentru atragerea turiştilor. Emil Boc a prezentat investiţiile în educaţie de la Cluj, care au atras tinerii şi companiile. Primarul din Sofia, Yordanka Fandakova, a menţionat cei 30 de kilometri de metrou construiţi cu fonduri europene în numai 10 ani.

PPE mizează pe tinerele familii

În tradiţia partidelor conservatoare care se regăsesc în familia populară europeană, liderii PPE au pus la Bucureşti mult accent pe tinerele familii şi sprijinirea părinţilor să poată munci, dar şi să îşi poată crește copiii.

În Suedia, de exemplu, există creşe deschise 24 de ore din 24, pentru a acomoda nevoile unor părinţi care lucrează în condiţii dificile, precum poliţiştii, pompierii, medicii, şoferii de autobuze, ale căror ture sunt de multe ori imprevizibile. Jelena Drenjanin, membră a Consiliului Local Huddinge, o municipalitate de lângă Stockholm, a dat acest exemplu şi a spus că UE are ce învăţa din acest mod de a proteja familia.

În Polonia, problema este mai gravă – are prea puţine creşe, spune Olgierd Geblewicz, preşedintele regiunii Pomerania Occidentală, care afirmă că zona investeşte acum în astfel de unităţi.

„Trăim în cea mai bună perioadă a istoriei UE”

Momentul principal al reuniunii de la Bucureşti a fost prezentarea manifestului PPE de către Manfred Weber, candidatul la şefia Comisiei Europene. Mesajul lui a fost că aceasta este cea mai bună şi mai paşnică perioadă din istoria Uniunii Europene, însă există zone în care trebuie să se investească. Principala este reducerea diferenţelor de dezvoltare între Est şi Vest.

„Visez la o Europă în care nimeni nu va mai fi nevoit să se mute din regiunea lui pentru a găsi salarii mai bune altundeva. Toată lumea trebuie să se bucure de aceleaşi standarde de viaţă”, a spus Manfred Weber.

A doua principală direcţie este inovaţia. Manfred Weber a dat un exemplu despre cum statele membre ale UE îşi pot pune la un loc resursele financiare şi de educaţie: un masterplan împotriva cancerului.

„40% dintre europeni vor avea, la un moment dat, în viaţă contact cu cancerul, direct sau indirect. Imaginaţi-vă ce am putea face dacă am pune la un loc toată cercetarea şi toate fondurile pentru un masterplan de luptă împotriva cancerului. Putem face această lume un loc mai bun, iar atunci oamenii vor fi mândri să fie europeni”.